Diari digital d'Andorra Bondia
La sala de premsa habilitada perquè els mitjans segueixin el judici.
La sala de premsa habilitada perquè els mitjans segueixin el judici.

El tractament genètic que Blanco diu que rebia la seva filla no existeix


Escrit per: 
Agències

Els metges que van declarar ahir, en la segona jornada del judici del ‘cas Nadia’, van dir que el tractament genètic que l’acusat Fernando Blanco assegura que rebia la seva filla a Houston no existeix. Una doctora forense de l’Institut de Medicina Legal de Lleida va explicar que un tractament per modificar el codi genètic només es podria fer en embrions però no en persones. “Es tractaria de ciència-ficció?”, li va preguntar el president de l’Audiència. “Sí”, va dir. 

El pediatra i director assistencial de l’Hospital de la Seu d’Urgell va declarar que, amb un altre company, van estar trucant als centres mèdics de Houston i que no van trobar “cap evidència científica que aquest tractament funcionés ni existís”. Els metges també van contradir Blanco assegurant que la malaltia que pateix la Nadia “no suposa un risc vital imminent”. També van declarar alguns dels presumptes estafats, que asseguren haver-se sentit “enganyats”.

La doctora forense va explicar que, segons la documentació mèdica de la nena, la primera vegada que s’apunta el seu diagnòstic és un mes després de néixer la Nadia. Llavors, es va confirmar que la nena patia tricotiodistrofia i que com a símptomes tenia alteracions cutànies i oftalmològiques, trastorn en el desenvolupament i en el llenguatge i hiperactivitat i que com a tractament al servei de neonats constava que se li havien donat olis i pomades per la dermatitis atòpica. Sobre els informes mèdics i preguntada explícitament per algun document de Houston, la doctora va dir que existeix algun document en anglès d’un laboratori de França però “de Houston no tinc res”, van concloure. 

La forense va explicar que tot i que la malaltia de la nena no té cura, els hospitals espanyols estan “perfectament capacitats per tractar-la”. És una malaltia rara de la qual es parla per primera vegada l’any 1980 però hi ha gent que la pateix i que ara té trenta anys. “No té risc vital imminent”, va dir. Per altra banda, la teràpia genètica a què assegura el pare que sotmetia la seva filla a l’estranger és “experimental”, ha dit la doctora. ”En una nena de cinc anys no pots fer una teràpia genètica. Hauria de ser en embrions. Una persona formada ja té el codi genètic format”, va explicar.

Durant la segona jornada del judici també estaven citats a declarar vint testimonis, entre pares i mares de l’escola de la Nadia i veïns de Fígols i pobles propers. Durant el matí van declarar una desena i tots han coincidit que se senten “enganyats” pels pares de la Nadia.

Una de les mares de l’escola que es va encarregar d’organitzar activitats per recaptar fons, com ara una tómbola o contactant amb famosos perquè els ajudessin, va lamentar que es va sentir “enganyada” i que havia perdut molt de temps amb aquest cas. Un altre pare va afegir haver-li afectat molt. “Primer, no t’ho creus i després et sents molt malament moralment”, va declarar. 

tractament
genètic
Blanco
filla

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte