La Unió Hotelera (UHA) es mostra “optimista”, ja que preveu “molt bones ocupacions, per sobre d’una setmana normal”, i fins i tot “algun complet” en aquest pont del Pilar que avui ha començat, segons va afirmar ahir el seu president, Jordi París, en declaracions al BonDia. “Aquest pont és dels importants per a Andorra, i a més cau molt bé enguany, però haurem d’esperar les reserves d’última hora”, va puntualitzar.

Hores abans, en un comunicat, l’entitat afirmava que aquesta setmana “veiem que l’ocupació ja és uns punts més alta que en les setmanes anteriors”, gràcies a la festivitat del 12 d’octubre i també de la diada del País Valencià d’aquest dilluns passat. En aquest sentit, la mitjana d’ocupació de la setmana passada va fregar el 49% (69% el cap de setmana), unes xifres semblants a la setmana anterior i les normals en aquesta època de l’any.

Els hotelers esperen el turista de proximitat, sobretot espanyol, l’habitual d’aquests períodes. Tot i així, “s’està veient una diversificació cada vegada més àmplia, ja que estan tornant altres nacionalitats. Això és bo perquè vol dir que estem al mapa i som un destí atractiu”, va afirmar París. Aquestes altres nacionalitats són sobretot d’Europa, com ara alemanys, belgues o austríacs. Segons el president de la UHA, “ara ja estem al 100% de la recuperació després de la pandèmia i aquest estiu s’ha notat”.

Pel que fa als treballadors, els hotelers expliquen que ara estan en procés de reclutament per cobrir vacances, amb unes plantilles “justes” per a aquest pont i un estiu que ha estat “difícil”, tot i que la situació “està en procés de normalització”. De cara a l’hivern, “costa més trobar empleats de qualitat que no pas treballadors, que n’hi ha molts”, va precisar París.

Marcat al calendari
Per un altre costat, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) remarquen que aquest pont “el tenim marcat a l’agenda perquè sol ser molt bo i enguany les expectatives també ho són”, va afirmar el seu president, Àlex Ruiz. En concret, l’ocupació en aquest sector a la vall central es mourà entre el 85 i el 95%, mentre que a Canillo baixarà una mica (75-95%), i encara més al Pas de la Casa, on els preus seran més econòmics i amb una ocupació que oscil·larà entre el 50 i el 65%.

“Sabem que al Pas de la Casa no hi ha cap atractiu turístic fora de la temporada de neu i la gent que no troba res a parròquies baixes o mitjanes, al final se’n va al Pas, on hi ha ofertes més econòmiques, però allà la gent pernocta i després marxa, no hi fa vida”, va afirmar el president de l’AEAT.

Quant al perfil del client, els primers dos dies de pont serà 100% espanyol, mentre que el cap de setmana baixarà fins al 90% i la resta serà francès. La majoria de clients són de proximitat, tot i que aquest pont alguns vindran de més lluny perquè és de quatre dies.

Per últim, aquest tipus d’establiments no necessiten un volum elevat d’empleats. D’aquesta manera, “no tenim massa problema perquè tenim una estructura de personal justeta”. A l’hivern, “agafem algun temporer, però no tant com els hotels”. De fet, “tenim personal fidelitzat i el temporer normalment repeteix any rere any”.