Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió informativa que va fer l’associació Lo Pedrís.
La reunió informativa que va fer l’associació Lo Pedrís.

Veïns de Baix Pallars temen que el projecte miner contamini l’aigua


Escrit per: 
Agències

Veïns de Baix Pallars agrupats en l’associació Lo Pedrís han presentat un seguit d’al·legacions a la sol·licitud de permís d’investigació minera de l’empresa Cobalt Rock al municipi. Montserrat Perelló, de Lo Pedrís, ha explicat que temen que la investigació pugui afectar l’aigua de boca dels pobles de Sellui i Peramea, atès que les canalitzacions passen per la zona d’estudi plantejada.  Perelló ha dit que volen garanties que la font d’aigua salada que brolla a Gerri de la Sal no es veurà afectada, així com tampoc les zones humides del Prat de Comú de Peramea i l’estany de Montcortès. L’entitat demana a l’Ajuntament que convoqui una reunió per informar sobre el seu posicionament i sobre quines actuacions pensa emprendre al respecte, i convida la Direcció General d’Energia i Mines a visitar el territori.

Montserrat Perelló ha explicat que com a associació demanen que abans de qualsevol intervenció que pugui afectar les reserves hidrològiques es faci un estudi dels aqüífers de la zona.

Just a tocar amb la zona plantejada per fer l’estudi d’investigació hi ha l’estany de Montcortès, alimentat per aigües freàtiques en un sistema càrstic d’una fondària màxima de 30 metres i una àrea de 0,14 quilòmetres. Aquest, juntament amb el llac de Banyoles i els estanys de Basturs, són els únics llacs càrstics de Catalunya. L’estany de Prat de Comú és una zona d’aiguamolls a tocar del poble de Peramea i punt de parada d’espècies migratòries d’ocells.

Als veïns de la zona també els preocupa l’impacte ambiental que puguin causar les possibles prospeccions mineres. A més, temen que s’autoritzi aquesta fase d’investigació, per a la qual caldrà fer sondatges per perforació i es necessitarà poder fer arribar a la zona camions per transportar la maquinària necessària.

Al poble de Peramea ja van existir mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. Això no obstant, en aquestes explotacions no es beneficiava el cobalt, sinó els carbonats de cobalt, utilitzats amb finalitats ornamentals. La mina va començar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l’any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l’Administració.

L’Associació Sigmadot (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l’Ordenament del Territori) ja es va posicionar fa uns mesos en contra d’aquestes prospeccions i va notificar que “no és aconsellable” l’autorització d’explotacions mineres en la seva superfície. També demana que la Generalitat no autoritzi aquestes investigacions.

veïns
Baix Pallars
projecte miner
contamini aigua

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte