El cos de bombers va realitzar un total de 8.911 actuacions al llarg del 2023. Malgrat que aquestes siguin un 1,54% menys que l’any anterior, “l’activitat del cos de bombers ha crescut per sobre de les possibilitats”, segons ha indicat el director del departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (Depeis), Jordi Farré, en la festivitat del patró, Sant Joan de Déu. En un discurs “una mica més reivindicatiu” que en anys anteriors, el director de bombers ha explicat que les intervencions per incendis van marcar un “màxim històric” amb 307 l’any passat, el que és un 11,65% més que el 2022. També van créixer els salvaments fins als 444 (+22,65%), les assistències tècniques amb 1.026 (+20,45%) i les pràctiques i formacions amb 2.856 (+10,6%), aquestes darreres, “les úniques que ens alegra que augmentin”. Les actuacions sanitàries (transport sanitari urgent no medicalitzat), amb 4.278, davallen un 14,05% però continuen representant el 71% del total.

En relació amb les intervencions per incendis, Farré ha destacat que s’han incrementat, encara que potser són focs de menys envergadura, i en el cas dels forestals es poden donar tot l’any i no només els mesos d’estiu. 

I  amb les dades a la mà, el director de bombers ha destacat que “podem estar satisfets” del model organitzatiu “modern i eficaç” que tenen “però no completament”, ja que “no s’ha vist reforçat amb els mitjans humans escaients”. Així, tot i agrair els esforços fets des del Govern, assegurava que “no n’hi ha prou” i demanava públicament i davant de les principals autoritats del país [copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, entre d’altres] “més efectius per al cos de bombers”. Concretament calcula que caldria ampliar amb 15 o 20 bombers més el pròxim lustre, ja que els darrers 10 anys, malgrat haver ampliat  les competències, el nombre d’efectius s’ha mantingut intacte. I també cal renovar part de la flota de camions, tres com a mínim, que tenen més de tres dècades, “per seguretat dels bombers i de la població”. A la vegada, Farré reivindicava millors condicions laborals i apuntava que problemàtiques com les de l’habitatge o la pèrdua de poder adquisitiu també els afecten.
 

Compromís del Govern
Les demandes de Farré no han estat ignorades ni pel cap de Govern ni per la ministra de Justícia i Interior. Espot manifestava en el seu discurs que “tenim el ferm convenciment de seguir destinant més recursos per millorar el cos de bombers amb l’objectiu de garantir l’excel·lència i la qualitat del servei”, i en aquest sentit afegia que s’aniran incrementant els efectius amb “promocions periòdiques” i fomentant una major presència de dones al cos, ja que està “convençut” que una major representativitat de la societat es traduirà en “més excel·lència i vocació de servei”.

En la mateixa línia, Molné ha assegurat que “el Govern s’esforça per dotar-los dels mitjans necessaris i ho continuarà fent”. Així mateix, ha avançat que aquest mes de març es preveu treure a concurs l’estudi de la graella salarial del Depeis i poder tenir en compte les conclusions en el pressupost del 2025.

La celebració de Sant Joan de Déu ha servit per homenatjar els bombers jubilats i aquells amb 15, 25 i 30 anys de servei, i entitats com Andorra Telecom i el VPC, uns reconeixements que “potser s’haurien d’haver fet abans”, segons Farré.