Diari digital d'Andorra Bondia
La càmera està integrada en l’armilla antibales que tots els agents de policia han de dur obligatòriament.
La càmera està integrada en l’armilla antibales que tots els agents de policia han de dur obligatòriament.

“T’estem gravant, som policies”


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Ja fa uns deu mesos que els agents de policia duen autocàmeres integrades en els uniformes. El seu ús està regulat per un protocol intern que els obliga sempre a informar als interessats que se’ls està gravant. A més, la càmera disposa d’una pestanya groga que alerta que la gravació està activa. El nou dispositiu està integrat a l’armilla antibales que tot agent de policia ha de dur obligatòriament. Per ubicar el dispositiu es va haver de readaptar la roba policial perquè la càmera estigui més subjecta en un espai a l’armilla i una pinça que l’aguanta. Cada agent és responsable tant de la càmera com de l’ús que en fa, però sempre ha de complir el reglament. 

Segons aquest protocol, els agents han d’activar la tecla on  de la càmera en totes aquelles   intervencions que puguin derivar en detencions i també en aquells casos d’alteració de l’ordre públic i espais públics, o en zones comunes d’immobles. L’ús és més restringit quan els agents han d’entrar en un domicili particular per practicar alguna intervenció. 

Per cada patrulla, o binomi, com es diu en argot policial, hi ha almenys una càmera. 

El dispositiu no té cap complicació o dificultat d’utilització. Només han rebut formació els comandaments responsables de la coordinació del contingut de les gravacions i aquests han informat els agents de les normes bàsiques d’ús de la càmera i també d’aquest reglament intern que han de complir. 

Arxiu dels continguts

El contingut de les gravacions el custodien dos comandaments de la policia, que són els que fan el buidatge de les càmeres. Al contingut tan sols s’hi accedeix en cas de demanda d’autoritat judicial o en una intervenció administrativa o ordenança contra la policia. 

Segons informen tant des de la direcció de la policia, com des del mateix ministeri d’Interior, aquestes càmeres són una acció més, no només per protegir el detingut de possibles maltractaments, sinó també per protegir el funcionari de policia de possibles denúncies falses. 

La càmera grava àudio i vídeo i té una visió de 140 graus, amb una alta qualitat de la imatge de 16 megapíxels. A més a més, disposa d’infrarojos per fer gravacions nocturnes o fosques. 
A diferència d’altres cossos de seguretat, com els dels Estats Units, en què les seves càmeres sempre graven, els d’Andorra l’activen només quan és necessari. 

De les 46 places per a policia convocades darrerament, només 15 són de nova creació

L’any passat el ministeri d’Interior va obrir una convocatòria per cobrir 33 places d’agent de policia per les necessitats de plantilla del cos. Des d’aquest novembre, es troben en període de formació i, si no hi ha canvi de plans, juraran el 15 de maig vinent, i al juny ja s’integraran  a la plantilla. És la 53a promoció, la més nombrosa de la història, però no la darrera, ja que recentment s’ha obert una nova convocatòria de tretze places més, la qual començarà a formar-se al novembre. En total, són 46 places les que s’han convocat des de l’any passat. D’aquestes, però, només quinze són de nova creació, és a dir, només quinze permetran ampliar la plantilla policial, formada per unes 220 persones. La resta cobriran prejubilacions, jubilacions o persones que han renunciat seguir sent policies, segons va informar el director del cos, Jordi Moreno. Tot i tractar-se només de quinze noves places, tots els nous agents “donaran un respir i suport als grups i departaments”, va manifestar Moreno. I, un cop ja treballin al 100% (el primer any després de la formació és de prova), “s’haurà de valorar” si se’n segueixen necessitant més.

Pel que fa als 33 nous agents que s’incorporaran aquest estiu, “el 99% aniran destinats a patrulles”, és a dir, a l’àrea de seguretat ciutadana i proximitat. El motiu “no és que sigui on hi ha més necessitats però, si tots s’incorporen en aquesta àrea, s’obre la porta al fet que altres policies puguin anar a altres àrees”. Així, s’han obert places en què hi ha més mancances ara mateix dins del cos: la unitat de fronteres i estrangeria (per reforçar la lluita contra l’antifrau i els controls fronterers), la unitat de seguretat viària (perquè estan augmentant el nombre de campanyes de conscienciació) i també l’àrea de policia judicial i investigació criminal. Per tot plegat, la policia ha convocat una trentena de concursos de mobilitat interna.

càmera
policia
gravació
Número de vots: 497
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic