Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Naudi

Carles Naudi

Conseller General

 

 

Pressupost: t’has d’aprimar 50 kilos
El Govern de Toni Martí ha presentat un pressupost amb un dèficit de 50 milions d’euros; 25 milions que anuncien com si fos quelcom normal (quan sempre s’havia defensat, com és normal, l’equilibri pressupostari) i 25 milions més que no figuren al pressupost. Per començar, el Govern pressuposta 11 milions de més en la recaptació de l’impost de societats. Avui, res fa pensar que es pugui arribar a la xifra prevista, d’uns 36 milions d’euros, ja que en la liquidació de l’any 2017 ja hi ha hagut aquesta recaptació de menys i s’ha quedat per sobre dels 26 milions.

A nivell de despesa de personal, que ascendeix a 111 milions d’euros, el govern no preveu la pujada real de l’IPC. Sens dubte, però, l’haurà d’assumir, ja que les nòmines dels funcionaris del país s’han d’incrementar sí o sí amb l’IPC. A això, cal sumar-hi els imports de despesa, que també augmentaran, en bona part, el seu import amb l’IPC, i aquest Govern no ho ha previst. Aquests dos capítols sumen 154 milions d’euros. Si a aquest import li hem de sumar l’efecte IPC no previst pel Govern de Martí, s’hi afegeixen uns dos milions més de despesa no pressupostada.

A nivell de la despesa financera, el Govern tampoc ha previst la pujada dels tipus d’interès, que probablement passarà durant el 2018. Així ho han dit, si més no, les principals agències de ràting, com Standard&Poor’s (és la que dona el ràting al país). Aquesta pujada dels tipus pot suposar un sobrecost del pressupost d’un milió més. En aquest punt hi hem de parar molta atenció, ja que ara estem als nivells de tipus d’interès més baixos de la història. Ho nota tothom qui està pagant una hipoteca o un préstec, que al final s’està pagant menys pel finançament del que era habitual. Lamentablement, els preus del diner tornaran a pujar, i les famílies i les empreses tornaran a pagar més diners pels seus préstecs. Això mateix li passarà al Govern. En pocs mesos començarà a pagar més diners pels 930 milions d’euros de finançament i, per posar l’alerta, quan el tipus actual de l’1,5% (en el que és el cost de Govern) passi al 2,5%, el cost financer pujarà 10 milions més; 10 milions que el Govern no podrà invertir en polítiques necessàries per al nostre país.

El Govern no escriu tampoc la xifra d’entre 8 i 11 milions d’euros que haurà de transferir als comuns en virtut de la llei de transferències que teníem en vigor l’any passat i que, per tant, es deu als comuns i se’ls ha de pagar. No s’hi val a dir que als comuns no els fan falta, aquests diners. És clar que els faran servir, i ben bé que els aniran tenint en compte que els comuns han fet un exercici de contenció de despesa que hauria de ser imitada i aplaudida pel Govern.

El Govern, a més, augmenta en dos milions més la transferència al SAAS per la seva despesa de funcionament, i trobem a faltar un altre any la reforma sanitària de què tant es parla des de Prat de la Creu.

On som?

Als 25 milions de dèficit que presenta el govern de Martí, cal afegir-hi tots aquests que acabo d’enunciar: els 11 que no s’ingressaran de l’impost de societats; 11 més que s’han de pagar als comuns; un milió més de despesa financera; i dos de l’IPC no previst pel Govern. Per arrodonir-ho, 25 milions d’euros que el Govern no ha escrit en un pressupost, ja de per si deficitari, i que prova de fer-nos creure que és bo i sa, tot i que ja presenta un dèficit de 25 milions –i a dreta llei se n’hi haurien d’afegir 25 més. En total, 50 milions, 50, que al final costaran o menys inversions o més endeutament o més pressió fiscal. Per això, cal posar fil a la agulla i aprimar 50 kilos el pressupost de l’Estat.

Comentaris: 0

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic