Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de ministres extraordinari d’ahir.
Un moment del consell de ministres extraordinari d’ahir.

Espot reitera que la inspecció i el control és competència del Comú


Escrit per: 
M.S. / M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Les competències en matèria urbanística de l’executiu “són molt limitades” i per tant no podia actuar de cap manera en el terreny de propietat privada on hi ha hagut l’esllavissada. Així, i amb alguna variant, ho van reiterar ahir en repetides ocasions el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre i el director d’Ordenament Territorial, Jordi Torres i Manel Riera, en la compareixença posterior al consell de ministres extraordinari, en la qual van recordar que corresponia a la propietat del terreny mantenir-lo en condicions i corregir, si és el cas, les deficiències que s’hi constatessin i que és el Comú de Sant Julià de Lòria qui té les competències d’inspecció i control.
Amb tot, tant Espot com Riera es van voler mostrar prudents amb relació a les causes de l’esllavissada, que ha comportat el despreniment d’uns 30.000 metres cúbics de pedres i terra,  i a les responsabilitats que se’n puguin derivar i malgrat que els primers indicis apunten al desmunt van insistir que “no estem al punt de responsabilitats” i van deixar clar que això tampoc vol dir que els “propietaris en siguin els responsables”.
Així, i després de fer un repàs cronològic de les actuacions al terreny des que l’any 1990, primer el Comú i després el Govern, atorguessin la primera llicència per fer una excavació que arriba al nivell de la CG-1, Riera va defensar que la participació de l’executiu es limita únicament al manteniment de la carretera general. D’aquesta manera, va recordar el director d’Ordenament Territorial, quan en el marc de les seves competències el Comú va atorgar una segona llicència d’edificació per a la construcció d’un centre comercial de 28.000 metres quadrats que portava associada una excavació de 20 metres més avall per fer quatre plantes soterrades, l’executiu, “com fa en aquests casos”, va signar un conveni amb els promotors, ja que s’havien de fer uns ancoratges provisionals sota la carretera General 1, conveni per a tres anys després dels quals i amb l’edifici fet ja no haurien estat necessaris els ancoratges. La construcció, però, no es va portar a terme, el conveni no es va renovar i els ancoratges provisionals es mantenen sota la CG-1. Segons va precisar Riera, que va desvincular aquests ancoratges provisionals de l’esllavissada, des del Govern s’ha anat fent un seguiment de la carretera i no s’ha observat cap moviment. Amb tot, el febrer passat es va enviar una carta a la propietat del terreny recordant la provisionalitat dels ancoratges i que calia fer un estudi per determinar l’estat en què es trobaven, carta a la qual la propietat va donar resposta un mes després assegurant que havia encarregat l’estudi.
Per la seva part, i com ja es va apuntar el mateix dia de l’esllavissada, el Comú de Sant Julià va enviar el mes passat una carta a la propietat del terreny advertint-la de la necessitat de fer algun tipus d’actuació per garantir la seguretat davant la situació deficient que presentava, carta que es va fer arribar també a l’executiu per a “una bona coordinació entre institucions”, segons va destacar Espot, que va negar que el Govern tingués un coneixement previ de cap problemàtica al terreny i que va assegurar que en cas que hagués estat així “s’hauria comunicat al Comú de Sant Julià”.

 

El PS vol que la fiscalia investigui les possibles responsabilitats

El Partit Socialdemòcrata va denunciar ahir  “la probable inacció de Govern” a l’hora de prevenir l’esllavissada de dissabte passat a la CG-1 i va demanar, en el cas que no ho hagi fet ja, que la fiscalia investigui les possibles responsabilitats davant la “gravetat dels fets”. En un comunicat en què es mostra el “suport i agraïment” a tots els cossos professionals que “han treballat i treballen per reobrir amb normalitat la CG-1”, la formació exigeix explicacions i responsabilitats a l’executiu en considerar que era una situació previsible. Així, s’apunta que “des del 2015 sembla que els tècnics ja van avisar del perill d’esllavissada a la zona atesa la inestabilitat del terreny”, i es considera l’esllavissada una conseqüència d’una “presumpta manca d’accions preventives aplicades per evitar aquesta situació”. El PS manté que la “pretesa inacció” ha “posat en perill molta gent” i recorda al Govern que no pot al·legar no tenir competències, ja que “la prevenció i protecció davant de riscos naturals i geològics sí que és competència de l’executiu que no es pot derivar cap a altres administracions públiques”.
D’altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va entrar a Sindicatura una demanda d’informació i una bateria de preguntes amb relació al desmunt de la parcel·la on hi ha hagut l’esllavissada i a les accions i mesures dutes a terme.
Per la seva part, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va lamentar les manifestacions del PS i va assegurar que “s’ha volgut actuar d’una manera molt populista i electoralista”. En aquest sentit, Torres va demanar que no es jugui políticament amb esdeveniments naturals d’aquestes característiques. El ministre va negar també que des del Govern s’hagués tingut coneixement del risc d’esllavissada a la zona des del 2015 com apuntava el PS.
D’altra banda, des del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, també a través d’un comunicat, es va celebrar que l’esllavissada no comportés danys personals i agraeix l’esforç de tots aquells “s’han implicat i treballat per solucionar la situació”. Així mateix, el grup reclama als propietaris d’aquelles obres que es trobin en estat de desmunt o excavació la “diligència deguda” perquè els diferents elements tinguin “el manteniment adequat”, a la vegada que rebutja “l’oportunisme” dels “partits que ara volen donar lliçons” i diu que caldrà trobar i depurar les responsabilitats “un cop estabilitzada la situació”. Finalment, des de CC s’incideix també en la necessitat de “reflexionar en la planificació a futur dels accessos al país, ja sigui per carretera o per altres vies”.

Els hotelers preveuen una bona ocupació pel pont

Les associacions hoteleres auguren una molt bona ocupació de cara al pont del 15 d’agost i diuen que l’esllavissada no ha provocat cancel·lacions. La presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va assenyalar que les reserves es mantenen i que la resposta del Govern a l’accident “s’està gestionant bé” i ha estat “ràpida”. També va dir que els hotels associats han acordat transmetre un missatge de tranquil·litat a través de les xarxes socials. El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va agrair la celeritat per restablir l’accessibilitat per carretera i va assenyalar que les cancel·lacions del cap de setmana “van ser molt poques i gens significatives”. Pel que fa al pont, i en espera de les reserves d’última hora, confia que les xifres  d’ocupació “siguin molt bones”, sobretot demà i dijous. 

Espot
reitera
inspecció
control
competència
Comú

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte