Diari digital d'Andorra Bondia
La gestora d'inversions Valora va fer fallida el 2007.
La gestora d'inversions Valora va fer fallida el 2007.

El TC reclama mitjans per garantir els drets dels justiciables en una sentència sobre ‘Valora’


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

Ja va admetre el recurs i ara ha dictat sentencia. El Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d'empara d'un client afectat pel "cas Valora" per la inactivitat que havia mostrat la Batllia en l’admissió o inadmissió de les proves proposades per a la seva representació legal. A més, declara que s'ha vulnerat el seu dret fonamental a un judici de durada raonable i que té dret a ser indemnitzat pels perjudicis soferts.

El client en qüestió va presentar al novembre de 2011 una querella criminal contra diverses persones per la comissió de presumptes delictes de falsejament de comptes, d’administració deslleial a l’empresa, de fallida delictiva, d’estafa, de presumpta estafa qualificada i apropiació indeguda i de falsedat documental. 

Des de llavors, en diverses ocasions s’han presentat diversos escrits i recursos contra la inactivitat de la Batllia perquè no ha practicat cap prova des del juny de 2017. El Constitucional assenyala que es tracta de la vulneració del dret a un procés degut de durada raonable “és constatable”. I la mateixa fiscalia hi està d’acord.

Tot i la complexitat d’aquesta causa, el Constitucional exposa en la fonamentació de la sentència que l’acumulació de feina de la Batllia “no és una justificació de la dilació indeguda, però sí ha de portar als poders públics a valorar la necessitat d’examinar si aquesta acumulació deriva de dificultats d’ordre estructural per dotar l’Administració de Justícia de les adequades solucions per evitar la reiteració d’aquestes vulneracions.

I insisteix en l’argument que comparteixen les parts implicades, el client que demanda, la fiscalia i el Constitucional: “instar a qui ostenti les competències oportunes per dotar de mitjans materials i humans als tribunals i garantir així els drets dels justiciables”.

TC
mitjans
drets
justiciables
sentència
‘Valora’
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic