“La cerimònia de graduació ja l’hem fet. No estaríem on estem si haguéssim suspès els exàmens parcials, però els hem passat amb una nota d’excel·lent. Al 10 no s’arriba mai, però sí que hem de treballar”. Aquestes paraules pertanyen a David Hidalgo, director general de Grandvalira SETAP365. Per tant, fa flaire d’acollir el Campionat del Món del 2029 després de fer una bona carta de presentació en la Copa del Món d’esquí alpí femení durant dissabte i diumenge a Soldeu. Un gegant on es va imposar Lara Gut-Behrami i un eslàlom on va vèncer Anna Swenn-Larsson. Va faltar la millor del món, Mikaela Shiffrin, però la Pista Avet va respondre i només va faltar veure les graderies un xic més plenes. 
La Copa del Món femenina ha servit d’aparador i de mostra del que l’organització és capaç de fer sota l’atenta mirada de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). “L’esquiador també ho percep. Aquí veuen que tothom està bolcat i per això mateix li hem de saber donar el valor que té tot plegat. Perquè ells i elles s’han d’estar aquí durant 15 dies i sempre és bo que diguin: ‘Volem tornar’. Vam presentar aquesta candidatura pel Campionat del Món amb il·lusió i també donem hospitalitat i producte turístic. Aquest missatge, que hem de seguir repetint, fins que ho tinguin clar i que ens puguin veure com el millor Campionat del Món”.
Aquests dies hi ha hagut una visita d’un representant de Suècia. “Ens ha fet una visita en profunditat. No haver estat al calendari enguany hauria estat un hàndicap perquè es perd efecte de parlar positivament”. I que queda per fer abans del 4 de juny al Congrés de la FIS de Reykjavík (Islàndia)? “Una línia dual. Seguirem treballant el pla de comunicació i queda encara una gran feina per arribar arreu. Una feina diplomàtica i també política. Si això depengués dels tècnics ja hauríem guanyat fa dies, però com que no depèn d’ells i ells no voten depenem de 20 representants de països i cadascuna té els seus interessos. I nosaltres intentem saber que mou cada federació i com podem inclinar el vot cap a un costat o un altre”. Narvik (Noruega) i Val Gardena (Itàlia) són les rivals. “De vegades hi ha joc subterrani i sents, vols dir que podreu fer-ho? Som un país que té gairebé 2,5 milions de dies d’esquí, o 9 milions de visitants, així que de turisme de neu i muntanya alguna cosa en sabem. La implicació de país que té la nostra candidatura no la tenen Itàlia o Noruega”.
I a l’hora de fer balanç de la Copa del Món d’esquí alpí femenina, David Hidalgo només va tenir lloances. “Ha estat un èxit organitzatiu i referma que voler ser seu d’un Campionat del Món està basat en el realisme. Creiem que ja ens toca. Seguirem insistint perquè tots aquests missatges arribin el 4 de juny”. 
Santi López, director de cursa, també es va congratular per superar amb nota una nova Copa del Món. “Hem pogut gaudir del bon resultat de les imatges que hem pogut mostrar arreu del món. El treball previ de preparació de la pista ha estat el punt clau”.
Carles Visa, gerent de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), va realitzar un balanç més esportiu. Carla Mijares va ser l’única representant en l’eslàlom i va quedar fora a la primera mànega. Íria Medina no va competir per estar recuperant-se d’una tendinitis al rotulià dels dos genolls. “Ens hauria agradat que pogués participar perquè es podia haver repartit una mica més la pressió de competir a casa, i això ens ha allunyat de tenir un bon resultat amb la Carla”. Va buscar la lectura positiva. “El que busquem és que els joves aprenguin a esquiar en aquests escenaris de màxima pressió i que treguin el seu millor esquí. Carla i Íria tenen talent suficient, però han de créixer en el circuit de Copa d’Europa a base de treball”. 
Carles Visa també va felicitar a l’organització de la Copa del Món d’esquí alpí femení i també va parlar d’algunes converses mantingudes amb esquiadors o membres de la FIS. “He parlat amb el director de cursa i ens han dit que som una de les millors organitzacions de la Copa del Món. Ara ens hem de treure de sobre l’etiqueta i normalitzar que som bons organitzadors. La feina la fem bé i per això demanem acollir un Mundial. Som una organització Top”. 
Una Copa del Món que deixa més de 1.700 persones acreditades. “És una temporada dificilíssima, tenir la pista en condicions és una demostració de capacitat d’adaptació i de resiliència del model Andorra”, va remarcar David Hidalgo.


La pròxima Copa del Món, el 2026, encara en ‘stand-by’

La pròxima visita de la màxima competició de l’esquí alpí encara està en stand-by. Està prevista per al 2026 i serà masculina, però encara no està confirmada. “Estem al calendari provisional”. Sigui com sigui, al maig ja es coneixerà de manera oficial el calendari de competicions de la FIS. “Tot és qüestió de temps per als organitzadors”. 
Per la seva banda Joan Verdú, que no va acabar dissabte el gegant de Copa del Món de Bansko (Bulgària), ocupa la 13a posició de la classificació de gegant. Això sí, les lesions d’Alexis Pinturault i Marco Schwarz fan que sigui 11è. A la general és novè amb 141 punts.