Diari digital d'Andorra Bondia
La policia constata un increment de denúncies per delictes contra la llibertat sexual.
La policia constata un increment de denúncies per delictes contra la llibertat sexual.

La policia rep 20 denúncies per agressions o abusos sexuals en 10 mesos


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La policia ha notat un increment de denúncies sobre agressions o abusos sexuals en els darrers cinc anys. Si al 2015 es van obrir per aquests motius vuit dossiers, en els 10 primers mesos d’aquest any s’han obert 20. De fet, les darreres dades facilitades per la policia a l’abril constataven un total de sis infraccions contra la llibertat sexual, però passat sis mesos més, n’han hagut 14 denúncies més. La qual cosa treu una mitjana d’almenys dos denúncies per mes. 

L’any passat van ser 18 els dossiers oberts per aquests delictes contra la llibertat sexual, per tant en els 10 primers mesos d’aquest any ja se supera la xifra total de les denúncies de l’any passat. 

Quan es parla d’agressió sexual es fa referència als articles 144, 145 i 146 del Codi Penal en els quals es defineix l’agressió sexual com “el qui, mitjançant violència o intimidadció, determina una persona a prendre part en un comportament o relació sexual ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys”. Quan l’agressió “consisteix en accés carnal per via vaginal, anal o oral en introducció d’objectes o membres corporals per alguna de les dues primeres vies, l’autor ha de ser castigat en una pena de tres a deu anys en considerar-se agressió sexual constitutiva de violació. L’article 146 també parla de les agressions qualificades, és a dir, amb penes superiors, quan el fet s’executa en grup, quan el culpable convisqui o sigui ascendent, descendent o germà de la víctima o execeixi d’autoritat familiar, quan la víctima és especialment vulnerable, per edat, malaltia, incapacitat o situació, quan l’agressió sigui especialment degradant i vexatori i quan mitjançant l’agressió es posi en perill la vida de la víctima. 

Pel que fa als abusos sexuals, es parla d’actes sexuals sense consentiment, o amb una persona menor de catorze anys o privada de sentit amb pena també de tres mesos a tres anys. També hi ha abusos sexuals amb prevalença amb menors i majors d’edat. Finalment, està l’assetjament sexual que és el comportament de caràcter sexual, verbal o no verbal o físic que tingui per finalitat violar la dignitat creant un entorn intimidant i hostil, o degradant. 

Precisament la passada setmana la fiscalia feia públic que en el darrer any judicial 2017-2018 es van instruir 52 procediments per delictes contra la llibertat sexual, un 30% més que l’any anterior, sobretot per l’increment en abusos i assetjaments. D’aquests 23 causes són per abús sexual, 13 per assetjament sexual, sis per pornografia, cinc per agressió sexual constitutiva de violació, tre per exhibicionisme i dos per agressions sexuals. 

policia
denúncies
agressions
abusos sexuals
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic