Diari digital d'Andorra Bondia
Una part del material que ha estat retornat als germans Cierco.
Una part del material que ha estat retornat als germans Cierco.

Retorn del material comissat als domiclis dels Cierco


Escrit per: 
Redacció / Foto: Grup Cierco

La Batllia va procedir ahir al retorn dels documents i suports informàtics que es van segrestar en el marc dels escorcolls que el 8 de juny passat es van dur a terme, per ordre judicial, als domicilis personals i professionals dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització. El Tribunal Constitucional (TC), que va estimar les pretensions dels germans Higini i Ramon Cierco, va anul·lar les perquisicions i va ordenar el retorn de tot el material comissat sense que se’n pogués fer ús. Els escorcolls es van acordar en el marc d’una querella interposada pels representants legals de la família de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol per una presumpta revelació de secrets bancaris. El TC va considerar que la diligència judicial que donava cobertura legal als registres domiciliaris era excessivament genèrica i això permetia dur a terme una fishing expedition amb l’eventual possibilitat d’anar a cercar informació que res tenia a veure amb el cas enjudiciat i que, en canvi, podria entroncar amb altres causes.
En efecte, la policia, seguint el mandat judicial i sota supervisió del fiscal general, es va endur des de discs durs a informació que contenien diversos suports informàtics –inclosos més de 38.000 correus electrònics. Com es va afirmar des de l’inici i com així ho ha entès el Constitucional, les dades contingudes en aquells suports res no tenien a veure amb la causa de suposada revelació de secrets bancaris, segons destaca el grup Cierco en un comunicat. Entre les dades incloses en llapis de memòria i altres aparells, hi ha des de música a informació antiga de la Cambra de Comerç o documents relacionats amb el FC Barcelona.
En principi, el traspàs dels materials s’ha fet sense dificultats tot i que no és del tot complet. Cal recuperar encara uns plànols de les instal·lacions empresarials escorcollades i també s’hauria reclamat el suport original amb què es van guardar unes fotografies que es van captar d’un dels domicilis particulars escorcollats. També s’ha reclamat a totes les parts que han tingut accés a la causa que retornin les parts del sumari que contenen còpies de documents comissats i que ja s’hi havien annexat. 

Cierco
Batllia
BPA
Número de vots: 678
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic