La novel·la de Greg Coonen inspira el projecte per a una sèrie que s’emetria per plataforma digital.

Si John le Carré hagués tingut algun interès per les martingales financeres, si hagués viscut alguns anys més, els justos per comprovar la consolidació de la Xina com a gran potència global, i és clar, si hagués tingut notícia de les possibilitats andosines com a escenari d’un thriller internacional, és probable que li hagués sortit una cosa en la línia de The Fat Finger (La pífia en la versió catalana) la novel·la quasi visionària amb què Greg Coonen va debutar l’any passat en la ficció.

Es veia venir que aquesta oportuníssima intriga amb deriva conspiranoica -a compte de les inherències russes per desestabilitzar les democràcies occidentals, començant per la Catalunya del Procés- acabaria fent carrera. I la prova és que el periodista i ara també novel·lista massanenc està a punt a punt  de tancar un acord amb dues productores catalanes per convertir La pífia en una sèrie de sis capítols que s’intentarà col·locar en una plataforma. Les gestions, diu, estan molt avançades i la firma és qüestió de dies.

És cert que es tracta d’un projecte ambiciós i també arriscat (perquè se’n facin una idea, Netflix rep més de tres centenars de projectes l’any, i n’acaba tirant endavant una trentena) però Coonen el veu especialment factible perquè les circumstànciues internacionals semblen donar-li la raó: “Mira el cas de Navalny, l’opositor que va ser detingut dilluns només aterrar a Moscou, o el del periodista assassinat i esquarterat a l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Istanbul. Hi ha països que fan i desfan sense que Occident s’atreveixi a intervenir-hi. Per no parlar de la pandèmia, que ha fet trontollar l’economia real i a la vegada ha disparat la borsa”.

A La pífia la intriga gira al voltant de Ben, el broker estrella de SolarBanc, que acaba d’instal·lar-se al paradís andorrà amb la senyora i una criatura en camí i que comet un error fatal en introduir una ordre per adquirir títols: se li’n va la mà, i en lloc de 200.000 en compra dos milions. Prou perquè SolarBanc tremoli, especiament quan els serveis secrets russos intervenen en una gens casual combinació per donar ales a l’independentisme català. Ben haurà de lluitar contra el rellotge i contra el totpoderós FSB per salvar no ja el banc, sinó la seva pell (i la de la seva família).

A la sèrie, amb exteriors rodats a Andorra, li precedirà molt probablement una segona entrega, de nou amb el bon Ben embarcat en una aventura bigger than life, ara a compte de les pretensions xineses de fer-se amb el port de Barcelona per fer-lo servir de palanca per penetrar a l’Europa occidental. Ciència-ficció? “Vagin a l’hemeroteca: el Pireo, el port d’Atenes, és xinès des del 2016.”