Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions de la cota 1.600 de Naturlàndia.
Les instal·lacions de la cota 1.600 de Naturlàndia.

La tirolina permetria tornar el deute sense aportació del Comú


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La construcció de la nova tirolina permetrà que el Comú de Sant Julià de Lòria deixi d’aportar diners a Naturlàndia. Segons va explicar el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, un estudi elaborat per KPMG sobre la viabilitat de la nova atracció conclou que el resultat seria positiu per a Camprabassa. Així, s’estima que el giny portaria 30.000 clients nous i que la facturació de la societat creixeria en 1,7 milions d’euros a l’any a partir del segon exercici de funcionament. Això suposaria que el benefici operatiu (és a dir, els ingressos menys les despeses) se situés entre els 900.000 euros i el milió d’euros. 

Vila va remarcar que aquest benefici operatiu s’utilitzaria per retornar el deute als bancs (cada any cal satisfer 700.000 euros). Davant d’aquest fet va assenyalar que “es tornaria el deute sol i es podria invertir a la parròquia, en projectes socials i millora de la qualitat de vida dels ciutadans, que és l’objectiu que ha de tenir el Comú” al mateix temps que va lamentar que al seu equip comunal li hagi tocat “arreglar el forat de Camprabassa”.
El cònsol major va explicar que el forfet de Naturlàndia s’apujarà uns set o vuit euros un cop la tirolina estigui operativa. Per cada client que baixi amb la nova atracció, Camprabassa satisfarà sis euros als inversors privats que facin possible el giny. Per altra banda, els usuaris que només baixin per la tirolina pagaran entre 15 i 25 euros, depenent de l’època de l’any. Vila va destacar que la nova atracció tindrà un resultat positiu per Camprabassa perquè la gent que baixi per la tirolina es preveu que, en un percentatge elevat, pugi amb el Tobotronc. 
La forma de funcionar seria similar a les empreses delegades que ja operen a Naturlàndia. El cònsol major va recordar que Camprabassa ja té acords amb altres privats que ofereixen activitats. Un exemple és la restauració. La societat que es crearà per construir la tirolina hi posarà el finançament i es cobrarà sis euros per usuari mentre que la gestió anirà a càrrec de Camprabassa (els treballadors –caldrà fer alguna contractació en èpoques determinades–, el manteniment i l’assegurança).
Abans de res, però, caldrà disposar de tots els permisos, que a hores d’ara estan en curs als respectius departaments del Govern. Vila va declarar que en el transcurs de l’elaboració del projecte, els responsables van fer diverses consultes a l’executiu perquè aquest s’adeqüés a la normativa. Al mateix temps va defensar que s’ha estat escrupolós amb l’impacte que pot tenir el giny en el medi ambient. Com a exemple va assenyalar que s’ha previst una rampa de sortida amb una passarel·la de 50 metres per evitar la tala de cap arbre i la instal·lació de dos cables al costat “perquè no es pugui molestar el gall de bosc”.
El mandatari comunal també va reiterar que hi ha empreses (entre les quals els constructors i una entitat financera) que “tenen la voluntat” d’invertir a la societat que es constituirà per impulsar el nou giny però “cal acabar-ho d’assegurar” perquè “primer falta tenir els permisos”. Un dels privats que ha mostrat interès per Naturlàndia i amb el qual s’han mantingut converses ha estat el principal accionista de Saetde, Joan Viladomat. “El senyor Viladomat hi està interessat perquè veu que els números de Naturlàndia quadren”, va apuntar Vila. En aquest cas, el cònsol major va indicar que es tracta de buscar sinergies i va afegir que encara no hi ha cap acord tancat. El mandatari va posa en relleu que “ara hi ha un ordre” a Camprabassa i que se sap que el que porta diners és el Tobotronc i l’Airtrekk, i es coneix el que es perd amb el parc d’animals i l’esquí i que cal millorar en restauració perquè el marge que dona encara és petit.
Qüestionat sobre la data d’obertura de la tirolina, Vila es mostra prudent. Diu que “ens falten dos anys per acabar el projecte amb el qual ens vam presentar”. Ara per ara, va afirmar, s’ha assolit el compromís de reduir l’endeutament del  Comú en 5 milions d’euros, fugint del límit permès per la llei en què s’estava a inicis de mandat, i aquest 2019 s’aconseguirà que Naturlàndia no tingui pèrdues operatives. “Només ens falten les noves activitats –el ràfting i la tirolina– per dir que Camprabassa pot tornar els deutes sola”, va concloure. Vila confia que aquests projectes es faran realitat, encara que sigui tard. Defensa que s’han reflexionat amb profunditat per evitar “ensopegar” i cometre errors, com “han fet els altres”.
Vila també va confirmar que la reunió de poble s’ha ajornat al voltant del 17 de setembre, perquè una part important de la població està de vacances. Va lamentar que qualsevol moviment que fa l’actual equip de govern és mirat amb lupa quan altres projectes, com l’Airtrekk (que també té una petita tirolina) o el parc d’animals, van passar desapercebuts. 

 

 

 

Comú de Sant Julià de Lòria
Naturlàndia
tirolina
Camprabassa
ràfting

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte