Ruth Comellas (o Bal Raj Kaur) passarà per les Jornades Holístiques per proposar una activitat força original per aquestes contrades: els banys de gong. Divendres, a Sant Pere del Serrat

Banys de gong?
Es busca la relaxació a través de les vibracions. Sonen gongs i altres instruments, com els bols tibetans o els bols de quars. El que fa la vibració és entrar pels peus i, a través de l’aigua com a conductora, recórrer el cos. Si troba algun bloqueig, s’hi atura i intenta resoldre’l. Això és normal, és bo, està fent la seva feina. 

Aigua? Hem de posar els peus a l’aigua? O estem a l’aigua?
No, no, ens referim que la vibració mou la teva aigua: el cos humà està format per un 80% d’aigua. Aquest moviment del nostre líquid ens produeix una relaxació. 

Això del bloqueig, què vol dir?
No espantem la gent, vaja. El que fa la vibració és alliberar tensions per exemple. El gong és l’instrument que et pot connectar amb l’estat màxim de relaxació. Et permet la sanació, però no és que faci màgia, el gong, sinó que s’aconsegueix a través del teu equilibri.   Mou la teva aigua i si troba un bloqueig, es queda la vibració per alliberar tensions, regenerar algun múscul...

Falta ens fa, que estem tensadets. 
Et poden portar a l’estat delta, que és l’estat màxim de relaxació. 

Perdó, això qui ho diu? Quines proves empíriques? Fonaments?
Hi ha molts estudis que ho avalen. El gong, però, actua si tu li ho permets, si estàs relaxat i la teva ment no està en altres coses, treballant. Si et permets l’experiència, el gong et pot portar a l’estat delta, es refereix a l’ona de vibració que es mesura en hertzs. Aleshores, nosaltres normalment estem en un estat gamma, mentre que en una relaxació normal (tanco els ulls i respiro)  pots baixar a 14 hertzs, i el delta et porta a un estat de 2 a 5 hertzs, que és quan l’ona de vibració és molt lenta: estàs entre adormit, hipnotitzat, en un estat de meditació on permets que la vibració faci la seva feina. 

Com va arribar a aquesta activitat?
Vaig entrar en el món del ioga quan em vaig quedar embarassada. Buscava eines per al benestar emocional del petit i vaig començar a introduir-me en el món de ioga per a nens. A poc a poc vaig entendre que primer m’havia de cuidar jo i vaig derivar cap al ioga per a adults. Vaig fer formacions, també, i vaig trobar que el kundalini ioga, que és el que jo practico, està molt associat amb els gongs. Així que vaig fer la formació també per aprendre a tocar els gongs. 

Difícil? 
No, no. Toco a través del que jo mateixa sento. En realitat, es tracta de mantenir la teva ment neutral, tu ets un canal per al gong. T’ensenyen, sí, una certa tècnica, però el més important és tenir una actitud personal per ser neutral. Depenent de la gent que hi ha a la sessió, es genera una energia o una altra. 
Ja, a vegades anem carregats, presses, mal humor...
Sí, cada dia és diferent, fins i tot per a una mateixa persona. Cada cop estem diferents, amb les càrregues que portem, i això fa que el bany de gong tingui sobre tu un efecte o un altre. 

Els escèptics?
A vegades ve algú arrossegat per la parella, per exemple, però són reticents. Finalment, aquesta gent són els que resulten més impactats, perquè no s’ho esperen. Entren d’una manera a la sessió i quan es desperten se senten d’una manera totalment diferent. Passen coses.