El Centre d’Interpretació de l’Aigua, un dels projectes estrella de l’etapa d'Antoni Martí al capdavant de la parròquia per dinamitzar la part alta d’Escaldes, té els dies comptats. Les hores, de fet. L’equipament tancarà diumenge les portes, segons va confirmar ahir la cònsol, Trini Marín, perquè el ministeri de Cultura posi fil a l’agulla i comenci l’adaptació de l’espai per acollir-hi la nova sala d’exposicions del Govern, tal com estableix el conveni de cessió firmat a finals d’agost. El ministeri invertirà 120.00 euros en la reconversió dels 450 metres quadrats del CIAM, amb l’objectiu d’obrir al febrer.

La principal intervenció consistirà a minimitzar la llum exterior de forma que a la sala n’hi arribi com menys millor. No deixa de ser pelet irònic, si es té en compte que el disseny original del CIAM aposta per la llum i pels espais diàfens. En fi, també caldrà instal·lar els habituals sistemes per mantenir les condicions de temperatura i humitat que requereixen les obres d’art, especialment les d’una certa antiguitat. El que no es podrà resoldre és l’alçada de la sala, justeta segons els mateixos tècnics del ministeri, mentre que caldrà instal·lar un muntacàrregues per pujar-hi les obres. El cas és que el CIAM tanca diumenge, cinc anys, 53.000 visitants i 2,6 milions d’euros després. Des de l’otubre del 2011, i comptant-hi els vuit mesos d’aquest 2015, hi hauran desfilat exactament 52.701 persones.

L’any passat van ser 12.300, xifra que el va convertir -com li agrada recordar a la cònsol Marín per refutar la idea que el CIAM és un projecte fracassat- en el tercer museu més visitat del país, tan sols per darrere del Museu del Tabac i del CAEE. En realitat, també el van superar la Casa de la Vall i la Casa d’Areny-Plandolit. El cert és que la instal·lació va viure el seu any daurat el 2012, quan va fregar els 14.000 visitants; que l’any següent va baixar considerablement, fins als 11.600; que el 2014 es va recuperar lleugerament, i que aquest 2015 la cosa anava més aviat fluixeta, amb 7.600. Diguem per acabar que la proposta del minsteri de traslladar la sala de Govern al CIAM va ser una mena de regal per al comú, que havia de renovar cinc de les pantalles tàctils, ara espatllades.

La mateixa Marín avançava setmanes enrere, quanva transcendir la clausura del CIAM, que s’aprofitaran els tres anys de cessió de les instal·lacions per reorientar el discurs museogràfic: “Tenim un edifici espectyacular, molt ben resolt i que constitueix un atractiu, però en canvi, al contingut li falta... acció”. Mentrestant, la sala de Govern inaugurarà al desembre la que serà l’última exposició, consagrada al pintor expressionista Bernatrd Buffet i amb fons molt poc vistos de la galeria Maurice Garnier de París. A última hora ha caigut del cartell la mostra dels Tallers d’Art, que tindrà lloc el 2016 i ja al CIAM.

La decisió sobre l’hotel Valira, a mitjans de setembre

¿Obrirà Carmen Cervera un espai expositiu per a la seva col·lecció a l’hotel Valira d’Escaldes? Segons la cònsol d’Escaldes, Trini Marín, la pròxima reunió a tres bandes -representants del ministeri, de la propietat i de la mateixa baronessa Thyssen- tindrà lloc a mitjans de setembre. No hi ha hagut contactes des que Cervera, acompanyada del seu fill i de la seva nora, i aprofitant el concert d’Elton John, van visitar la planta baixa de l’edifici, projectat el 1933 per l’arquitecte Celestí Gusi i ubicat a l’avinguda Carlemany. En van sortir encantants, segons deia llavors la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, “però sense res en ferm”. La reunió anunciada, segons fonts pròximes, ha de servir perque les parts exposin la seva idea del que ha de ser l’espai: el ministeri apostarà per un espai dinàmics, amb renovació continbua dels fons que s’hi exposin. Falta saber què vol la baronessa.