Diari digital d'Andorra Bondia
Silvestre i Boye en la roda de premsa d’ahir.
Silvestre i Boye en la roda de premsa d’ahir.

Silvestre acut a un relator especial de l’ONU perquè l’han volgut ‘atemorir’


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

L’advocat Josep Antoni Silvestre, defensor de quatre dels processats del cas BPA, va anunciar ahir que ha acudit a les Nacions Unides perquè considera que s’ha vulnerat la independència del seu exercici professional. Els detalls de les accions que s’han realitzat fins ara els va donar el també advocat Gonzalo Boye, que porta des del mes de febrer passat la defensa dels interessos de Silvestre a nivell internacional. 

Segons va explicitar Boye, conegut per ser el lletrat de Carles Puigdemont, després de fer “una anàlisi profunda de la situació” de l’advocat andorrà, la seva primera acció ha estat presentar el seu cas a l’oficina del relator especial de l’ONU per a la independència de jutges, fiscals i advocats. Boye considera que Silvestre ha patit una “campanya de desprestigi evident” i va confirmar que fa cinc mesos van presentar “la situació d’atemoriment” que viu l’advocat andorrà “basada en dades documentades”. Unes proves que demostren, va subratllar, que Silvestre ha patit amenaces de sancions administratives i econòmiques, s’ha assessorat els seus clients perquè abandonin la seva defensa, se li han impedit i ignorat determinades actuacions judicials, i se l’ha identificat amb el seus clients “per criminalitzar-lo”. Ara, va continuar Boye, “confiem que en breu el relator es pronunciarà” per confirmar que “s’han vulnerat una sèrie de drets de l’advocat i de manera reflexa els dels seus clients”. Si l’informe d’aquesta oficina de l’ONU és favorable a Silvestre, el Govern andorrà tindrà un temps determinat per complir les seves recomanacions. En cas de no ser així, recorreran a d’altres instàncies internacionals que no va voler especificar. 
Una de les principals conclusions de la investigació preparatòria feta per Boye és la precarietat en la qual es troba, segons ell, el dret de defensa a Andorra. Una situació que va qualificar de “sorprenent” i “preocupant”, ja que dels 195 advocats col·legiats que hi ha al país, “almenys 13 estan processats o imputats”. I d’aquests, sis són defensors del cas BPA. En aquest sentit, va afirmar que “és la primera vegada que veig que el 50% dels advocats personats en una causa han acabat sent imputats”. Boye creu que aquesta és una dada “que no és menor i fa pensar molt”. Una de les excuses que es farà servir, segons Boye, és que “la dimensió d’Andorra no permet situacions diferents”. En aquest sentit, va apuntar que  hi ha d’altres estats europeus que són igual o més petits en els quals no es donen fets com aquests.
Per la seva part, Silvestre va declarar que s’ha sentit perseguit i que es troba “decebut amb el Col·legi d’Advocats”, ja que s’ha reunit amb l’Administració de Justícia i en canvi amb ell no ho ha fet. Ara bé, va reconèixer que ha tingut “molt suport de companys” a títol individual. L’advocat va remarcar que “és  dur veure que cada dia s’estan atacant per defensar els drets legítims dels meus clients”. També va denunciar que s’han fet públiques en rodes de premsa qüestions que estaven sota secret. “Això [va concloure] no hauria de passar en un país democràtic.”

Silvestre
relator especial
ONU
atemorir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte