Diari digital d'Andorra Bondia
Una arqueta de Sant Climent de Pal que s’està restaurant al taller de la seu de Patrimoni.
Una arqueta de Sant Climent de Pal que s’està restaurant al taller de la seu de Patrimoni.

El trasllat al Rosaleda, la “feina més gran” que té ara Patrimoni Cultural


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: M.P.A.

“El més gran per a nosaltres ara és el trasllat al Rosaleda”, a Encamp, del que serà la nova seu del ministeri de Cultura i Esports. Sobretot, “moure les reserves; és a dir, decidir quines peces van al Rosaleda i quines es queden en un altre magatzem”. Així ho va expressar la tècnica de restauració de Patrimoni Cultural, Mireia Tarrés. I és que aquesta és la tasca “més grossa” que des de Patrimoni s’albira com quelcom costós però cada vegada més proper. De fet, ja estan mirant quin pot ser el mobiliari més adient per al taller i els magatzems. “Això ens porta dedicació –comenta– perquè quan es mou una peça de les reserves, s’ha de portar un registre molt acurat”. Per fer-ho treballen conjuntament amb Inventari i Arqueologia. Són sis persones en total, dues en cadascuna d’aquestes àrees, i aquest mes esperen la incorporació a Restauració d’una nova persona. 
La part dels despatxos es començarà a traslladar al Rosaleda a finals d’any, “però nosaltres trigarem més perquè la part de taller està en una zona que encara s’està alçant, un edifici de tres plantes que serà magatzem”.  Diu que tot el que puguin es traslladarà al Rosaleda “i això ens porta moltes hores de treball”. Precisament, ara mateix es troben saturats al magatzem que tenen a Aixovall. Per aquest motiu, “tenim moltes ganes de canviar-nos. Allà estarem millor”, va assegurar. També va recordar que on són ara hi van anar amb la idea que seria temporal “i ja hi portem 20 anys”.  
De cara al canvi d’edifici, ja han adquirit una màquina nova que serveix per fer de manera automàtica tractaments contra insectes, larves i ous a peces de diverses mides que es posen en una mena d’hivernacle. Ara mateix, al taller d’Aixovall tenen uns quants objectes de mobiliari que estaven al magatzem de l’Avançader embolcallats amb aquesta bossa. Procedeixen, explica Tarrés, de Casa Llefa. Els van fer un primer tractament a l’abril i no els va funcionar perquè encara el van efectuar amb el sistema antic.  Al juliol ho van repetir amb la  màquina nova “que ens facilita molt la feina”. L’aparell té un sistema per injectar nitrogen que hi ha a l’atmosfera a l’interior de l’hivernacle durant 21 dies. 
Tarrés anuncia que a l’església de Santa Coloma faran servir segurament la màquina per acabar amb un possible atac actiu de corcs. Ho farien a la tardor, quan no hi ha tantes visites.

Tasques de manteniment fins a finals d’any

Fins a finals d’any, són diverses les tasques de manteniment que tenen entre mans les restauradores de Patrimoni. Així, a la Santa Creu de Canillo han de canviar els porticons; al Palau de Gel, han d’aplicar uns vernissos a les reproduccions del Roc de les Bruixes; i a l’església parroquial “hem d’anar a despenjar l’estendard”. A Sant Pere del Tarter han de controlar si s’ha de fer algun tipus d’intervenció a les pintures. També han de veure com es troba el retaule de Sant Joan de Caselles. A Encamp han de supervisar en quin estat estan les pintures murals i el retaule de Sant Romà de les Bons, i a Santa Eulàlia, mirar el retaule perquè s’aixeca molt a causa del sistema de calefacció.

trasllat
Rosaleda
Patrimoni
feina més gran
Patrimoni cultural

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte