Diari digital d'Andorra Bondia

Rescaten els quatre cossos i el Govern “exigeix” garanties sobre la seguretat


Escrit per: 
Marta Fernández


Dimarts s'ha pogut completar amb èxit el rescat dels quatre cossos sense vida que estaven sepultats sota la ferralla i la runa del viaducte del túnel dels Dos Valires.

 El primer dels cossos va ser extret cap a dos quarts de set del matí i el segon cap a les deu, i no va ser fins a dos quarts de tres de la tarda que es va poder alliberar el tercer. Finalment, el quart cos sepultat va ser retirat cap a un quart de sis de la tarda.
D’aquesta manera es concloïa “la part més dolorosa del rescat”, tal com va exposar el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Avui mateix el consell de ministres decidirà si la jornada de demà és decretada dia de dol nacional, i com que sembla que els cossos seran traslladats a Portugal per a la sepultura, és possible que dimecres vinent s’oficiï una missa a Sant Esteve en memòria de les víctimes presidida pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i a què assistiran diferents autoritats.

Els retorn dels quatre cossos a Portugal “ja està en marxa”, segons el cap de Govern. També ahir, a la matinada, va ser traslladat el cos de l’home que va morir dissabte a la matinada després de ser rescatat. Cal assenyalar, com van remarcar els responsables, que les tasques de rescat van ser força complicades i que es van poder començar de matinada un cop s’havia treballat tota la nit per enretirar la ferralla.
Ahir mateix, també, l’executiu va mantenir una reunió amb representants de Dragados i el responsable de l’obra de l’empresa andorrana de l’UTE per “exigir-los” que els treballs no es reprenguin fins que no hi hagi un informe concloent sobre la seguretat de la resta de l’obra, és a dir, sobre el fet de si la resta de l’obra està feta de manera correcta. “Volem un informe detallat i contrastat que la part que no s’ha esfondrat realment és sòlida”, va concloure. El que sí que ja queda clar és que els dos empleats que treballaven per a Unifor estaven correctament donats d’alta a la CASS i, pel que fa als altres, que estaven contractats per l’empresa Ambicepol, que és portuguesa, tenien una autorització temporal de treball per a treballadors d’empreses estrangeres desplaçats per compte d’una empresa andorrana (en aquest cas Dragasa) i han d’acreditar una assegurança per dur a terme la seva feina a Andorra.

Aquest extrem, junt amb altres informes elaborats per diferents departaments del Govern, seran analitzats avui pel consell de ministres. Bartumeu també va explicar que si avui reben l’informe de l’UTE també l’avaluaran, tot i que no hi ha una data per a la recepció. Malgrat això, cal assenyalar que hi ha oberta una investigació judicial i que el batlle ha decretat un perímetre en què, de moment, no es podrà dur a terme cap tipus de treball. La investigació judicial oberta analitza la comissió dels presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu i lesions per imprudència greu.

L’evolució dels ferits
D’altra banda, segons va informar ahir l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, els tres pacients que hi estan ingressats, A. C., de 54 anys; D. M., de 50 anys i A. P., de 52, evolucionen favorablement de les lesions. Pel que fa a l’home que ja va ser traslladat dissabte a la Vall d’Hebron, F. P., de 40 anys, va ser donat d’alta tot i que a la tarda estava ingressat a l’espera que es resolguessin els tràmits administratius de derivació o bé cap a Andorra o bé cap a Portugal, segons sigui el seu desig.
Pel que fa als altres dos treballadors que van ser traslladats dilluns a la tarda des del mateix centre hospitalari barceloní, han informat que M. T., de 56 anys, té cremades de segon i tercer grau per ciment al 20% del cos, a més d’una contusió pulmonar, i quant a B. P., de 25 anys, té cremades per ciment al 10% del cos també de segon i tercer grau.
Cal assenyalar que Jesús Soto, responsable de demolicions, i Manuel Fernández, cap de producció de l’empresa Usubiaga, que han vingut a Andorra amb la grua de grans dimensions per fer les tasques de desenrunament dels cossos, van assegurar que la grua “en cap moment es va espatllar”, sinó que el que van fer va ser aturar els treballs amb la màquina per les indicacions dels bombers que dirigeixen el rescat, ja que van considerar que primer calia apuntalar diverses zones on eren els cossos perquè no hi hagués un esfondrament que empitjorés els treballs o correguessin riscos els equips de salvament.

Soto atribueix la confusió que es va crear sobre si la grua s’havia avariat o no al fet que l’aturada per recomanació dels bombers que dirigeixen les tasques va coincidir en el temps amb la demanda de la peça hidràulica de recanvi per no quedar-se’n sense en cas d’avaria. “Algú deuria escoltar la nostra conversa i en deuria treure una  conclusió errònia”.

D’altra banda, cal assenyalar que la Unió Sindical d’Andorra, USdA, va manifestar que han rebut les mostres de condol pel succeït tant des de CCOO de Catalunya com des del sindicat francès CFDT del Llenguadoc-Rosselló. Finalment, el president de la comissió episcopal de Mobilitat Humana (institució de la Conferència Episcopal Portuguesa que dóna resposta a les necessitats de les comunitats portugueses emigrades), Vitalino Dantas, va defensar ahir una anàlisi de les circumstàncies en què van ocórrer les morts dels cinc treballadors “perquè no es torni a repetir”.
Dantas va lamentar l’accident i va presentar les seves condolences a les famílies. Va rebutjar fer comentaris sobre la falta de seguretat a l’obra, tal com va denunciar el Sindicat de la Construcció Civil del Nord, i va recordar que els immigrants fan “moltes hores extraordinàries”. Va concloure que en obres com aquestes cal extremar les precaucions.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte