Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici on s’ubicarà el centre residencial d’educació intensiva (CREI).
L’edifici on s’ubicarà el centre residencial d’educació intensiva (CREI).

Les famílies han d'assumir el cost íntegre dels joves ingressats en centres de salut mental estrangers


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Agències

Paguen entre 21.000 i 54.000 euros l’any i al 2021 n’hi havia 22 d’entre 12 i 30 anys.

Quants joves d’entre 12 i 30 anys amb problemes de salut mental hi havia ingressats en centres de fora del país l’any passat? Aquesta és una de les demandes d’informació que la consellera general del Partit Socialdemòcrata Judith Salazar va adreçar fa poc més de cinc mesos al Govern, després d’una reunió mantinguda amb representants de l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra). Doncs n’hi havia un total de 22. Es tracta d’una xifra que els últims cinc anys ha anat oscil·lant entre la vintena i la trentena. Així ho ha compartit la presidenta d’aquesta entitat, Sandra Cano. 

Posant en relació aquesta dada amb el nombre total d’ingressats, menors i majors d’edat, en centres estrangers, uns 40, el col·lectiu jove representa més de la  meitat dels casos. I és per això que des de l’Adjra es torna a llançar un crit d’alerta: “estem alarmats per la quantitat de joves ingressats fora”. Aquesta és una de les preocupacions manifestades per les famílies associades, ja que consideren que en haver de marxar fora d’Andorra aquests joves són apartats del seu nucli familiar i del seu entorn. És “un exili encobert”, declara Cano. 

Quin és el cost global del tractament i qui se’n fa càrrec? Els ingressos d’aquests joves poden costar com a mínim uns 21.000 euros l’any i en algun cas aquesta xifra puja fins als 54.000. Es tracta d’unes estades molt costoses que en la majoria dels casos han d’assumir íntegrament les pròpies famílies perquè ni la CASS ni les assegurances privades se’n fan càrrec. Si reben algun tipus de prestació, “és molt petita”, manifesta Cano. En ocasions la CASS en dona alguna durant els dos o tres primers mesos, però després ja no, i en el cas de les companyies asseguradores, de la mateixa manera que no paguen el complement de salari per depressió o altres malalties mentals, tampoc no cobreixen aquest tipus d’ingressos. 
Des de l’Adjra confien que amb la posada en marxa del centre residencial d’educació intensiva (CREI) els joves puguin ser atesos al país ben aviat. En aquest sentit, està previst que els pròxims dies s’inaugurin les obres de condicionament realitzades a l’immoble i que després les associacions en puguin fer una visita. També s’espera que es convoqui un concurs internacional per a la gestió d’aquest recurs que serà publicoprivat, ja que al Principat no hi ha cap empresa dedicada a la gestió de centres residencials d’atenció en aquesta tipologia, tal com va anunciar a l’octubre el director del departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé, ja que la previsió és que pugui entrar en funcionament aquest primer semestre de l’any.

Concurs i campus
L’Adjra vol posar en marxa els pròxims mesos dues iniciatives. En primer lloc, i donant continuïtat a la campanya de sensibilització sobre l’assetjament escolar, volen proposar als joves que hi vulguin participar un concurs per confeccionar una polsera que serà alhora el distintiu de l’associació. Donaran cinc premis que, segons remarquen expressament, “no tindran res a veure amb les noves tecnologies”. 

D’altra banda, i de cara a l’estiu, volen organitzar un campus per a joves amb algun tipus de trastorn. Ho faran en col·laboració amb altres entitats del país, “sent molt curosos i salvaguardant l’anonimat dels participants”, assegura Cano.  

joves
ingressats
centres
salut mental
estrangers

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Que vagin els estudiants en aquest ram al centre que es troba a Vic per fer la part de practiques. Hi he fet una visita i m'ha encantat la distribució quan els pares poden anar el cap de setmana. Hi ha un buen hotel al costat. El que trobo bé és que hi ha reunió junts i Qualsevol pot fer preguntes tant el pare com el nen i després separats per grup i per cas els pares en varis salas. Qualsevol pare fa preguntes al tutor del grup de nens ElS nens van seguint mentrestant les seves activitats Ens troben per dinar i poder parlar entre nosaltres pares i tiets (si té permís del tutor) i nen. "nen" pot ser adolescents fins els 25 o 30 anys no n'estic segura.
Doncs Annik, caldria informar a la consellera Salazar i portar-ho aquí. És vergonyós el preu.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte