“Ocasió històrica”. Així ha definit avui el cap de Govern, Xavier Espot, la trobada que ha mantingut amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, després de 12 anys sense una reunió presencial de les dues institucions. La cita ha servit per tractar els “reptes i interessos comuns” i tots dos mandataris han coincidit a assegurar que es donarà “un nou impuls” a les relacions bilaterals entre els dos territoris, malgrat que segons Espot “les relacions de bon veïnatge s’han mantingut inalterables”. En aquest sentit s'ha arrencat el compromís d’institucionalitzar les trobades i celebrar-ne dues a l’any. La pròxima, hauria de portar Aragonès a territori andorrà. “Obrim una nova etapa profitosa. La trobada ha demostrat sintonia”, ha afirmat el president català, que ha recordat els “molts reptes compartits” que es tenen i ha afegit que aquesta nova etapa també ha de sevir per “enfortir les sinergies entre els dos governs”.

En la reunió s'ha pogut fer “una pinzellada general” de diferents qüestions, però Aragonès i Espot han compartit la necessitat de mantenir la bona coordinació en matèria sanitària i “aprofundir en la col·laboració”. Tal com ja es va informar la setmana passada hi ha la voluntat que l’hospital ofereixi més serveis als habitants de l’Alt Urgell, però primer cal tancar l’acord marc amb el govern espanyol.

Espot, en declaracions al BonDia, ha destacat, també, la necessitat de donar un nou impuls a la Fundació Ramon Llull. “És una fundació que més enllà de l’atorgament dels premis Ramon Llull, creiem que se li podria donar més visibilitat i dotar-la d’una missió més consistent i sòlida”, ha indicat, i ha afegit que “això requereix dotar-la de més recursos i això he vingut a sol·licitar com a president del patronat, perquè a vegades no acabem de tenir prou clar quin és el rol de l’institut i la fundació”. Un finançament que hauria d’arribar de tots els territoris implicats a parts proporcionals.

Igualment, l’accés a programes europeus es veu com una bona oportunitat de dinamització i sobretot, per treballar el desenclavament. Per això Espot ha presentat la proposta d’una nova iniciativa lligada a Poctefa per crear un nou espai funcional pirinenc al tomb d’Andorra per al període 2021-2027. De moment no hi ha res concret, però Espot, de fet, ha indicat que els possibles estudis sobre una connexió ferroviària des d’Espanya es podrien incloure en aquest programa si és que s’acaba aprovant.