Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge dels advocats defensors del ‘cas BPA’ que van comparèixer ahir.
Imatge dels advocats defensors del ‘cas BPA’ que van comparèixer ahir.

Les defenses del ‘cas BPA’ troben “qüestionada” la separació de poders


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Jonathan Gil

Vuit dels advocats que conformen les defenses en la causa BPA (Josep Anton Silvestre, Anna Solé, Salvador Capdevila, Toni Riestra, Toni Duró, Adela Nieto, Judith Silvestre i Gemma Sansa) van comparèixer ahir públicament per donar explicacions sobre l’acció que van presentar ara fa deu dies per demanar que es recusés el fiscal general, Alfons Alberca, i al fiscal adjunt, Borja Aguado. Segons va explicar Solé, van comparèixer perquè no es produeixi “cap tergiversació” sobre què estan fent. En aquest sentit, van recordar que l’acció es justifica davant del fet que, presumptament, el fiscal s’hauria reunit amb els grups parlamentaris que donen suport al Govern per fer-los arribar un text per introduir esmenes en la llei de prevenció del blanqueig amb l’objectiu final de modificar el codi de procediment penal.

“Hem constatat que presumptament s’han produït una sèrie d’irregularitats”, va explicar Solé, recordant que tant la Llei del ministeri fiscal com el reglament del Consell General estableixen perfectament com s’han de produir els contactes i relacions entre ells, i que en tot cas sempre han de passar “pel garant de la separació de poders, que en aquest cas seria la síndica general”. Solé va indicar que “els indicis que tenim és que s’han saltat aquest pas tan important”.
Aquesta situació, sumada a les declaracions que va fer la setmana passada el ministre portaveu, Eric Jover, en què va avalar l’actuació del fiscal, fa que les defenses considerin que “la separació de poders queda en qüestionada”. És per això que Silvestre va reclamar que “cal ser més curós” i va recordar que “ara està en mans del Consell Superior de la Justícia actuar” amb relació a la petició de recusació, “i en mans del Consell General revisar els seus protocols”.
D’altra banda, també es va detallar que en la petició de recusació s’ha inclòs una demanda formulada pels clients perquè s’obri un expedient disciplinari als dos fiscals implicats. “Considerem que s’ha comès dues faltes molt greus”, com són valer-se de la seva posició per actuar davant les administracions i fer-ho amb abús per aconseguir un tracte favorable per part de l’Administració. En cas que s’arribés a confirmar, les sancions per  aplicar podrien anar des d’una suspensió temporal fins a ser apartats dels càrrecs que ostenten actualment.

defenses
cas BPA
separació de poders
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic