Diari digital d'Andorra Bondia

El Pla de Salut 2020 vol posar fi a la pujada exponencial de la despesa


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va comparèixer ahir davant de la comissió legislativa de sanitat i medi ambient per explicar el Pla de Salut 2020, un document que encara s’està ultimant i que fixarà les línies d’actuació en matèria sanitària per al proper quinqueni, una vegada estigui aprovat pel Consell General. L’objectiu del pla, amb la implantació progressiva del Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS), és la millora qualitativa dels serveis que reben els usuaris i, al mateix temps, posar fi al creixement de la despesa sanitària reemborsada per la CASS que s’està constatant entre el 2005 i el 2013, que s’ha quantificat en un 37% tot i que la poblacio s’ha mantingut estabilitzada. 
La titular del ministeri va explicar que el que es pretén amb el MAAS és “racionalitzar” la despesa i “evitar que creixi de manera exponencial”, com està succeïnt en els últims anys, tot i que no es descarta que hi pugui haver també una certa reducció amb el nou funcionament del sistema. I és que, tal com va exposar Ferrer, la tecnologia que s’utilitza per diagnosticar les malalties és cada vegada més cara i també ho són els nous medicaments que requereixen el tractament d’algunes patologies. “Es tracta de continuar la millora dels serveis que s’ofereixen als pacients al llarg de tota la seva vida sense que es dispari la despesa”, va assenyalar la ministra.
Un dels aspectes clau que ha de servir per controlar la despesa serà la Història Clínica Compartida (HCC), que funciona ja al centre hospitalari, però s’haurà d’estendre a tota la xarxa sanitària, i evitarà, per exemple, que hi hagi duplicitats en les proves mèdiques que es realitzen. La previsió és que la HCC es pugui posar en aplicació en tot el sistema de prestadors sanitaris al llarg del 2016, per la qual cosa a finals d’aquest d’any estarà ja a punt per a la seva aprovació el corresponent decret del Govern que s’està elaborant. Sobre aquest punt, Ferrer va manifestar que es tindrà especialment en compte, com no pot ser d’una altra manera, la protecció de dades dels usuaris.
El Pla de Salut 2020, que encara és una proposta de document de treball que s’ha de consensuar amb els professionals i es preveu que estigui enllestit a la tardor, fixa els objectius polítics en matèria sanitària i els mitjans per assolir-los. Es tracta, segons va explicar el director de Salut, Josep Casals, d’un pla “pensat per a Andorra”, però que utilitza també els mateixos criteris internacionals que es fan servir a altres països. El que es pretén és, davant d’una presència cada vegada més evident de la cronicitat i la dependència, millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties cròniques i la millora de la coordinació entre l’atenció sanitària i la sociosanitària, situant sempre la ciutadania en el centre del sistema i assolint una major participació i implicació dels professionals de la salut.
Els objectius del pla queden explicitats en tres eixos concrets: el manteniment i la millora de la salut (fer front a la cronicitat i la dependència), aconseguir un sistema integrat, equitatiu, sostenible i de qualitat, i l’enfortiment de la governança del sistema de salut. Pel que fa al primer eix, es treballarà en el reforçament de la prevenció en àmbits com l’obesitat, les conductes addictives, els accidents, les malalties transmissibles i la seguretat alimentària, així com en l’elaboració de plans integrals en àrees com la salut mental, l’atenció sociosanitària, l’oncologia i les malalties de l’aparell circulatori i de l’aparell respiratori. També està previst fer dues enquestes, una d’avaluació de l’estat nutricional i una altra sobre el consum de substàncies addictives, i crear dos observatoris, un sobre els accidents i un altre sobre les drogues.
Pel que fa a la governança del sistema, Ferrer va anun-ciar que s’està creant un equip propi d’inspecció del ministeri amb la col·laboració de tècnics francesos, i es treballa també en la contractualització amb els professionals de l’hospital, tal com està recollit a la Llei general de sanitat. Així mateix, la ministra va deixar clar que avui no es pot posar límits als proveïdors convencionats, perquè la llei de la CASS afirma que ho poden ser tots els que tinguin la corresponent acreditació del ministeri. Tot i així, va deixar la porta oberta que es puguin fer canvis legislatius per fixar uns topalls en funció de la població i dels facultatius exercents.

Ferrer, oberta al pacte d’Estat que proposa SDP

La compareixença de la ministra de Salut davant de la comissió legislativa va obrir les portes a un possible pacte d’estat en l’àmbit sanitari, la qual cosa permetria la perdurabilitat del sistema més enllà que sigui un o altre el color de la majoria que governi. La proposta la va fer la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, que va opinar que aquesta és la via que es fa servir a tots els països quan es vol fer un model sanitari sostenible i de la màxima qualitat. La titular de la cartera, Rosa Ferrer, va expressar la seva “total disposició” que es pugui articular finalment una entesa entre totes les forces polítiques i que també hi puguin participar els diferents col·lectius sanitaris i “tota la població” en general. “El temps ens va en contra”, va manifestar Ferrer, conscient que fa molt de temps que es parla de les reformes i que ara el que cal és implementar-les al més ràpidament possible. “És una reforma que no s’acaba de materialitzar”, va afirmar també Bonet.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte