La violència de gènere és una manifestació indigna de desigualtat i poder. Una problemàtica creixent que interpel·la profundament la nostra societat. A Andorra, la consciència d’aquest flagell social ha conduït a una acció decidida per part de les autoritats, amb la promoció de legislacions i la ratificació de convenis internacionals destinats a combatre aquesta injustícia flagrant. En un context com aquest, és essencial entendre la complexitat de la problemàtica i el marc legal i internacional que l’envolta.
El nostre Codi Penal conté disposicions que tenen com a objectiu abordar la violència de gènere. D’una banda, sense anar més lluny, durant l’anterior legislatura, amb la incorporació de l’article 114 bis, es van establir sancions per perseguir aquells qui exerceixen violència física o psicològica contra les dones per motius de gènere. D’altra banda, l’article 114 que fa referència al maltractament en l’àmbit domèstic existeix des de l’any 2005 i l’any 2013 es va modificar per darrer cop aquest article. És doncs el Codi Penal el pilar sobre el qual se sustenta la lluita contra la violència de gènere. 
A escala internacional, el Principat s’ha compromès amb els drets de les dones ratificant convenis com el de la protecció dels infants contra l’explotació i els abusos sexuals i el de la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica. Aquest darrer conegut com a Conveni d’Istanbul. Aquestes ratificacions no només reafirmen el compromís d’Andorra amb la protecció dels drets fonamentals de les dones i els infants, sinó que també estableixen estàndards internacionals per combatre aquestes formes de violència.
Però la ratificació de convenis i l’aprovació de lleis no és l’única de les potes sobre les quals s’ha de bastir la promoció de la justícia i la igualtat. Per aconseguir els dos objectius es requereix també una acció efectiva en l’àmbit nacional. I aquesta passa per polítiques públiques integrals amb programes educatius i de suport integral a les víctimes. Només serà l’acció coordinada, que apel·li tothom, la que ajudarà a avançar cap a una societat que volem lliure de violència. Perquè volem que els drets de totes les persones, sense tenir en compte el seu gènere, siguin respectats i protegits. En aquesta lluita, el teu compromís, el meu i el de tots i cadascú de nosaltres és fonamental.