Diari digital d'Andorra Bondia
El processat va actuar ahir com a advocat de la seva pròpia defensa.
El processat va actuar ahir com a advocat de la seva pròpia defensa.

Un advocat, acusat d’apropiar-se de 93.500 € quan actuava de fiduciari


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

“Eren anys en què actuar com a fiduciari de comptes patrimonials era molt normal”, així va començar la declaració ahir d’un lletrat en qualitat de processat en resposta a les preguntes del fiscal. El lletrat, acusat del delicte major d’apropiació ineguda d’uns 93.500 euros, s’enfronta a dos anys i mig de presó ferma, 150.000 euros de multa i cinc anys d’inhabilitació de la professió de l’advocacia, que va ser la petició que va efectuar el fiscal afegint la responsabilitat civil que determini el tribunal. Una responsabilitat civil que la part acusatòria xifra en més de 100.000 euros, ja que reclama la quantia de 99.162 euros, que es va apropiar perquè no ha tornat al perjudicat i per altres més de 5.000 euros que li va fer pagar com a taxes, més costes judicials, més interessos d’un període que ve d’anys enrere. 

El Tribunal de Corts va jutjar ahir un advocat andorrà que a partir del 2011 va actuar com a fiduciari d’un home alemany resident a Espanya. Aquest home volia obrir un compte comercial al Principat d’uns diners que tenia, presumptament per evasió fiscal, i el mateix banc li va recomanar comprar una societat. Es va posar en contacte amb l’advocat andorrà i aquest li va dir que ell tenia una societat i que la hi venia. El lletrat actuaria com a fiduciari. El contracte de compra, però, de la societat en la qual l’advocat figurava com a propietari formal i legal, però que n’era el ciutadà alemany el propietari real, el va fer en un document signat com un advocat. La qual cosa serveix a la fiscalia per dir que a més de fiduciari, el lletrat també actuava com advocat del perjudicat (l’home alemany).

Al compte d’aquesta primera societat es van traspassar 108.000 euros el març del 2012. Tres mesos després, qui era propietari dels diners els va voler treure amb el lletrat. El banc va negar perquè aquesta quantitat no es podria treure en efectiu al mateix dia. Aleshores van fer una transferència a un compte d’una altra societat que el lletrat, processat, tenia en un altre banc del país. Aquell dia sí que van poder liquidar a una tercera persona 15.000 euros d’aquest nou compte bancari en concepte de crèdit, però no van treure la resta de diners. L’home alemany no volia baixar-los tots per la frontera i segons va declarar ahir va quedar amb l’advocat que seria el lletrat qui  els baixaria amb diversos viatges a Barcelona. El lletrat, però, va declarar ahir que això no tenia intenció de fer-ho. Sigui com sigui, el perjudicat va declarar ahir que va estar molt de temps reclamant els diners fins que el 2014 el va denunciar. 

Al segon compte bancari hi ha una extracció de molts moviments d’entre 200 i 500 euros  fins a esgotar tot l’import que el fiscal qualifica propis “d’una operativa domèstica, perquè fins i tot hi ha un pagament a una doctora”. Aquests fets i també el fet que en tots aquests anys no tornés l’import a l’afectat o no l’ingressés a un dipòsit judicial, amb les proves documentals i declaracions són les proves  per les quals fiscalia i acusació, el culpen d’apropiació indeguda. 

Per la seva banda, el lletrat que va actuar com a defensa pròpia va al·legar que aquests moviments eren per anar col·locant-los a una caixa forta d’un banc suís, i que ell sabia que els diners eren del perjudicat i sempre ha tingut en compte que els hi havia de tornar. Per això va negar l’autoria de cap delicte i va sol·licitar-ne l’absolució. El lletrat va intentar ajornar el judici per mostrar ahir justament que havia fet uns moviments bancaris per pagar a l’afectat. 

Un any de presó condicional per tres furts

La fiscalia  demana un any de presó condicional i una responsabilitat civil de més de 200 euros pels danys efectuats a un jove que  presumptament va entrar a dos edificis i va participar en el furt d’un restaurant a Escaldes el 28 d’agost del 2015. La pena compta amb l’atenuant que el processat era menor de 21 anys quan es van produir els fets. El processat i un altre que va fugir es van conèixer en una pensió i van acordar entrar aquella nit en algun lloc per aconseguir diners. Primer ho van fer en un restaurant de la plaça Coprínceps. Les càmeres de seguretat de l’establiment, però, només van detectar el jove que va fugir. Els altres robatoris van ser a edificis on van trencar les portes de dos boxs i també d’un portal. Van trencar també el vidre d’un cotxe. Però no van robar res. Un home va ser qui els va enxampar als dos boxs i qui va rebre un cop de puny al cap quan volia agafar-los. Dos agents de circulació van escoltar crits de l’home, però només van poder enxampar el processat, que no va comparèixer ahir. La defensa reclama tres mesos d’arrest nocturn.  

advocat
acusat
apropiar-se
fiduciari
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic