L’OTSO Travessa d’Encamp, puntuable per a la Multisegur Copa d’Andorra de curses de muntanya, està passant els seus millors moments en plena pandèmia. Suma ja 38 edicions i des del 2020 el creixement està sent força important. Enguany ha tornat a repetir l’èxit del 2020, però aquesta vegada ha inclòs una marató de muntanya de 42 quilòmetres que es va afegir a la de 21, 12 i 7. En total van participar-hi 300 corredors i corredores de curses de muntanya que van gaudir dels paisatges en alt de la parròquia encampadana. Dissabte es van imposar, a la marató, la nova prova, els germans Casal, Òscar i Marc, que van creuar la meta en un temps de 4 h 46’56”. La reusenca va vèncer en noies amb 5 h 47’00” per completar els 42 quilòmetres amb 3.000 metres de desnivell positiu. Els participants en aquesta exigent marató van coronar el pic de Pessons, el punt més alt de la cursa.
Ahir va ser el torn de la prova de 21 quilòmetres amb 1.480 metres de desnivell positiu. En categoria masculina el primer lloc va ser per al català Guillem Aubach amb 2 h 31’43”. La segona i tercera posició va estar compartida per dos corredors de l’equip nacional de curses de muntanya, David Méndez i Carlos Fernández (Amics Atletisme Andorra). Els dos van fer un crono de 2 h 32’15”. En noies, la victòria va ser per a Maria Carner, del CE Penedès, que va ser subcampiona del Campionat d’Espanya sub-23 de curses de muntanya. Maria Carner va fer un temps de 2 h 44’58”. El podi el va completar Cris Millà (Collbaix-Celler el Molí) amb 2 h 56’38” i la tercera va ser l’andorrana Ariadna Fenés amb 2 h 56’46”.
A la cursa de 12 quilòmetres, triomf per al català Sergi Garcia (CE Cerdanya Pirineus) amb 1 h 16’47” seguit per dos andorrans: Lucas Hubert i David Royo. En noies, triomf andorrà amb Lea Anción amb 1 h 41’44” seguida de les catalanes Sara Roca i Ivet Figueras.
A la de 7 quilòmetres, primer lloc per a Carlos Gámez, amb 38’03”, seguit de Xavi Roca i de l’andorrà Joan Lluch. En noies, podi català amb Gina Roquer, Ester Pujadas i Mamen del Castillo.
Marc Casal, corredor de l’equip nacional de la FAM i guanyador amb el seu germà de la prova marató de l’OTSO Travessa d’Encamp va fer ahir balanç. “Primer de tot felicito l’organització. Ha estat una cursa molt maca i amb un recorregut que ha passat per llocs molt macos d’Andorra, i la veritat és que s’ha d’agrair i felicitar-los”. Marc també va parlar de les seves sensacions. “Fa dies que no trobo les bones sensacions de fa dues temporades. Noto que les pujades em costen més, però  ho hem sabut gestionar molt bé amb l’Òscar, que no s’ha trobat gaire bé per la vacuna”.
Òscar Casal, recentment vacunat, també va analitzar la prova marató. “Ha anat regular. No m’he trobat massa bé i no sé si és l’efecte de la vacuna o hi ha alguna cosa més. He tingut com taquicàrdies i m’ha espantat una mica. No n’havia tingut mai. El recorregut, molt bonic. Quan surts del bosc i la part de l’illa, és guapíssim. M’ha agradat molt”.
Des del Comú d’Encamp també hi va haver una valoració positiva. “Ha estat un èxit. La Travessa d’Encamp va ser el 2020 la primera prova després de la pandèmia i ens va funcionar molt bé. Teníem clar que havíem de seguir aquest camí. A la parròquia s’ha viscut un cap de setmana de germanor. Estem en un creixement exponencial”, va indicar el conseller de Joventut i Esports, Xavier Fernández.