Diari digital d'Andorra Bondia
Assistents a la festa major de Sant Julià, ahir a la nit.
Assistents a la festa major de Sant Julià, ahir a la nit.

Jover crida a no “minimitzar” el risc de les punxades en entorns d’oci


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Comú Sant Julià de Lòria

La detecció del que seria el primer cas de punxada en un espai d’oci del Principat, a més de dues sospites més durant el cap de setmana, ha portat una reacció ràpida del Govern, que ha activat un protocol específic i ha fet una crida a no “minimitzar el possible risc” que pot comportar aquesta pràctica. 

L’alerta ha saltat aquest matí, quan des de la policia s'ha confirmat que una jove de 23 anys havia acudit al servei d’Urgències de l’hospital després de sentir una fiblada mentre estava als actes de la festa major de Sant Julià de Lòria. La policia ha estat requerida a les 4.25 hores de la matinada des de l’hospital, on la noia ha acudit pel seu propi peu, després d’una primera atenció amb el SUM. Un cop al centre mèdic se li han fet les proves pertinents per determinar si se li havia injectat algun tipus de droga, ja que principalment aquestes actuacions delictives es farien amb voluntat de provocar la submissió química de la víctima.

La policia manté la investigació oberta per mirar d’esclarir els fets i trobar els responsables de la punxada. “Per sort la persona no ha mostrat simptomatologia associada i no hem hagut de lamentar una situació més greu”, ha detallat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha informat que s’està en espera de tenir els resultats de les mostres extretes, si bé també ha reconegut que no sempre es pot arribar a trobar el producte que s’hauria injectat perquè la droga dura molt poc i costa trobar-ne el rastre a la sang. “A vegades és difícil de detectar, però encara que els resultats no siguin concloents, no es pot descartar”.

Amb tot, des de l’Executiu s'ha decidit actualitzar i publicitar el protocol ja existent en casos de punxades accidentals per adaptar-lo a aquestes situacions. Així, quan hi ha una sospita d’una punxada, cal ajudar la persona des del primer moment i avisar ràpidament la policia, que serà qui activarà els serveis mèdics per fer l’atenció pertinent. El ministre ha estat especialment insistent en el fet d’actuar davant de qualsevol sospita, ja que “preferim confirmar que no ha estat cap cas de punxada que no pas que ens passi per alt una sola punxada. És important no minimitzar aquests casos perquè sembla que està en increment”, ha advertit.

Mentre no arriba la policia ni els metges, Jover ha fet especial èmfasi a no deixar la persona sola perquè alguns dels productes que s’injecten poden provocar mareig o la pèrdua de consciència. Un cop a l’hospital, s’activa el protocol per punxades accidentals (que inclou l’anàlisi per una possible exposició a malalties contagioses) i es fa un examen toxicològic per determinar quin tipus de producte s’ha pogut inocular, i si cal, es tracten els símptomes fins que desapareixen.

Com que la pràctica va lligada a la violència de gènere, també s’informa Afers Socials perquè activi el Codi lila que ofereix assistència psicològica, social i jurídica a les víctimes.

Sospites
Jover ha reconegut que també els consten dues sospites més de punxades que es van tractar durant el cap de setmana, però haurien quedat en tan sols una sospita, ja que “no es va arribar a identificar l’indret de la possible punxada”. En canvi, en el cas de la noia (dels altres dos no va poder determinar si eren nois o noies) sí que se li ha detectat una punxada, fet que “fa créixer el risc que realment hagi patit una agressió”.

Tant des del Govern com des del Comú de Sant Julià de Lòria s'ha mostrat un total “rebuig i condemna a qualsevol tipus d’agressió, violència o actitud sexista” i s'ha demanat a la ciutadania que siguin actius davant d’aquestes agressions per protegir les dones, “no justificant mai l’agressor sota la premissa de la festa”.

Jover no ha parlat de cap protocol especial de vigilància durant les pròximes festes majors i ha recordat que aquests espais ja compten sempre amb més vigilància policial i atenció mèdica.

Andorra
Sant Julià de Lòria
punxada
festa major
policia
noia

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

La festa major lauredina, de lluny, és la que presenta més perill per a aquest tipus de greus i lamentables accidents.
Els nois d'avui dia, ja no saben que fer, molt trist...
Jo crec que és una moda/repte d’aquestes estúpides d’avui dia, vist que a Espanya no s’ha detectat cap mena de droga a la majoria de casos. Així de curtets són els d’aquesta generació.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte