Andorra va tornar a ser Andorra. Va tornar, com un ferro roent, al som qui som. I només va tenir una ambició: defensar. Aquesta vegada sí que valia la pena parlar de rànquing FIFA, d’estrelles del futbol i també dels seus clubs d’origen i els seus sous. Conscients de la inferioritat manifesta, des de bon principi i renunciant a tot menys a defensar, el seleccionador Koldo Alvarez De Eulate va plantejar una nova defensa de 5 –gairebé sis– amb tres centrals: Max Llovera, Marc Vales i Christian García i com a laterals Txus Rubio i Moi San Nicolás i un migcampista de caire totalment defensiu: Marc Rebés. A Aaron Sánchez li va tocar córrer en solitari perseguint ombres en la construcció del joc d’Anglaterra i la resta defensa, solidesa, solidaritat i minimitzar errors... els defensius, perquè els ofensius no calien. La pilota no va existir per a la selecció. Anglaterra, a mig gas i amb una circulació lentíssima de pilota, va acabar imposant-se per 4 a 0 i el combinat andorrà va patir la quarta derrota del Premundial després de vèncer per 2 a 0 San Marino en uns bons primers 20 minuts per després acabar defensant. A més a més dels danys col·laterals de tant defensar, va rebre sis targetes grogues i quatre d’aquests jugadors no jugaran dimecres contra Hongria al Puskás Aréna de Budapest.
Els de Gareth Southgate van apostar per un onze inicial amb jugadors poc habituals com el porter del West Bromvich Albion, Sam Johnstone, que va estar inèdit durant els 90 minuts i també amb una parella de centrals formada per Tyrone Mings (Aston Villa), Conor Coady (Wolverhampton Wanderers) i els laterals Reece James (Chelsea) i Kieran Trippier (Atlético de Madrid). En atac va apostar per Jesse Lingard (Manchester United), Patrick Bamford (Leeds United) i el jove Bukayo Saka (Arsenal). La pilota circulava lenta. Excessivament lenta i sense gens de ritme. Al minut 16, Saka va estar a punt d’obrir el marcador, però la seva rematada la va refusar Txus Rubio amb la cama quan la pilota anava directa a la xarxa. A la jugada següent, Lingard va marcar l’1 a 0. El gol va arribar després d’un refús de cap de Marc Vales a la centrada de Saka.
Anglaterra va decidir continuar tocant i amb ritme pausat.  Avorrida i sense gaires idees en atac. Dels més de 67.000 espectadors que van assistir a Wembley, sense mascareta tot s’ha de dir, algun devia fer una migdiada al seu seient. Abans d’arribar al descans, una xilena de Coady que va sortir per sobre del travesser i un xut molt desviat de Reece James van tancar uns primers 45 minuts insofribles.
A la represa, Gareth Southgate no va fer cap canvi per canviar la dinàmica lenta i sense ritme del partit. Andorra es va continuar defensant còmodament. Al minut 48, Reece James va estavellar un xut llunyà al travesser. Poca cosa més fins al minut 62, quan el seleccionador d’Anglaterra va decidir canviar la maleïda dinàmica del partit a favor d’ells. Va donar entrada a Jack Grealish  –el Manchester City ha pagat aquest estiu 117 milions d’euros a l’Aston Villa pel seu fitxatge–, el jove talent del Chelsea, Mason Mount i el davanter del Tottenham, Harry Kane. En la primera combinació, al minut 70, amb Grealish i Mason Mount, va acabar amb un clar penal de Christian García sobre el migcampista del Chelsea. El penal el va convertir Harry Kane.
Sis minuts després, Jesse Lingard va marcar el 3 a 0 i ho va fer amb un xut creuat de molta classe des de fora de l’àrea que va superar el porter José Antonio. Al minut 85, i abans de l’entrada al terreny de joc d’Ilde Lima i Joan Cervós, va arribar el 4 a 0 definitiu amb un gol de cap de Saka, que va superar en la seva lluita a Marc García, després d’una centrada del millor jugador del partit, Jesse Lingard. De fet, Anglaterra va estar a punt de marcar dos gols més. Els partits duren 90 minuts i també el descompte. Al minut 88, Christian García va salvar un nou gol de Lingard i un minut després va arribar l’espectacular aturada a mà canviada de José Antonio després d’un xut des de la frontal de Harry Kane.
Dimecres els de Koldo, amb quatre baixes, Marc Vales, Marc Rebés, Txus Rubio i Christian García i la recuperació de Marc Pujol i Jordi Aláez, s’enfronten  a Hongria, que ahir va perdre contra Albània amb gol de Broja.

Koldo: “Hem concedit ben poc a Anglaterra”

Koldo Alvarez De Eulate, seleccionador d’Andorra, va lloar el seu plantejament i també el treball defensiu dels seus jugadors. “Marxem bastant fotuts ja que durant 70 minuts hem estat l’equip que volíem i això ens agrada. A partir dels canvis d’Anglaterra, la velocitat de la pilota ha estat més ràpida”, va indicar el seleccionador, que en va fer una lectura positiva. “Hem estat capaços de concedir ben poca cosa a Anglaterra. Només puc felicitar els jugadors pel desgast físic que han fet. A més a més, l’equip no s’ha deixat anar en cap moment”. Sobre les baixes per al partit d’Hongria ras i curt. “Hi haurà oportunitats per a altres jugadors”.

ANGLATERRA: Johnstone, Reece James (Grealish, 62'), Mings, Coady, Trippier, Henderson, Bellingham (Mason Mount, 62'), Alexandre-Arnold, Lingard, Bamford (Harry Kane, 62') i Saka.

ANDORRA: José Antonio, Txus Rubio, Max Llovera, Marc Vales, Christian García, 'Moi' San Nicolás (Joan Cervós, 86'), Marc Rebés, Jordi Rubio (Marc García, 74'), 'Ludo' (Álex Martínez, 74'), Márcio Vieira (Ilde Lima, 86') i Aaron Sánchez ('Cucu', 66').

ÀRBITRE: Anastasios Patapertou (Grècia). Grogues a Marc Vales, Marc Rebés, Jordi Rubio, Christian García, 'Cucu' i Txus Rubio –Andorra–.

GOLS: 1-0 Lingard (17') –descans–; 2-0 Harry Kane (penal) (72'), 3-0 Lingard (78') i 4-0 Saka (85').

LLOC: Wembley Stadium de Londres. 67.500 espectadors.