Diari digital d'Andorra Bondia
La societat Valora SA va ser intervinguda el 2007 per l’aleshores Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).
La societat Valora SA va ser intervinguda el 2007 per l’aleshores Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Una afectada per la fallida de Valora porta la inacció de la Batllia al TC


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

El representant legal d’una de les persones afectades per la fallida, l’any 2007, de la societat gestora d’inversions Valora SA ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra “la inactivitat de la Secció Especialitzada número 1 de la Batllia” i per la presumpta “vulneració del dret a un judici de durada raonable”.  

Concretament, els fets que han motivat la presentació del recurs d’empara venen donats arran de la inacció processal amb posterioritat a la providència de la batlle instructora del 26 de juny del 2017, per la qual donava vista de les actuacions al ministeri Fiscal i a les parts i, tal com preveu la Llei qualificada del codi de procediment penal, donava el termini corresponent per tal de sol·licitar la conclusió del sumari o la pràctica d’aquelles diligències que es consideressin oportunes.
En resposta a aquesta providència, l’aleshores defensa de la damnificada per la fallida de Valora SA, que el març del 2018 presentava un escrit de queixa per no haver pogut tenir accés a la còpia de la causa que es va digitalitzar en posterioritat a la providència del 26 de juny del 2017, va demanar la pràctica de diverses diligències d’instrucció, el 14 de juliol, i una setmana unes diligències complementàries després que el batlle no hagués contestat la primera petició.
A finals de març del 2018, l’afectada va canviar de defensa  i un any més tard, el 12 de març del 2019, aquesta es va interessar per la pràctica de noves diligències en compliment de les que havia demanat l’anterior lletrada i després de comprovar que no constaven als autes la petició de la resta de parts ni de la fiscalia amb relació a la providència del 26 de juny, així com tampoc la decisió de la batlle instructora pel que fa a la realització o no de les proves sol·licitades o a la conclusió del sumari.
D’aquesta manera, el recurs posa de manifest que la Batllia ha estat “més de dos anys sense practicar cap tipus de prova” i que “ni tan sols ha admès o inadmès” les proves presentades per la defensa de l’afectada.
Davant d’aquests fets, el 14 de maig passat, el representant legal de la damnificada va presentar un insistiment demanant a la Batllia un impuls processal i la pràctica de les diligències sol·licitades el 14 i el 21 de juliol del 2017 i el 12 de març del 2019.
Malgrat aquest escrit, la situació no va canviar, motiu pel qual el 18 de juny passat es va presentar un segon insistiment, i el 23 de juliol un tercer, amb idèntic resultat. Des de la defensa de l’afectada per la fallida de Valora SA es considera que “no existeix” cap obstacle processal ni qüestió procedimental que impedeixi la “normal prossecució” de la instrucció dels autes, motiu pel qual s’ha optat finalment per aquest recurs d’empara al Constitucional.
En l’escrit se sol·licita a l’alt tribunal que restableixi al recurrent en la integritat del seu dret i ordeni un termini el més breu possible perquè la Batllia admeti o no les diligències proposades i, si és el cas, que les porti a terme per poder finalitzar la instrucció de la causa.

afectada
fallida
valora
inacció
Batllia
TC

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte