El Comú d’Escaldes-Engordany rebrà tres locals comercials d’un edifici de pisos que es construirà a l’avinguda del Fener gràcies a la cessió obligatòria del 15% i l’impost de construcció que l’empresa promotora pagarà en espècies. En concret, es tracta de 1.006 metres quadrats que el Comú completarà amb l’adquisició a preu de cost de 122 metres quadrats, segons s'ha aprovat aquesta tarda en la sessió de consell.

Segons ha explicat el cònsol menor, Joaquim Dolsa, la valoració feta pel Comú d’aquests espais s’ha fet tenint en compte el cost de construcció, de 2,6 milions d’euros, una xifra que està molt per sota del valor de mercat. És per això que el Comú comprarà la resta dels locals per 284.000 euros. La cònsol major, Rosa Gili, ha destacat que ha estat gràcies al 15% de cessió obligatòria de sòl que la corporació ha pogut aconseguir uns immobles en un indret considerat cèntric i sense massa equipaments públics per a l’ús de tota la ciutadania. Per aquest motiu, ha remarcat Dolsa, el Comú escaldenc va decidir no rebaixar el percentatge de cessió, ja que fer-ho tampoc garanteix la construcció de pisos a preu accessible. 

També ha fet notar que el Comú té escassetat de terrenys al centre de la parròquia que són necessaris per cobrir les diverses necessitats de la població. “No tenim aquests terrenys i amb la cessió es pot aconseguir”, ha declarat. Igualment ha recordat que la corporació paga cada mes uns 350.000 euros en concepte de lloguer a més del milió i mig que satisfà en terrenys per a aparcaments, i “hem de treballar per intentar rebaixar aquesta xifra”, ha remarcat Gili.

El que sí han posat de manifest tant Dolsa com Gili és que ara per ara encara no estan definits quins serveis s’ubicaran en aquests espais, i han destacat, però, que els diversos departaments comunals estan fent les seves peticions. Justament sobre aquesta qüestió, els consellers de la minoria han mostrat preocupació pel que fa a les activitats que s’hi destinaran i han demanat que el Comú tingui un pla estratègic per distribuir de manera adequada els espais i que en qualsevol cas s’hi traslladin serveis que donen vida a la part alta de la parròquia. En aquest sentit, Dolsa els ha volgut tranquil·litzar i ha remarcat que la intenció del Comú no és ubicar-hi ni la biblioteca, ni el CAEE, ni el servei de circulació, sinó altres activitats que ara es troben en estat precari o en locals de lloguer, com ara l’escola de ball, que està a la planta -3 de l’edifici del Comú, o el taller tèxtil, que es fa a Caldea.

Superàvit de 3,8 milions el segon trimestre
El Comú d’Escaldes-Engordany ha tancat el segon trimestre del 2021 amb un superàvit de 3,8 milions d’euros, segons va explicar ahir Dolsa. Quant als ingressos, s’han liquidat 14,38 milions. Així, el  percentatge d’ingressos corrents liquidats respecte del pressupostat suposa un 64% d’execució pressupostària. Pel que fa a les despeses, s’han liquidat 10,6 milions, que representa un 28% de total pressupostat. Tot i reconèixer que les xifres “són bones”, la minoria s'ha abstingut i ha demanat “prudència”.

En la sessió del consell també s'ha donat llum verd al conveni per a la connexió alternativa de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell a la xarxa d’aigua potable comunal d’Andorra la Vella en cas d’una situació d’emergència.