Diari digital d'Andorra Bondia
La sòcia majoritària d’una de les funeràries del país va seure ahir a la banqueta dels acusats.
La sòcia majoritària d’una de les funeràries del país va seure ahir a la banqueta dels acusats.

Petició de tres anys per a la propietària d’una funerària per apropiació indeguda


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Corts va seure ahir a la banqueta dels acusats l’accionista majoritària i propietària d’una funerària del país. L’acusació particular li imputa els delictes majors d’apropiació indeguda, d’abús de posició dominant i d’administració deslleial. Per tot plegat, demana tres anys de presó condicional, dels quals tres mesos ferms qualificats a posar a nom de la seva representada les accions que presumptament havia comprat, i reclama que els danys i perjudicis els quantifiqui el tribunal. Aquesta part representa la dona de qui presumptament era soci i treballador de confiança de la processada.  

El ministeri fiscal no va presentar cap acusació perquè considera que els fets jutjats ahir s’originen en un document contractual que considera que està ple d’irregularitats i que ha de ser el tribunal civil qui determini si és o no vàlid. 
La defensa de la processada també ho considera així, i per això demana l’absolució i l’aixecament de l’embargament de les accions, perquè troba que tot l’argument de l’acusació està basat en un contracte al seu parer nul, i que no hi ha cap prova que demostri el lliurament dels diners per comprar les accions, i per tant nega l’apropiació indeguda. Pel que fa als altres dos delictes, entén que si no es prova la compra de les accions no es demostra que la part demandant era sòcia de la funerària, i conclou que, per tant, no hi pot haver ni abús de posició dominant ni administració deslleial.
Els fets es remunten al 2007, quan la processada va adquirir el 98% de les accions de la funerària després d’haver treballat durant molts anys per a la societat i d’exercir-ne com a gerent des del 2002. En concret, la societat li va oferir la compra de 20.600 accions per un cost d’uns 60.000 euros. Mesos més tard es va signar un contracte privat redactat per l’advocada de la societat  en el qual consta que l’acusada cedeix la titularitat de la meitat de les accions –10.300– a la dona de qui era el seu home de confiança a la feina. La cessió la hi fa a la dona perquè ell treballava com a agent de circulació al Comú d’Escaldes i no podia tenir dues feines. Com que la dona tenia nacionalitat espanyola, a dreta llei tampoc podia posar les accions al seu nom, i per això van acordar en document privat la cessió de les accions, amb el compromís que posteriorment se’n regularitzaria la titularitat. Això, però, no va passar mai. Al document tampoc s’especifica el preu de les accions. L’acusació sosté que en va pagar 15.000 euros perquè finalment les dues parts només va costejar la meitat de l’import (30.000 euros), ja que l’altra meitat l’havia cobrat la societat venedora amb el cost del forn incinerador que el Comú li va pagar. 
L’octubre del 2011, per problemes de tresoreria a la societat, tant la processada com el seu presumptament soci –que l’acusació sosté que n’era l’home de confiança– van aportar cadascú 6.000 euros per fer front a deutes pendents. També existeix un document d’apoderament dels comptes bancaris i administratius que la processada li va atorgar al presumpte soci. La dona d’aquest últim és qui va signar el contracte, i ahir va declarar que ho va fer perquè confiava en el seu marit. També afirma haver anat al banc a treure els 15.000 euros en efectiu per fer el pagament de les accions.
 
Un problema de prova
El cas és que qui va fer el pagament va ser l’home, i sosté que el va fer personalment a mans de l’acusada lliurant-li un sobre del banc amb aquesta quantitat. Assegura que també ho va fer de la mateixa manera quan li va demanar pel préstec de 6.000 euros per afrontar els problemes de tresoreria. Però no hi ha cap testimoni ni document que acrediti aquests pagaments, i la processada nega que s’arribessin a produir mai. L’home, de la seva banda, assegura que va actuar en tot moment mogut per la confiança que tenia a l’ara processada, i assegura que tots dos actuaven com a gerents i socis de l’empresa. 
La situació es va complicar quan, a partir del 2011, quatre anys després de firmar el controvertit contracte, va veure irregularitats en alguns cobraments comesos presumptament per l’acusada. Aleshores li va demanar de regularitzar la titularitat de les accions, i assegura que ella mai no trobava el moment per fer-ho. La processada, de la seva banda, sosté que el seu home de confiança havia estat vist amb socis de la competència dins de la seva empresa. 
El març del 2013 l’acusada va denunciar la desaparició de llibres comptables i altres documents de la societat. El presumpte soci va declarar a la policia que no en sabia res i abans de marxar de vacances va dipositar a la Batllia les claus de la funerària perquè no se’l pogués acusar de cap altra irregularitat, diu. L’octubre d’aquell mateix any, la dona del soci, que és qui havia signat el contracte litigiós, es va querellar contra l’acusada perquè no havia regularitzat la titularitat de les accions després d’haver-li-ho demanat dues vegades per carta.
L’acusació considera com a proves que permeten considerar sòcia de l’empresa la seva representada els documents d’adquisició de les accions, el de l’apoderament bancari i el de l’aportació de 6.000 euros del préstec. La defensa, de la seva banda, sosté que no hi ha proves que els pagaments s’arribessin a concretar i sosté per tant que el contracte és nul.

Avís als lletrats pels terminis dels  processos 

El president del Tribunal, Josep Maria Pijuan, es va comprometre ahir davant del lletrat de l’acusació a traslladar la queixa que va efectuar a la comissió formada pels magistrats i advocats. El lletrat es va queixar del retard de la defensa a l’hora de presentar la seva qualificació. També en va criticar la redacció i les faltes d’ortografia. Al parer d’aquesta part, i malgrat que procedimentalment es pugui fer, pot provocar una disfunció i la indefensió de l’acusació i fins i tot la desigualtat d’armes.  Pijuan es va comprometre a explicar-ho en la comissió i reclamar que la degana dels advocats fes aquest advertiment als lletrats perquè presentin les seves qualificacions en terminis més raonables.

petició
propietària
funerària
apropiació indeguda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte