Diari digital d'Andorra Bondia
Una sala de vistes de la Seu de la Justícia.
Una sala de vistes de la Seu de la Justícia.

“Seria el violador més rar del món”, al·lega la defensa


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

“Seria el violador més rar del món”. Així ho va afirmar ahir en la segona i darrera jornada de la vista de Corts l’advocada defensora de l’acusat per un delicte continuat d’abusos sexuals. El més rar perquè va voler conèixer a fons la vida de la dona, dependenta a la pastisseria dels pares d’ell. El més rar perquè la va voler ajudar i li va donar 500 euros, que ahir vam saber que no va demanar ella, sinó qui era llavors el seu marit. Uns diners que havien de servir, va declarar l’exparella, per fer-li al seu fill de tres anys la prova de paternitat.

Segons la defensa, encara, el que hi va haver entre l’encausat i la suposada víctima el juliol del 2012 va ser simplement “un afer, una aventura de les tantes que hi ha al món”. Sí que va reconèixer que la dona pateix diversos trastorns i una història “trista” d’abusos en la seva infantesa que van esclatar en acabar la relació i es van traduir en fortes crisis d’ansietat i intents de suïcidi, com queda acreditat en els informes mèdics d’urgències i dels psiquiatres que la van visitar. També en els informes de la pericial psiquiàtrica que se li va practicar: la dona era molt vulnerable, “com una muntanya russa”, va insistir la defensa, que també va posar en relleu les contradiccions en la seva mateixa declaració i entre aquesta i la de la seva cosina i l’exparella. És per això que es posa ben de manifest la no-culpabilitat de l’acusat, va dir la seva lletrada. Només pot ser absolt i en el termini més curt possible.

Tot el que se sap de la dona ve donat pels advocats d’una i altra part, perquè va declarar dimecres a porta tancada. Per la seva lletrada, va quedar acreditat que hi va haver un assetjament de l’acusat a través de missatges i trucades repetides. Igualment, va refermar les paraules de la seva representada, segons les quals ell la va amenaçar que es quedaria sense feina i no en trobaria en cap lloc més d’Andorra si no feia el que ell volia. També va quedar provat, va dir, que la dona és una persona molt manipulable i influenciable, marcada a més per un trastorn posttraumàtic cronificat a causa dels abusos patits de petita que fa que no se sàpiga defensar ni protestar ni dir que no. Una situació agreujada encara més perquè l’encausat no era qualsevol, sinó el fill de l’amo. Sí que hi ha delicte continuat d’abusos sexuals, va concloure, que val la pena de tres anys i mig de presó, una part ferma i una de condicional supeditada al pagament d’una indemnització de 20.000 euros pel perjudici moral ocasionat. 

Finalment, per a la fiscalia no hi ha indicis que donin consistència al delicte, en la línia del que va manifestar la Batllia i el Tribunal de Corts el 2013 i que el Constitucional va rebutjar en pro d’un procés degut per a la dona. 

 

La sorpresa del perit

Va fer tres informes sobre la salut mental de la dona, un el 2012 i dos el 2014. A partir d’aquests documents, les parts li van demanar aclariments per intentar portar les aigües als seus molins. Però en un moment donat, la lletrada de l’encausat li va fer preguntes relacionades amb els informes dels metges d’urgències que havien atès la dona en episodis complicats i punyents. 

Va ser llavors quan el perit va fer una pausa i mirant al tribunal va deixar anar: com és que es refereixen a aquests informes mèdics que formen part de la història clínica de la dona i són, per tant, confidencials? Durant quasi 10 minuts tribunal i advocats es van remenar a les cadires i van regirar els seus papers amunt i avall buscant el perquè. Va ser el president qui va donar una resposta: estan al sumari, tenim l’autorització. I el públic? També la té per sentir com s’airegen els ets i uts d’una vida trencada? Això és el que va comentar un dels assistents en veure la sorpresa del perit quan s’hi va haver de pronunciar.

 

violador
defensa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic