Diari digital d'Andorra Bondia
Laika insisteix en la necessitat d’alimentar els gats amb un menjar adequat per evitar les intoxicacions.
Laika insisteix en la necessitat d’alimentar els gats amb un menjar adequat per evitar les intoxicacions.

Uns 12 gats haurien mort intoxicats des de gener a Encamp i a la capital


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Laika

Una dotzena de gats han mort de manera sospitosa a diverses colònies urbanes d’Encamp i d’Andorra la Vella des de principis d’any, segons va poder detectar l’associació Laika. Tant és així, que va notificar les seves sospites al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, així com als comuns implicats perquè prenguessin cartes en l’assumpte, i de fet el ministeri va obrir una investigació per intentar aclarir què estava passant. 

Segons la vicepresidenta de Laika, Sandrine Desruels, on més gats haurien mort per una possible intoxicació és a Encamp. També ha declarat que de les necròpsies practicades als gats i de les investigacions portades a terme pel cos de banders no s’ha pogut establir amb claredat les causes de les morts. “És molt difícil si no busques una cosa molt concreta”, ha explicat. Només en un cas sí que es va poder determinar que el decés s’havia produït per una intoxicació alimentària greu derivada de la ingesta d’aliments destinats a humans que estaven malmesos. Per altra banda, i malgrat que les proves no siguin concloents, també s’ha pogut detectar verí destinat a rates a determinades zones que podrien ser l’origen dels casos investigats, ja que la seva incorrecta utilització podria provocar indirectament l’enverinament d’altres animals.

Per part del Comú d’Encamp en el moment que es va detectar aquest fet es van incrementar les rondes de vigilància amb els banders comunals i els agents de circulació. Tanmateix també es va realitzar un control amb una empresa especialitzada per intentar localitzar restes de verí, que no es va trobar, i s’han desbrossat les zones de vegetació per evitar que s’hi pugui amagar verí o qualsevol altra substància nociva per als  animals.  En aquest context, des de l’associació Laika i des del ministeri es recorda que és de vital importància evitar alimentar els animals amb restes de menjar de consum humà. Igualment, continuaran duent a terme actuacions de control i vigilància a les zones afectades a fi de poder determinar les circumstàncies precises que estan a l’origen d’aquests abocaments incontrolats de verí a la via pública. 

Segons Desruels, continuaran molt vigilants quan aparegui algun gat amb símptomes d’intoxicació i en el cas que es trobi algun mort més el remetran als banders perquè s’investiguin les causes.

Recomanacions de Medi Ambient

Així mateix, des del ministeri es recorden els protocols a seguir, per garantir un correcte ús dels verins que si bé són necessaris per prevenir i controlar l’aparició de plagues, una incorrecta utilització pot provocar indirectament l’enverinament d’animals i pot també representar un risc per la salut pública. Així, recomanen que en cas de detectar-se la proliferació de rates a la via pública, cal notificar-ho als serveis d’higiene comunals perquè es pugui procedir a realitzar les actuacions corresponents per a la seva adequada eliminació. A més, si donat el cas, la proliferació de rates es produeix en recintes privats, és la propietat la que ha d’actuar, contractant els serveis d’una empresa autoritzada en el control de plagues perquè es duguin a terme les actuacions de control i eliminació corresponents de forma segura.

 

aliments
verí
rates
mort
gats
Encamp
andorra la vella
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic