Diari digital d'Andorra Bondia
Els fets van passar just el primer dia en què s’estrenava el vis-a-vis íntim de la presó.
Els fets van passar just el primer dia en què s’estrenava el vis-a-vis íntim de la presó.

Jutjada una jove per portar haixix quan anava a visitar un pres al vis-a-vis íntim


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El 20 de juny de l’any passat, just el primer dia en què s’estrenava el vis-a-vis íntim del centre penitenciari, una jove que anava a fer ús d’aquest servei amb la seva parella, pres en aquell moment, va ser controlada i li van trobar 0,8 grams d’haixix. La processada, que va declarar ahir al judici, va afirmar que no recordava que portava la droga a sobre, en concret, al sostenidor. Ella afirma que n’era consumidora habitual i que es va “descuidar” de deixar-la a casa, ja que coneix bé les normes del centre penitenciari, perquè havia fet altres visites a qui era el seu xicot al vis-a-vis familiar. 

El fet és que aquell dia, quan anava a entrar al vis-a-vis íntim, va veure que a més dels agents penitenciaris també hi havia la policia amb un gos ensinistrat. Quan els agents li van demanar si portava droga, ella va dir que sí i la va entregar voluntàriament. La fiscalia considera els fets constitutius del delicte major de tràfic de droga tòxica, cànnabis, amb difusió en centre penitenciari, perquè l’element objectiu de la droga hi és i ningú ho nega, i perquè l’element subjectiu de la intencionalitat considera que també està provat perquè qualifica les declaracions de la processada de contradictòries. Ella va dir que en veure el gos nerviós va pensar que potser li estava olorant que ella havia fumat moments abans d’entrar al centre penitenciari i li va venir al cap que potser portava “la pedra” (haixix) i va comprovar que sí, i quan els agents li van preguntar ella la va entregar. La fiscalia considera que aquestes afirmacions es contradiuen amb les declaracions dels dos agents penitenciaris i del policia, que van dir ahir que el procediment primer és preguntar si porten alguna cosa a sobre i després fan passar el gos ensinistrat per detectar estupefaents. A més, el policia encarregat del gos ensinistrat,  va dir  que quan l’animal  detecta droga seu a terra i “té una actitud passiva”. Segons el ministeri públic ella no s’esperava aquest control. Per això, l’acusa del delicte major de tràfic de droga i difusió al centre penitenciari i demana dos anys de presó, part ferma, i 30 euros de multa. També la considera autora de dues contravencions penals per consum de droga i consum a lloc públic i reclama  400 euros. Aquestes penes reclamades contemplen l’atenuant que la jove era menor de 21 anys en el moment dels fets. 
La defensa demana l’absolució pel delicte major perquè considera que no està provada la intencionalitat que justifica el fiscal. La processada “guardava l’haixix al sostenidor de forma automatitzada”, va dir la lletrada. A més, el pres a qui anava a visitar, que també va declarar, va negar haver-li demanat droga. Actualment no són parella. Per tot, aquesta part només demana que sigui acusada de les contravencions penals i amb una multa de 200 euros. 
Després de ser controlada al centre penitenciari la policia va escorcollar el domicili de la processada, en el qual va trobar unes notes amb noms i quantitats dineràries relacionades. El fiscal va intentar treure aquest assumpte ahir en el transcurs del judici, però tant la defensa com el mateix tribunal van considerar que no era adient, perquè es tracta d’un altre tema que també està judicialitzat i pel qual la processada estaria acusada d’encobridora i ja va complir uns mesos de presó preventiva.

Un jove s’enfronta a dos anys de presó per tràfic de droga

Un jove de nacionalitat francesa s’enfronta a dos anys de presó i cinc anys d’expulsió per haver importat i introduït droga destinada al tràfic.
Els fets jutjats ahir pel Tribunal de Corts es remunten a la matinada del 10 de juny del 2018, quan la policia va ser requerida pels sorolls provinents d’un edifici del Pas de la Casa. Tal com va declarar ahir un dels policies que va intervenir en els fets, hi havia dues plantes de l’immoble ocupades per escolars i van decidir entrar en una de les habitacions on se sentia més soroll de festa. Quan van entrar, hi van veure el processat, que portava a la mà una bossa de marihuana amb un pes d’11,47 grams a l’interior de la qual hi havia una bossa amb 14 pastilles d’MDMA-èxtasi. L’acusat va dir que portava tanta droga perquè n’és consumidor i perquè l’havia comprat a bon preu. La fiscalia no es creu aquesta versió i l’acusa del delicte major d’importació i introducció de droga destinada al tràfic i reclama dos anys de presó, tenint en compte l’atenuant que el processat és menor de 21 anys. També l’acusa de la contravenció penal per consum de marihuana.
Per la seva part, la defensa considera que no hi ha cap prova que justifiqui aquest tràfic de droga del qual se l’acusa i accepta només la contravenció penal per consum de droga, per la qual reclama dos mesos d’arrest condicional. Aquesta part considera que si el tribunal té més en compte la qualificació del ministeri públic, demana que la pena sigui condicional i no ferma, com vol fiscalia. El cas queda vist per a sentència.

Jutjada
jove
portar
haixix
visitar
pres
vis-a-vis
íntim
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic