Diari digital d'Andorra Bondia
La presó s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies especials d’assistència de l’acusat.
La presó s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies especials d’assistència de l’acusat.

La fiscalia sol·licita quatre anys de presó per al ‘Rambo de la Cerdanya’


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El ministeri fiscal demana quatre anys de presó, que poden ser substituïts per 15 anys d’expulsió del país i una multa de 30.000 euros, per a Martí Cots, delinqüent de Catalunya de 50 anys considerat “perillós” i conegut com a Rambo de la Cerdanya. La fiscalia l’acusa del delicte major de furt i d’accés il·lícit a casa habitada en grau de temptativa i del delicte de blanqueig. La defensa reclama l’absolució dels dos delictes, però per la patologia mental que pateix (esquizofrènia paranoide) recomana per  seguretat un any d’internament a un centre psiquiàtric, tot i que contempla  que la mesura també pot ser substituïda per l’expulsió del Principat, però en aquest cas se sol·licita que només sigui per 10 anys. 

Els fets que es van jutjar ahir daten del desembre de l’any passat, quan va ser detingut, i des d’aleshores roman a la presó, tot i que la justícia espanyola l’espera per ser jutjat, entre altres qüestions, per un atracament amb pistola a un hotel de Masella, on va robar més de 17.000 euros. 
Va ser tot just després de l’atracament quan un home que s’encarregava del manteniment d’una masia a Auvinyà va veure el processat i aquest li va demanar feina i li va dir que no en tenia. El treballador de manteniment va fer una foto al vehicle de l’acusat perquè ja li va semblar una persona “estranya”. Dos dies després el processat va anar a una armeria de la capital que ja havia visitat anteriorment i va comprar una escopeta o fusell, 100 bales, un ganivet i una pistola de foguejament i la munició per a ella. L’empleat de l’armeria, que va declarar ahir al judici, també el va veure com una persona sospitosa. 
El fet és que l’aparença del processat xocava la gent per com anava vestit, perquè portava una roba que no s’adeia al fred que feia aquells dies i perquè portava dos o tres rellotges. A més mirava cap a tots els costats, com vigilant. 
El fet és que el 22 de desembre es va denunciar que algú havia entrat a una casa d’Auvinya, i malgrat que no va robar res va forçar la porta amb un tornavís. El veí d’Auvinyà, el treballador de manteniment de la masia, en assabentar-se va alertar la policia que dos dies abans l’havia visitat una persona estranya i li va enviar dades de matrícula del vehicle, que es va saber que havia estat robat a Catalunya. La notícia pública de l’atracament de Masella i la cara de l’acusat, que estava en recerca i hi havia fotos seves als mitjans catalans, també va ser clau per alertar la policia que es tractava de l’home que s’havia vist per Auvinyà. El mateix empleat de l’armeria també va alertar la policia que el Rambo de la Cerdanya havia estat comprant armes aquells dies al seu establiment. 
La policia va muntar un dispositiu i a través del registre dels hotels van comprovar que estava a un hotel d’Encamp, on el van detenir i després el mateix acusat els va informar del parador del vehicle i d’una tenda de campanya que s’havia muntat als Cortals, amb part de la munició de les armes. 

quin era l’estat mental? 
La fiscalia considera que és autor del furt perquè es va veure aquells dies per Auvinyà, tot i que reconeix que no hi ha cap prova directa. Però el delicte de blanqueig el considera provat perquè l’home va pagar  més de 1.200 euros que li van costar les armes en efectiu. La fiscalia considera que va fer ús dels diners robats a Masella per efectuar aquesta compra. Tot i això, considera com a atenuants, tant el grau de temptativa del furt com la patologia mental que pateix. Tot i això, aquesta part considera que hi ha una limitació de la facultat cognitiva del processat, i no una anul·lació  d’aquesta facultat, com sosté la defensa. 
De fet, el peritatge dels dos psiquiatres que l’han tractat per saber si les facultats del processat en el moment dels fets eren limitades o anul·lades va ser el més debatut al judici. Un d’ells va dir que considera que podrien estar “minvades” i l’altre, que no es pot saber si en aquell moment el brot esquizofrènic les hi havia anul·lat. 
La defensa nega el delicte del furt perquè no hi ha cap prova, llevat del fet que dies anteriors se’l va veure per Auvinyà. I considera que el de blanqueig tampoc queda provat perquè a l’home se li van trobar més diners que els robats a Masella, i per tant les armes podrien haver sigut pagades amb els seus diners. Per tot, demana l’absolució dels dos delictes. Si subsidiàriament se’l condemna per blanqueig i no es té en compte la malaltia, reclama un any de presó. Si es concedeix l’expulsió, en lloc de l’internament, demana que sigui per la frontera francoandorrana, a petició del mateix processat. 

“La presó no és el lloc on ha d’estar ell”
El psiquiatre assistencial del centre penitenciari ho va alertar en un informe en la primera visita,  “en aquesta presó no hi ha serveis per atendre assistencialment una persona així”, va refermar també ahir. El processat pateix esquizofrènia paranoide i ja va fugir d’un centre psiquiàtric. Tot i això, el facultatiu va admetre que la presó s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies especials que presenta aquest intern i que ell també ho ha facilitat. Però el doctor psiquiàtric ho va dir clar ahir al tribunal: “la presó no és el lloc on ha d’estar ell”. També va alertar que el fet de retenir-lo tant temps al centre penitenciari serà difícil de justificar davant de la Comissió de Valoració Internacional. La mateixa fiscal i també el president del tribunal van admetre els recursos limitats que té Andorra respecte dels interns amb malalties mentals.  El psiquiatre de la presó va dir que el processat està en un primer grau d’aquest tipus d’esquizofrènia i que amb un tractament podria fer vida “quasi normal”, però que  és una persona que viu al seu món, dins del seu cap té la policia, la guàrdia civil i els mossos d’esquadra, que els considera els responsables que hagi estat més de 22 anys i vuit mesos tancats.

Fiscalia
sol·licita
quatre anys
presó
Rambo de la Cerdanya
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic