Diari digital d'Andorra Bondia

El Tribunal de Corts posa en llibertat quatre condemnats per furtar coure


Escrit per: 
Redacció


El Tribunal de Corts va fer pública aquest dijous la sentència que ha recaigut sobre quatre homes que estaven acusats del furt de cable de coure de diferents obres.

D’aquesta manera, el Tribunal ha condemnat tres d’ells a tres anys de presó, dels quals un de ferm, i a dos anys i mig, 11 mesos ferms, a un quart. Malgrat haver-los imposat aquesta pena, ahir mateix se’ls va comunicar que eren posats en llibertat de manera immediata. Els quatre acusats, però, hauran de satisfer importants sumes als diferents perjudicats, especialment empreses constructores.
Cal recordar que el ministeri fiscal va demanar al Tribunal que tres dels homes fossin condemnats a una pena de tres anys i que el quart complís dos anys i mig. De fet, l’acusació pública els considerava culpables d’un total de nou furts amb força i escalament comesos entre els mesos de maig i setembre de l’any passat en diferents obres que estaven en curs a les parròquies de la Massana i Canillo.
Cal recordar també que durant la vista el ministeri fiscal havia demanat també per als quatre homes una pena d’expulsió, que el tribunal finalment no ha tingut en compte. De fet, les quatre defenses s’havien oposat fermament a aquesta petició.
Tres dels acusats van admetre durant la vista part dels furts que se’ls imputaven, mentre que un quart es va declarar innocent. De fet, la resta d’acusats van corroborar la declaració d’aquest altre, tot i que les seves declaracions van ser molts cops contradictòries. Aquest processat va exposar davant del Tribunal que ell no havia pres part en cap dels furts i que quan els altres li van confessar que el cable havia estat sostret, els va manifestar que no volia tornar a vendre el material que els altres li facilitaven.
És per això que la defensa d’aquest inculpat n’havia demanat l’absolució, que no ha estat atesa pel Tribunal de Corts, mentre que la resta de les defenses demanaven que la pena imposada fos molt inferior a la que havia demanat el ministeri fiscal.

El relat dels fets
D’aquesta manera, tres dels acusats manifestar durant el judici que havien entrat en diferents obres per buscar cable de coure, que posteriorment era venut.
Els agents de la policia que van declarar durant la vista van assenyalar que van sospitar que hi havia un seguit de persones que es dedicaven a furtar el cable de coure quan van començar a rebre denúncies de diferents empreses. També van exposar que des del començament van pensar que es tractava de persones que vivien al país, per la dificultat que hauria tingut treure aquestes importants quantitats de coure d’Andorra.
Va ser llavors quan van anar als dos únics punts del país que es dediquen a la compravenda de coure. Precisament, en anar a un dels punts, on precisament treballava l’acusat que negava la participació en els furts, les sostraccions es van aturar. També van relacionar els nou furts, perquè la manera en què se sostreia el coure era la mateixa.
La fiscalia va destacar durant el judici que les proves indicaven que tres dels homes cometien els furts des del mes de març i el quart se’ls va afegir el mes d’agost de l’any passat.
Una part del coure sostret pels quatre homes va ser localitzat per la policia a l’hort d’un dels acusats, on, de fet, l’amagaven i on anaven a pelar-lo un cop sostret, ja que el valor és més gran al mercat si es porta pelat. La policia va relatar com els va costar força localitzar el coure, ja que estava amagat en aquest hort d’Encamp sota de fems i d’unes mantes. Al traster de l’home que es declarava innocent també  hi van trobar importants quantitats de cable.
Les sostraccions que van dur a terme els homes van suposar una important quantitat de coure, que durant la vista tampoc no va quedar quantificada. A tall d’exemple, però, es va remarcar que un dels testimonis havia manifestat que en una de les ocasions un dels homes li n’havia arribat a vendre 1.200 quilos. De fet, les quantitats que reclamaven les empreses perjudicades ascendien a més de 10.000 euros.
En cadascuna de les obres en què el fiscal assenyalava que els homes havien furtat, el perjudici oscil·lava entre 1.000 euros i més de 5.000. A més a més, el fiscal considerava que hi havia escalament en els diferents furts perquè en algunes de les obres hi havien accedit a través d’una grua o per la finestra.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic