Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballs per construir el mur de formigó per protegir la zona començaran avui mateix.
Els treballs per construir el mur de formigó per protegir la zona començaran avui mateix.
El talús que hi ha damunt del magatzem del Comú de Sant Julià és a hores d’ara el que més preocupa els tècnics.
El talús que hi ha damunt del magatzem del Comú de Sant Julià és a hores d’ara el que més preocupa els tècnics.
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir a la zona afectada.
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir a la zona afectada.

Estat d’emergència


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern, en una sessió extraordinària del consell de ministres, aprovarà aquest matí la declaració de l’Estat d’emergència arran de l’esllavissada que dissabte al matí va obligar a tallar la CG-1 a l’altura de la Borda Sabaté i que va provocar que l’accés a Espanya per la frontera del riu Runer estigués tancat durant sis hores. Després d’aquest temps, i només per a vehicles lleugers, es va restablir el pas de forma provisional habilitant un carril per a cada sentit de la marxa per la part posterior del Punt de Trobada, centre comercial que va patir danys materials importants a conseqüència de l’esllavissada.
Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que va precisar que aquesta declaració “permetrà tramitar i adjudicar mitjançant contractació directa els treballs necessaris” per tal que des d’avui mateix es portin a terme les accions necessaries per garantir la seguretat a la zona amb la intenció que dijous vinent es puguin reobrir totalment al trànsit els dos carrils de baixada i els dos de pujada en aquest tram de la CG-1.
I és que malgrat que de tant en tant encara s’observa alguna caiguda de pedres, el cap de Govern va remarcar que “els despreniments de la zona del que és pròpiament l’esllavissada s’han reduït substancialment”, fins al punt de ser “gairebé testimonials”, fet que comporta que el nivell de risc a aquesta zona sigui “molt limitat”. A més, va continuar Espot, el fet que hi hagi una fossa permet “evitar projeccions que podrien perjudicar la seguretat dels vehicles i dels vianants”.
De fet, com va reconèixer el cap de Govern, la zona que més preocupa els tècnics i que “s’ha deteriorat de forma més rellevant des de dissabte a la nit” és la que es troba tot just sobre el magatzem del Comú de Sant Julià de Lòria, del qual ahir al matí es va retirar tot el material, segons va confirmar el titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
En aquest sentit, Espot, que va assegurar que “no li podem augurar llarga vida a aquesta nau”, va precisar que aquesta part és la que a hores d’ara té les esquerdes més grans i que ja una part del talús s’ha anat desprenent. Així, el cap de Govern va explicar que tots els tècnics coincideixen que més tard o més d’hora “aquest talús s’esllavissarà”, tot i que aquesta esllavissada “derivarà cap a la zona de l’esllavissada inicial”, de manera que “no hauria de caure sobre el magatzem del Comú”.
Pel que fa a les actuacions que es portaran a terme a la zona, un cop el consell de ministres extraordinari aprovi la declaració d’emergència, Espot, que va avançar que ja s’ha tingut un contacte previ amb les empreses de treballs públics, va explicar que es construirà un mur de formigó que anirà des del final del Magatzem del Comú fins a uns 25 metres cap avall, cobrint d’aquesta manera la zona que pot “generar més risc”. La previsió és que aquests treballs es puguin completar entre avui i demà.
De manera paral·lela, avui mateix hauria de començar també la construcció d’uns pilars metàl·lics amb uns taulons que serviran també de protecció provisional. Aquests s’estendran des de l’inici del magatzem i fins on acabi el mur de formigó, i des d’aquí fins a 25 metres més avall. 
La previsió és que tot plegat, murs i pilars metàl·lics, estigui enllestit el dijous 15 d’agost, inici de pont, ja que, com va assenyalar Espot, amb “aquestes mesures, que “suposarien unes proteccions òptimes, estaríem en disposició d’obrir tots els carrils de la carretera general, els dos de baixada i els dos de pujada, de tal manera que ja no s’hauria de fer servir cap tipus de pas alternatiu”. També dijous 15 és el dia que els responsables del centre comercial preveuen que pugui tornar a obrir.

Autobusos i camions
Pel que fa al pas de vehicles pesants, i tot i que s’havia anunciat que es farien combois, finalment s’ha decidit que puguin utilitzar el carril de la carretera general “més contigu” al centre comercial i que passin d’un a un. En aquest sentit, el ministre, que va voler deixar clar que totes les decisions i mesures adoptades s’han previst “tenint en compte que no hi hagi canvis sobtats a conseqüència de la meteorologia”, va apuntar que ja des de les set d’aquest matí s’aturarà autobusos i camions a l’inici de la zona problemàtica, que comptarà amb un agent a cada banda, i que en funció del que indiquin les sondes, si es mou o no el terra i si es garanteixen les condicions de seguretat, se’ls donarà pas un a un.
A més, en el cas dels autobusos, i per “extremar més les precaucions”, es farà baixar els passatgers a l’inici del tram problemàtic i se’ls farà caminar per davant del centre comercial fins al final del mateix, on podran tornar a pujar al vehicle un cop aquest hagi estat autoritzat a circular. 
Espot va explicar que el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’ha mantingut en contacte amb l’Associació de Transportistes de Mercaderies, de manera que es coneix més o menys el nombre de camions que podrien circular, un nombre que es considera “assumible” amb el dispositiu que s’ha ideat.
Quant als efectes que l’esllavissada de dissabte ha comportat al trànsit, amb una major afluència de vehicles que van haver d’entrar i sortir del país pel Pas de la Casa mentre l’accés per Espanya va romandre tancat, el cap de Govern va destacar que el trànsit al Pas “està perfectament pacificat” i que “no hi ha problemes majors”. A la zona de l’esllavissada “tampoc és accessiblement problemàtic”, si bé sí van tenir lloc algunes retencions. Des de Mobilitat s’estava en coordinació amb la policia per obrir en moments puntuals els dos carrils que passen darrere el Punt de Trobada en un o altre sentit, per descongestionar el trànsit.
Pel que fa a possibles afectacions a nivell turístic, el cap de Govern va detallar que la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha contactat amb els responsables de la Unió Hotelera d’Andorra i d’Autèntics Hotels, i que des d’ambdues associacions s’ha destacat que les cancel·lacions a conseqüència del tancament dels accessos per la frontera del riu Runer han estat “testimonials”, i que en cap cas han estat d’un 10%, com va publicar algun altre rotatiu.

Causes i responsabilitats
El consell de ministres extraordinari d’aquest matí servirà també perquè es comencin a analitzar les possibles causes de l’esllavissada, i si se’n poden determinar responsabilitats. En aquest sentit, el cap de Govern va deixar clar que malgrat que algunes persones s’han “precipitat amb les seves manifestacions”, l’executiu no ha volgut abordar aquesta qüestió perquè es considerava que d’entrada “no toca”, ja que “del que es tractava era de restaurar la zona i atacar la problemàtica de la mobilitat, que era més urgent”.
Així, i un cop recopilada tota la informació, en el consell de ministres s’analitzaran “totes les comunicacions que s’han fet des del Govern, o entre el Govern i el Comú amb relació al desmunt, que tot apunta que hauria estat l’origen d’aquest despreniment”, va assegurar Espot, que va remarcar  que l’executiu “ha complert amb deguda forma quines eren les seves obligacions en l’exercici de les seves competències, que la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme li confereix.
De fet, com el mateix cap de Govern va reconèixer el mateix dia de l’esllavissada, ja s’havia detectat un possible risc a la zona, i des de la corporació comunal s’havia advertit la propietat del terreny que els ancoratges que s’havien col·locat no es trobaven en bon estat, tal com, també el dissabte, va assegurar el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, que va fer, però, una crida a no veure una “causa efecte directa” en les mancances que s’havien detectat.
D’altra banda, el mateix dissabte, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que va celebrar que no s’hagin hagut de lamentar danys personals i la “celeritat” en l’obertura del pas alternatiu a la zona afectada, es va plantejar a l’executiu la necessitat d’impulsar un “pla global de comunicacions” per prevenir les conseqüències econòmiques dels talls que “malauradament hem patit aquest any”.

Estat d'emergència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte