Diari digital d'Andorra Bondia
El processat no va comparèixer ahir.
El processat no va comparèixer ahir.

Petició de dos anys de presó per abusar d’una menor al cotxe


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Va ser el 6 de juliol del 2015. Ella tenia quinze anys. Feia molta calor i esperava el bus a la parada propera a la rotonda de la Dama de Gel d’Escaldes. Un panda blau va parar i la va convidar a acompanyar-la. A ella li sonava la cara i es va atrevir a pujar. En pocs minuts, abans d’arribar a la rotonda d’Engolasters, el conductor li va fer insinuacions sexuals, li va preguntar si havia perdut la seva virginitat i li va demanar que no era el mateix que ella es toqués a que ell la toqués. I li va posar la mà a sobre la cuixa per sota de la faldilla. També li va proposar fer sexe oral. Quan va parar on ella li va demanar, li va dir que no contés el que havia passat a ningú. La menor es va apuntar la matrícula i va denunciar els fets.

Ahir la noia, que ja és major d’edat, va relatar els fets com sempre ho ha fet durant aquests gairebé quatre anys. L’acusat no va comparèixer. La fiscalia el considera autor d’un delicte major d’abús sexual a menor de més de 14 anys i menys de 18 amb prevalença de superioritat i de situació. El fiscal va dir que el fet que fos més gran i fer-ho a un recinte tancat com el cotxe agreujava el delicte. A més, aquesta part va remarcar que tot i ser un pare de família, un any després va ser condemnat per exhibicionisme davant de menors. 
El ministeri públic considera que la personalitat del processat “fa por” si es té en compte que en pocs minuts pot introduir una conversa de connotació sexual a una menor. També va qualificar el processat “de depredador sexual”, perquè al dia següent la va anar a buscar a una altra parada de bus. Aquesta part considera que malgrat que l’informe psicològic de la menor no valorava la credibilitat d’ella, almenys ahir la psicòloga va dir que el discurs és creïble. A més, el fiscal va insistir que durant tot aquest temps la menor ha mantingut exactament el mateix discurs. 
Considera agreujant el fet que el processat va aprofitar que la dona i la filla estaven de vacances per cometre aquest assetjament sexual a la menor. A més, remarca l’exhibicionisme pel qual és condemnat un any després per ressaltar aquesta personalitat de l’acusat.  Per tot, demana dos anys de presó, dels quals sis mesos ferms i la prohibició d’entrar en contacte amb la víctima durant cinc anys. Malgrat que no hagi tingut seqüeles, tal com va declarar la menor cada cop que veu un Panda blau o confon algú amb el processat (malgrat saber que no hi és al país) li agafa ansietat. El perjudici moral, la fiscalia el quantifica en 3.000 euros. 
La defensa considera que l’acusat no sabia l’edat de la menor, reconeix les converses sexuals, però tot i reconèixer el delicte considera la pena excessiva i demana un any de presó condicional i només la part ferma dels 15 dies que ja va passar a la presó. La indemnització la valora en 1.000 euros en considerar que la noia no està tan afectada “perquè avui no ha plorat”. Una declaració que va fer saltar una reacció indignada d’algun familiar de la víctima que estava de públic. 

EL Superior condemna el Govern a pagar deutes prescrits a la CASS

El ple del Tribunal Superior condemna el Govern a pagar més de 80.000 euros en concepte de la meitat dels deutes prescrits que tenia pendent de cobrar la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). La sentència del Superior  basa la seva argumentació en el que ja va decidir a la sentència del febrer de l’any passat, en la qual els Comuns també reclamaven a l’executiu els deutes prescrits. És el mal funcionament de la Justícia el que fa prescriure el deute, i per tant és el Govern el responsable.  
En aquest cas, la CASS va interposar demanda contra el Govern perquè considerava que s’havia produït un anormal funcionament de l’Administració de Justícia. Segons la CASS el mal funcionament és el que ha fet que hagin prescrit el cobrament d’importants deutes que sumen 166.509,42 euros. 
La CASS va formular diverses demandes per l’execució de nombrosos deutes. La paralització o la demora en el tràmit d’aquestes execucions per part de la Batllia ha donat lloc, segons al·lega la CASS, a la prescripció dels crèdits corresponents. Per això reclama que l’Estat la indemnitzi i demana l’import total dels crèdits que estan prescrits.
La fiscalia, per la seva banda, nega el concepte de l’error judicial i critica que la CASS no hagi demostrat  “haver tingut la màxima implicació i diligència en la recerca de solucions al problema de la lentitud en l’execució dels actes que es van encarregar a la Batllia”. A més, critica que la quantitat reclamada sigui per la totalitat dels deutes, ja que no hi ha constància que tots s’haguessin pogut cobrar. El Govern tampoc estava d’acord amb la reclamació de la CASS i va criticar aquesta per no sol·licitar a la Batllia l’execució immediata. El TS empra el principi d’unitat de doctrina i argumenta la decisió de desestimar parcialment la demanda de la CASS, justificant el mateix que va fer amb els deutes dels Comuns. Confirma que s’ha produït un funcionament anormal de l’Administració de Justícia i remarca que la CASS no podia fer res més després de portar els deutes a la Batllia. Però també reconeix que no tots els deutes s’haguessin pogut cobrar perquè n’hi ha que poden ser fallits, o bé de persones que han traspassat o bé d’altres que són insolvents, i per això condemna el Govern a pagar el 50% de la quantitat demandada.  

petició
dos anys
presó
abusar
menor
cotxe
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic