El debat organitzat ahir pel Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) va permetre conèixer les polítiques dels quatre caps de llista que concorren a les eleccions comunals en relació al personal de la corporació comunal en cas que entrin a governar per als propers quatre anys. Els temes sobre els quals els candidats es van pronunciar van ser diversos, però com es va posar de manifest al torn de preguntes el que més preocupa els treballadors és l’aplicació de la sentència del Tribunal Superior que ha donat la raó al sindicat pel que fa a la rebaixa de l’avaluació de la gestió de l’acompliment (GAdA) del 2008 i el 2009. 

El candidat de Cd’I+LdA, Jordi Minguillón, va explicar que el Comú acata la resolució judicial i que ja l’està executant en les nòmines dels treballadors corresponents al mes passat, aplicant el coeficient corrector del 10% que es va aprovar al seu dia de manera individualitzada, i no generalitzada com s’havia volgut fer. Entre el públic que va seguir el debat hi va haver diverses persones, però, que van expressar la seva disconformitat amb la interpretació que el Comú ha fet de la sentència i el seu assessor jurídic, i algunes d’elles van anunciar que recorreran de nou contra la manera de procedir del Comú. Minguillón va recordar que va ser l’any 2009, quan governava el Comú el Partit Socialdemòcrata (PS), quan es va haver de procedir a la congelació del GAdA perquè no es podien pagar en aquell moment les nòmines dels treballadors i va defensar-se dient que no és lletrat i que “hem de fer el que ens diuen” des del departament jurídic. L’encara cònsol major es va mostrar disposat a buscar i pactar amb el Sitca un nou model de GAdA per als propers anys que tingui en compte que s’ha de treballar per objectius i que garanteixi una valoració objectiva de la feina que desenvolupa cada funcionari. Al mateix temps, va confirmar que l’exercici vinent es posarà fi a set anys de congelació salarial, que segons va reconèixer ha estat un dels factors que han permès reduir l’endeutament comunal de manera significativa.
La resta de candidats, per la seva banda, van lamentar que no s’hagi resolt aquesta qüestió durant tants anys i van expressar també la seva voluntat d’acatar i executar la sentència si els correspon la responsabilitat de governar. En aquest sentit, la candidata de DA+I, Conxita Marsol, va manifestar que si ella és la cònsol major dialogarà amb els treballadors “sense esperar vuit anys amb el cas en instància rere instància”. De la mateixa manera, la cap de llista de PS+I, Dolors Carmona, va opinar que s’hauria d’haver resolt aquesta qüestió molt abans sense arribar a la via judicial, “perquè la demora ha generat un desencant entre els funcionaris”. Per la seva banda, el candidat a cònsol major per Sentit Comú, Delfí Roca, va insistir també que els compromisos s’han de complir. 
Durant el debat, moderat per la periodista Noemí Rodríguez, es va posar en relleu que els futurs governants del Comú hauran de treballar també per millorar el clima laboral. Minguillón va reconèixer que “no és l’idoni” en alguns departaments, però ja s’estan aplicant millores en Manteniment i Circulació. A més, el parc mòbil de la corporació, segons va dir també Minguillón, “és obsolet”,  i per tant s’haurà d’anar modernitzant en els propers anys, tot i que s’acaben d’adquirir 14 vehicles fa poc temps. Tots els candidats van explicar, d’altra banda, que no tenen previst en els respectius programes cap privatització de serveis del Comú, una possibilitat que inquieta els treballadors.