Diari digital d'Andorra Bondia
A la banqueta dels acusats van seure els dos fills i l’amic del transportista condemnat.
A la banqueta dels acusats van seure els dos fills i l’amic del transportista condemnat.

Jutgen dos fills d’un dels cap del narcotràfic del port de Barcelona


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Ahir van seure a la banqueta dels acusats tres ciutadans espanyols –i residents a Espanya– que estan processats per un presumpte delicte de blanqueig d’almenys mig milió d’euros per fets que es remunten a l’any 2005. Es tracta del fill, la filla i un amic d’un dels caps de l’operació de tràfic de cocaïna que el març del 2005 va transportar des de Veneçuela fins a Barcelona 459 quilos d’aquesta droga. L’home, juntament amb una vintena de processats, va ser condemnat el 2009 a onze anys de presó i actualment es troba complint la part condicional fora del centre penitenciari. 

La fiscal considera provat que els comptes i moviments bancaris que els tres processats van obrir entre el 2005 i el 2008, i fins i tot fins al 2013, que és quan el banc va alertar de la sospita, són constitutius del delicte de blanqueig de diners amb ocultació. Segons el ministeri públic, els fills van ingressar primer diners del seu pare a un compte conjunt i després van posar com a testaferro l’amic del seu pare (tercer processat) amb la intenció que mentre era jutjat a Espanya els comptes bancaris d’Andorra no sortissin a la causa judicial i per tant no se’ls embarguessin. Després els van tornar a posar al seu nom i en van reintegrar 237.000 euros. La fiscalia considera provat que el total de l’import entre el compte comú dels germans i el que tenia només la filla, que sumen més de 520.000 euros, provenien de l’activitat il·lícita del seu pare del narcotràfic. 

L’argument dels fills és que els diners que van ingressar als comptes bancaris andorrans eren “una donació de l’herència en vida” del seu pare. Neguen saber d’on provenien perquè asseguren que l’empresa de transport del seu pare ingressava molts diners, sobretot en B. Per tant, segons ells pensaven que provenien d’aquesta caixa B.
El tercer processat, amic de la família, va declarar que el pare dels processats li va demanar que durant un temps posés els diners que ell tenia a Andorra al seu nom. La raó que li va donar és que tenia un problema amb la seva cunyada, que estava separant-se del germà, i volia ocultar que tenia diners. Així, els fills van traspassar els diners al compte d’aquest tercer el maig del 2005 (un mes després de ser detingut el pare) amb la fórmula d’una pòlissa d’assegurances,  en la qual ell figurava com a titular però els dos germans n’eren els beneficiaris. Tres anys després, els fills se’ls van tornar a posar al seu nom. 

“Un blanqueig de llibre”
La fiscal considera que tota la trama exposada és un cas de blanqueig “de llibre”. Es basa en el que s’anomena la prova indiciària o basada en els indicis que la investigació policial dona quan es troba que alguns dels condemnants en el cas de narcotràfic del port de Barcelona tenien comptes a Andorra. 

També remarca que el pare no està processat en aquesta causa perquè quan es van produir els fets jutjats, el 2005, el delicte d’autoblanqueig exonerava de responsabilitat. Una extrem que es va modificar el 2013. El pare també havia estat condemnat els anys 90 per un delicte de contraban de tabac, pel qual va pagar una multa de més de 76 milions de pessetes.

La fiscal considera també que, tal com va declarar ahir el policia que va portar la investigació dels comptes, els diners tenen un origen il·lícit. El primer compte bancari obert a Andorra pel seu pare registrava ingressos molt quantiosos, un dels quals, valorat en 14 milions d’euros, es va fer en lires italianes, la qual cosa, per l’experiència de l’investigador policial, és una mostra més de l’origen del narcotràfic. 

D’altra banda, 67.000 euros van ser traslladats a una altra entitat bancària del país el 2005 i ingressats en un compte a nom de la filla, i després es van ingressar 467.000 euros més al compte dels dos germans processats. Una quantitat que, segons asseguren, li havia donat com a compensació un germà de qui va ser director del port de Barcelona i un dels principals caps de la xarxa de narcotràfic. Aquest testimoni va declarar ahir i va argumentar que ell i la germana li havien traspassat més de 400.000 euros. 

Un mes després de ser detingut el pare, aquest import va passar a la pòlissa d’assegurança del tercer processat. El 2008 els dos germans van tornar a moure els diners per posar-los al seu nom. En aquell any van poder extreure 237.000 euros. 

Per tot això, la fiscalia considera provat el delicte de blanqueig i demana per a tots ells una pena de quatre anys de presó, un milió d’euros de multa i l’expulsió definitiva del Principat, així com el comís de l’import que encara figura al seu compte. 

Dubtes al procediment
Per la seva banda, la defensa considera que s’hauria d’anul·lar el procés perquè amb els indicis de la policia pel cas de narcotràfic del pare dubta que s’hagi respectat la presumpció d’innocència dels processats. A més, considera que els fets es van produir el 2005 i que ja han prescrit. D’altra banda, considera que, si el tribunal no vol anul·lar el procés i no tenir en compte la prescripció que defensa, el delicte de blanqueig és imprudent.

Per tot plegat, la defensa reclama l’absolució dels tres processats, i en cas que els consideri autors del delicte de blanqueig, que aquest sigui imprudent i amb una pena no superior als sis mesos de presó condicional i sense cap multa. Considera que no està provat que els 400.000 euros s’ingressessin en efectiu, tal com diu la causa, perquè no hi figura cap firma. Per tant, sosté que era com una transferència d’un compte a un altre.

El representant dels processats va ser molt crític amb el testimoni d’un gestor bancari que va declarar ahir durant el judici i que va dir que no recordava l’ingrés en efectiu de més de 400.000 euros per part dels processats. Aquest lletrat no es creu que el 2005 no es demanessin firmes per fer ingressos bancaris i va posar en dubte aquest testimoni i va puntualitzar que “potser ho diu per cobrir-se les espatlles”. 

jutgen
fills
cap
narcotràfic
port
Barcelona
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic