Diari digital d'Andorra Bondia
El judici, amb tot un seguit de testimonis i pèrits tècnics en psicologia, va durar més de sis hores.
El judici, amb tot un seguit de testimonis i pèrits tècnics en psicologia, va durar més de sis hores.

La fiscal retira l’acusació a un home processat per abús sexual a la filla


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La fiscal ho va dir clar i ras. El judici d’ahir d’un home de 42 anys acusat d’abusar sexualment de la filla de cinc anys “ha estat molt tècnic”, psicològicament parlant, i “no queden acreditats els fets”. Per això, després de sis hores de judici, va retirar l’acusació que havia mantingut en aquest procés que ha durat més de cinc anys. L’acusació particular, que representa la mare de la menor, considera que les declaracions de la nena s’han de tenir en compte i els dona credibilitat, i per tot reclama quatre anys de presó condicional i la prohibició d’acostar-se a la filla, així com també la indemnització de 3.000 euros i el pagament de les despeses processals. Per la seva part, la defensa demana l’absolució perquè considera que “no hi ha cap element acreditatiu dels fets “.

El judici d’ahir es va centrar en la credibilitat de la menor, que en el moment dels fets jutjats tenia cinc anys i ara en té onze. El president del tribunal, la fiscal, l’acusació i la defensa de l’acusat van centrar les preguntes a esbrinar si el discurs de la menor era creïble i espontani o bé influenciat per la mare i l’entorn familiar matern. D’altra banda les parts, excepte l’acusació, també consideren “induïdes” les preguntes fetes a la menor per part de les psicòlogues que l’han tractat els anys de procés. Es va qüestionar fins i tot un conflicte de lleialtat i una possible alienació parental que cap professional de psicologia es va atrevir a confirmar. 
Els fets van passar pels volts del 16 de febrer de l’any 2013. Es tractava del cap de setmana que a la menor li tocava estar amb el seu pare, segons s’havia pactat en la separació. L’acusat va afirmar que els dos dies havien estat esquiant i van anar a sopar acompanyats per un antic company de feina i les seves filles i després van anar a dormir. L’acusat vivia a casa dels pares i només tenia una habitació en la qual habitualment dormia amb la filla. L’acusat va declarar que divendres havia dormit al sofà i dissabte ho va fer al llit amb la seva filla. En arribar diumenge a casa de la mare, mentre aquesta la dutxava va veure que la filla es queixava de la part genital, on va detectar una vermellor. Tot seguit li va preguntar, segons va declarar la mare en la denúncia policial, “qui l’havia tocat?” i ella va dir que ho havia fet el seu pare (dient-li pel nom, perquè també li deia pare a qui era parella de la seva mare). En altres ocasions, i  preguntada per professionals psicològics, la menor va donar el detall que el seu pare li tocava els genitals mentre es “rascava” per sota del calçotet. La menor també va precisar que ella li agafava la mà al pare, l’apartava i la hi deixava a sobre de la panxa. 
L’acusat nega tots els fets i opina que tot prové “d’una imaginació fèrtil que té la mare de la meva filla”. 
Una de les psicòlogues que encara tracta la menor va portar ahir dues proves noves per a totes les parts, un petit escrit i uns dibuixos que no van ser mostrats. Tot i això, de l’escrit se’n desprèn que la nena estava cansada i que volia acabar amb tot aquest procés i acusava el pare que l’havia tocat quan dormien plegats a l’habitació i parlava malament de la seva àvia paterna (quan no ho havia fet fins ara). Aquest escrit el va fer el passat mes de març, quan hi havia cita de la vista del judici i després que la mare li digués que si volia que tot acabés parlés. Aquesta prova va ser concloent en el canvi de parer de la fiscalia per retirar l’acusació perquè dubta que els fets s’hagin produït. El lletrat que representa l’acusació particular, en canvi, ho considera prova de càrrec. 
La mare de la menor va presenciar tot el judici com a públic.

Cinc anys “manipulada” o víctima del sistema

El fet destacat reiteradament pel president del tribunal és que la menor ha evolucionat d’un estat previ “normal” a un actual “deteriorat”. Tant el pediatre, que va ser el primer professional mèdic que la va visitar un dia després dels fets, com la doctora forense, parlen d’una nena feliç, contenta i sense cap símptoma d’angoixa “ni signe d’abús”. Tots dos declaren que la menor “sorprenentment” els va declarar que el seu pare li havia tocat les genitals. Però tal com va dir molt contundent la forense, durant tot aquest procés i amb preguntes molt directes “s’ha estat victimitzant la menor”. La forense, que “té un màster en psiquiatria”, com va precisar la fiscal, va criticar com havien efectuat algunes preguntes les dues psicòlogues que consideren que ha pogut haver-hi abús sexual perquè va dir que són “induïdes”. Tant la forense com el pediatre van considerar que la bulbitis és molt freqüent en nenes i perquè sigui conseqüència d’un tocament ha de ser d’un abús reiterat. Els psicòlegs que van tractar les poques visites que el pare va fer a la filla i la que la tracta actualment van reconèixer que la nena ha pogut estar influenciada, voluntàriament o no, durant aquest temps. L’acusació particular considera que la menor “ha estat víctima del sistema” però reivindica que la primera declaració va ser espontània, i per tant creïble.

fiscal
retira
acusació
home
processat
abús
sexual
filla

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte