Diari digital d'Andorra Bondia

Les recerques de boletaires tripliquen a l’octubre la mitjana mensual de rescats


Escrit per: 
Agències

Els rescats de boletaires han experimentat aquest passat mes d’octubre un “repunt molt important”, segons el sergent dels bombers de la Generalitat i cap responsable de la Unitat Tècnica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), Joan Borràs, que ha detallat que si normalment es fan tres o quatre recerques al mes de persones que feien algun tipus d’activitat a la muntanya, aquest octubre han comptabilitzat dos morts i deu recerques només de boletaires.

“Quan actuem els GRAE ja són recerques de certa celeritat i compromís”, adverteix Borràs, que insisteix als boletaires que tinguin en compte les recomanacions i siguin prudents a la muntanya per no augmentar encara més el nombre de recerques. “Ens ve un pont llarg, un període llarg d’activitat boletaire, i hauríem d’intentar que aquest nombre no creixés, però el repunt ha estat important”, lamenta el sergent dels bombers, que especifica que les zones on s’han fet recerques són el Ripollès, l’Alt Empordà, el Berguedà i l’Alt Urgell.
El responsable de la Unitat Tècnica del GRAE evita, amb tot, parlar d’imprudència en els casos en què ha estat necessària la seva actuació per localitzar boletaires perduts a la muntanya. “Parlar d’imprudència
en aquests termes és delicat, hauríem d’agafar-ho amb pinces”, subratlla Borràs, que creu que si s’aplica el sentit comú i se segueixen les mesures de prevenció no hi ha d’haver accidents o desaparicions. “Si una persona pateix una malaltia crònica i va la muntanya per a moltes hores hauria de portar medicació o no allunyar-se del cotxe, o que algú l’acompanyi”, exemplifica.
Segons Borràs, és molt important consultar la previsió meteorològica, perquè “marca molt quins riscos associats” pot portar l’activitat que es vagi a desenvolupar a la muntanya. Així mateix, aconsella anar correctament equipat, d’acord amb les mateixes previsions del temps; no allunyar-se del punt en què s’hagi estacionat el cotxe i portar telèfon mòbil i GPS, i donar referències sobre els plans previstos per facilitar la localització. En definitiva, segons el sergent dels bombers de la Generalitat, que el boletaire “mesuri i contextualitzi en funció de les condicions”.
Així mateix, recomana que les activitats es duguin a terme a primera hora per disposar així de més hores en cas de desaparició. I és que, com recorda Borràs, amb l’arribada de la nit durant els mesos de més fred les “condicions es tornen més severes” i és “més difícil resoldre qualsevol problema autònomament”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte