Diari digital d'Andorra Bondia
Enric Pujal, Jaume Bonell i Marc Pons, ahir en la presentació de l’IMACA 2018.
Enric Pujal, Jaume Bonell i Marc Pons, ahir en la presentació de l’IMACA 2018.

Les multes per conduir sota l’efecte d’alcohol o drogues creixen un 37%


Escrit per: 
P.G. / Foto: Agències

“No aconseguim conduir de manera prudent i de manera assenyada.” Aquesta és una de les conclusions que va destacar  el secretari general de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), Toti Sasplugas, ahir durant la presentació de l’Informe de Mobilitat, IMACA 2018. Una deducció que com diu ell es basa en les xifres recollides a l’informe i que fan palès que l’any passat es van incrementar un 37,5% les sancions per conduir sota els efectes de l’alcohol o droga, o l’augment del 36,5% de les multes per excés de velocitat, i encara més la pujada del 97% de les sancions per no respectar les senyalitzacions. 

Una altra conclusió que va destacar Sasplugas és que amb l’increment de campanyes de la policia a la xarxa viària, “més control, més s’incideix en la sanció, i menys sancions hi ha i menys sinistralitat”. Per tant, les sancions i els controls policials ajuden a reduir la sinistralitat, però al parer de l’ACA “som més partidaris de formar bons conductors que no de sancionar mal conductors”, va assegurar el secretari general. Això, però, significa “insistir més en una formació més exigent”, va dir.
Entre les dades que presenta l’IMACA 2018 és rellevant la del nombre total d’accidents: 513. Xifra que suposa “una tendència a la baixa els darrers tres anys, ja que ha disminuït en un 2,1% l’accidentalitat, però cal destacar que està per sobre dels 500”, va apuntar Sasplugas. Lamentablement també cal destacar que el 2018 va ser el de més sinistralitat mortal dels darrers sis anys, amb cinc accidents mortals, quatre amb moto i un amb bicicleta. 

Imprudència preocupant
Les conductes imprudents al volant creixen si ens fixem en el nombre de sancions. Cal remarcar que se’n van imposar un total de 19.933, que són un 34% més que el 2017. D’aquestes, 16.343 van ser per excés de velocitat. Les sancions  per conduir sota els efectes de l’alcohol i droga han crescut, i  també ho han fet els detinguts per aquest motiu, que van augmentar un 42% l’any passat. D’aquests conductors multats cal destacar que en les edats compreses entre els 18 i els 21 anys i entre els 30 i 19 anys es doblen els positius d’aquests controls. Unes xifres que l’ACA considera “preocupants”.
En matèria de conductes imprudents, s’ha incrementat notablement el nombre de  conductors que no respecten la senyalització horitzontal, per aquest concepte l’any passat es van posar 305 multes, quan l’any anterior van ser 161, i el total de multes per no respectar els senyals de prohibició van ser 231, quan el 2017 se’n van posar 117.
Altres dades que segons Sasplugas porten a la reflexió que cal un canvi de funcionament o de normativa són les derivades de la identificació de l’assegurança. Les estadístiques indiquen que l’any passat es van imposar 631 sancions per no portar l’assegurança. D’aquestes, 602 van ser per no portar-la al vehicle, encara que sí que la tenien, i només 29 no disposaven de la seva actualització. “Caldrà revisar els mecanismes de control de l’assegurança” va dir el secretari general de l’ACA.

Visió integral de mobilitat
Sasplugas també va destacar que l’ACA continuarà editant anualment l’IMACA, però recollirà dades conjuntament amb altres agents com Mobilitat, la policia, i també Actua Tech, que han passat a ser proactius en aquest àmbit. Així ahir, el director d’Actua Tech, Marc Pons, va fer una exposició de com a través del Data Hub que gestionen es pot tenir una multitud de fonts d’informació per creuar-les i obtenir dades que poden ser rellevants per a la gestió de la mobilitat. Pons va destacar que entre les sis i les nou del matí, el 76% de la flota de vehicles del Principat es mou  perquè van a treballar. “Hem de mirar més enllà i mirar les variables i veure quina incidència podem tenir en l’urbanisme, la contaminació, etcètera”, va comentar Pons. 
Per la seva banda, Jaume Bonell, director de Mobilitat, va destacar que la nova cultura de mobilitat no ha de ser vista “com una amenaça, com tampoc ho és la peatonalització de Meritxell i Carlemany”, va comentar. En aquesta nova visió de mobilitat, Bonell va recordar que l’any vinent, segons marca la llei de transició energètica, s’ha d’establir el reglament que obligarà a comuns, Govern i empreses amb més d’un centenar d’assalariats a elaborar uns plans de mobilitat dels seus treballadors. Bonell va destacar dades rellevants respecte de la mobilitat, com és que “cada dia es donen 155.000 viatges amb origen i destí al país, és a dir, petits desplaçaments”. El 67% d’aquests viatges es fan en vehicle privat, el 10% en transport públic i el 23% a peu, en bicicleta o altres. Altres dades per reflexionar. 

Parlar pel mòbil al volant passarà de costar 30 euros a 100 amb el nou Codi de circulació

L’aprovació del nou Codi de circulació entrarà aquest primer període de sessions, segons va afirmar ahir el ministre d’Ordenament del Territori, Jordi Torres. A la darrera legislatura es va deixar pràcticament enllestit, i ara només queda una altra ronda de contacte amb tots els agents implicats per tal de determinar algunes coses com ara la regulació de la circulació dels patinets. Segons Torres, “en aquesta nova ronda s’estudiaran les restriccions als patinets i de com encabir-los. Penso que a les voravies crea inseguretat amb els vianants i en alguns trams hauran de compartir la circulació amb el carril bici”.
Torres va destacar que l’actualització dels imports de les sancions té un objectiu dissuasori més que recaptatori. “Algunes quedaven desfasades”, va explicar Torres. Així doncs, i sense detallar més, el ministre va anunciar que els increments dels imports de les multes seran importants, i va assenyalar que algunes sancions, com la de parlar pel mòbil mentre es condueix, passaran de costar els 30 euros d’ara a 100 amb el nou Codi. 

multes
conduir
alcohol
drogues
creixen
37%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte