Diari digital d'Andorra Bondia

Agenda: Què fem avui?


Cinema

Programació dels Cinemes Illa Carlemany

Divendres 17 de setembre del 2021 - Dijous 23 de setembre del 2021, Escaldes-Engordany

 

Fes un clic damunt de les imatges per ampliar-les i consultar la cartellera.


Lletres

Presentació del llibre "Morts, qui us ha mort?", d'Iñaki Rubio

Dijous 23 de setembre del 2021, Canillo

 

Presentació del llibre Morts, qui us ha mort?, d'Iñaki Rubio, amb la participació de l'autor i de David Gálvez.


Exposicions

Women Of The World

Dijous 23 de setembre del 2021, La Massana

 

Exposició d'obres d'Ona Saumell amb motiu del Dia internacional contra l'explotació de la dona.   ENTRADES EXHAURIDES


Música

Alys Paramá en concert

Dijous 23 de setembre del 2021, Escaldes-Engordany

 

Alys Paramá en concert a l'espai gastronòmic The Lobby Bar, planta baixa de l’Hotel Golden Tulip Andorra Fènix.


Música

Clausura de l'estiu amb Vuelcom DJ a IQOS

Dijous 23 de setembre del 2021, Andorra la Vella

 

Richy Vuelcom oferirà un espectacle especial amb les millors cançons d’aquest estiu que hem passat i ja ens deixa pas a la tardor.

T'esperem a l'IQOS Lounge, un lloc ple d'artistes incombustibles i experiències úniques.


Exposicions

Exposició "Toulouse-Lautrec. L'artista irreverent"

Dijous 24 de juny del 2021 - Dissabte 25 de setembre del 2021, Escaldes-Engordany

 

Recorregut pels gravats d’Henri de Toulouse-Lautrec en una exquisida exposició que ens transporta a la bohèmia de Montmartre del tombant de segles, on Toulouse-Lautrec va expressar el seu talent captant la força expressiva dels personatges nocturns, les actrius dels cafès cabarets i els artistes circenses.

La influència del japonisme, els enquadraments fotogràfics, el cartellisme publicitari i l’obra d’estètica atrevida són el fil conductor d’un artista irreverent que va abocar les seves vivències i els seus traumes en una obra que és sinònim de la revolució artística antiacadèmica, prèvia  a les avantguardes de principi del segle XX.

Activitats

Visites guiades per a escolars, particulars i grups. Visites guiades nocturnes el 6 de juliol, el 3 i 31 d'agost, el 14 de setembre a les 20.30 h i a les 22 h. Activitat gratuïta. Visita en català. Taller de tast d’absentes, a càrrec d’Aitor Estela, els dimarts 17 d’agost i 7 de setembre a les 20.30 h, preu: 5 €. Dissabte d’art La nit bohèmia segons Toulouse-Lautrec, 18 de setembre, taller per a infants de 6 a 11 anys, de les 10.30 a les 12.30 h. Preu: 3 €. Prostitutes, bordells i sífilis, una altra mirada a Montmartre, els dijous 16 i 23 de setembre a les 20.30 h. Taller de Can can per a famílies, a càrrec de Begoña Márquez, dissabte 25 de setembre, de les 17 a les 18.30 h.


Exposicions

Exposició d'objectes antics en 26 establiments d'Encamp

Dissabte 18 de setembre del 2021 - Diumenge 26 de setembre del 2021, Encamp

 

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2021, 26 establiments d'Encamp exposaran diferents objectes antics cedits per la ciutadania i les institucions del país. Els objectes es podran veure en els aparadors dels establiments.

 

JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2021

Des de l'any 1996 Andorra participa en les Jornades europees del patrimoni, que se celebren des de fa trenta-vuit anys i són un dels esdeveniments anyals més importants arreu d'Europa, i tenen lloc el tercer cap de setmana del mes de setembre.

Es tracta d'un esdeveniment que aplega milions de persones que visiten un nombre considerable de monuments i de llocs històrics, siguin públics o privats, els quals estan tancats habitualment i obren les portes al públic per a aquesta ocasió.

Aquesta iniciativa conjunta del Consell d'Europa i de la Unió Europea aplega els cinquanta estats part del Conveni cultural europeu, els quals participen activament en les Jornades.


+Cultura

Jornades europees de patrimoni 2021

Dissabte 18 de setembre del 2021 - Diumenge 26 de setembre del 2021, Andorra la Vella

 

Programa de les Jornades europees de patrimoni 2021:

- Del 18 al 26 de setembre: inauguració dels aparadors de 120 comerços del país on s’exposaran els objectes antics cedits per la ciutadania i institucions del país.

- 18 i 19 de setembre: obertura de les sagristies o exposició d’objectes litúrgics a les esglésies parroquials del país.

- Del 18 al 26 de setembre: obertura gratuïta dels museus del Govern; Museu Carmen Thyssen Andorra, entrada gratuïta el 18-9; Casa Cristo, visita gratuïta el 17 i 18 de setembre amb reserva prèvia; Museu del Tabac, gratuït els dies 18, 19, 24, 25 i 26 de setembre; Museu de la Moto, gratuït el 18 i 19 de setembre; obertura de la mina de ferro de Llorts els dies 18 i 19 de setembre (diumenge a la tarda tancada).

- Del 18 al 26 de setembre: obertura de l’exposició de quinze quadres inèdits de temàtica andorrana, a la Casa de la Muntanya, a Ordino. Exposició gratuïta.

- 18 de setembre a les 20 h: concert a càrrec de l’ONCA, Diàlegs per a violí i violoncel, amb el duo format per David Olmedo, violí, i Gaetäne Dunyslaeger, violoncel. a l’Era Rossell.

- 25 de setembre, a les 10 h: inauguració de l’exposició Abracadabra, il·lusionisme i màgia a Cal Plandolit a l’Era del Raser, a Ordino.

 


Exposicions

Diàlegs entre música i art a Peralada

Dijous 1 de juliol del 2021 - Diumenge 26 de setembre del 2021, Sant Julià de Lòria

 

Escenari d’emocions i espai de confluència de les arts. Des dels seus inicis, ara fa 35 anys, el Festival Castell de Peralada s’ha perfilat com un esdeveniment cultural que ha volgut anar molt més enllà de la mera programació de concerts i espectacles, per esdevenir un espai generador de noves propostes artístiques, on les diferents disciplines trobessin un punt de confluència per al diàleg i l’enriquiment mutu.

Un dels exemples més representatius d’aquest esperit es troba, sense dubte, en els cartells del festival. Un testimoni gràfic no només de la imatge de cada edició, sinó també d’aquesta complicitat que Peralada ha volgut establir sempre amb tota mena de creadors, molts dels quals han tornat a aquest escenari per desenvolupar altres projectes.

Fruit, majoritàriament, d’encàrrecs directes a reconegudes figures de les arts plàstiques i visuals, tant del panorama nacional com internacional, aquests cartells conformen avui una col·lecció única i excepcional, hereva també, per dret propi, de la gran tradició cartellística de Catalunya.

Aquesta mostra, que els reuneix per primera vegada, ens proposa un passeig per la història del festival a través de 30 cartells. Tot fins a desembocar en la imatge d’enguany, que ens saluda amb aquest raig d’esperança, la llum que s’obre davant nostre després de la foscor de la pandèmia. Passin i vegin.


Música

Temporada 2021 Auditori Nacional d'Andorra

Divendres 19 de març del 2021 - Dijous 28 d'octubre del 2021, Ordino

 

TEMPORADA 2021 AUDITORI NACIONAL D'ANDORRAGuillem Tudó & The Big Band Jazz Maresme 19/03/21 · 21.30 hEntrada general: 10 € · Entrada seient VR: 5 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompteMiki Núñez01/04/21 · 21.30 hEntrada general: 15 € · Entrada seient VR: 10 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompte

El Pot Petit10/04/21 · 12 h i 17 hEntrada general adult: 10 € · Entrada general infantil: 5 € Entrada seient VR adult: 5 € · Entrada seient VR infantil: gratuïta Entrada amb carnet jove, 15% de descompteConcert recomanat per a infants de 2 a 8 anys.Sara Núñez24/04/21 · 21.30 hEntrada general: 10 € · Entrada seient VR: 5 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompteThe Scarlett Brotherhood22/05/21 · 21.30 hEntrada general: 10 € · Entrada seient VR: 5 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompteJordi Barceló24/09/21 · 21.30 hEntrada general: 10 € · Entrada seient VR: 5 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompteTrois Cafés Gourmands16/10/21 · 21.30 hEntrada general: 15 € · Entrada seient VR: 10 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompteHysteriofunk28/10/21 · 21.30 hEntrada general: 10 € · Entrada seient VR: 5 € · Entrada amb carnet jove, 15% de descompteNota: Al web del Ministeri de Cultura trobareu les mesures de seguretat que cal respectar per accedir a l’Auditori Nacional d'Andorra.


Exposicions

Vivian Maier · 'Blanc i negre i color'

Divendres 17 de setembre del 2021 - Divendres 5 de novembre del 2021, La Massana

 

Galeria Alta obre amb una mostra de l’obra de l’aclamada fotògrafa americana Vivian Maier.Inauguració: divendres 17 de setembre, a les 5 de la tarda, amb cita prèvia.

Vivian MaierL'obra de l'enigmàtica Vivian Maier ja ha quedat inscrita en la història de la fotografia del segle XX, al costat de grans noms de la fotografia de carrer (Street Photography), com ara Helen Levitt, William Klein, Joel Meyerowitz i Garry Winogrand.

Vivian Maier (1926–2009), nascuda a Nova York, de mare francesa i pare austrohongarès, va treballar de mainadera durant quaranta anys. En el temps de lleure, Maier es dedicava a fer fotografíes, que després amagava gelosament dels ulls dels altres. En molts casos ni ella mateixa en va veure el resultat, malgrat que en algunes èpoques va poder disposar d'una precària cambra fosca muntada al bany.

La seva vida és un misteri. Es diu que va morir en la més absoluta pobresa i que va viure al carrer un cert temps, fins que els nens de qui havia tingut cura a la dècada del 1950 li van comprar un apartament i li van pagar les factures fins al dia de la seva mort, el 2009.

La major part de l’obra de Maier mostra escenes quotidianes dels carrers de Chicago i Nova York al llarg dels anys 1950 a 1980. Les fotografies capten de manera espontània les singularitat de l”Amèrica urbana”, una realitat quotidiana i uns personatges que la càmera mira d'igual a igual, amb una dolçor aparent que sovint contrasta amb la duresa de la realitat que reflecteix, amb una gran habilitat per comunicar tant l’humor com la tragèdia.

Vivian Maier es considera la precursora del l’autofoto molt abans de l’aparició d’Instagram. Maier feia molts autoretrats, i es mostrava a si mateixa reflectida en els aparadors i els miralls, o en les ombres que projectava a terra, sempre amb la càmera penjada al coll. En les seves fotografies hi ha també el gust per experiments més formals, gairebé abstractes, que juguen amb la llum, les línies geomètriques i els reflexos.

Quan l'any 2007, un jove historiador de Chicago, John Maloof, va comprar en una petita subhasta de barri les pertinences abandonades de Vivian Maier, va descobrir casualment una obra fotogràfica immensa i desconeguda de més de 100.000 negatius, filmacions casolanes i enregistraments sonors.Maloof va iniciar aleshores un minuciós treball d’investigació de la vida de Maier i de recuperació i protecció de l'arxiu de la seva obra, que va culminar amb el documental nominat a l'Oscar “Finding Vivian Maier” (2014).

Les fotografies de Maier han estat objecte de diverses publicacions i han estat exposades a les principals institucions culturals del món.


Exposicions

Exposició "Al centro de la Tierra", de JAN

Divendres 17 de setembre del 2021 - Dissabte 6 de novembre del 2021, La Massana

 

Exposició d'originals del còmic Al centro de la Tierra, del dibuixant JAN.   Una revisió del llibre de Verne, Viaje al centro de la Tierra des de l'humor característic de l'autor i del seu personatge més conegut: Superlòpez.   HORARIS D'OBERTURA Dilluns:         de 15 h a 19 h Dimarts:       de 15h a 19 h Dimecres:     de 10 h a 14 h Dijous:          de 15 h a 19 h Divendres:    de 15 h a 19 h Dissabte:      de 10 h a 14 h i de 15 h a1 9 h  


Lletres

XII Premi de narrativa fantàstica i de terror

Divendres 13 d'agost del 2021 - Dijous 18 de novembre del 2021, Encamp

 

La convocatòria del XII Premi de narrativa fantàstica i de terror ja és oberta i hi podran participar els residents al Principat d’Andorra i a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Les persones interessades a participar en el certamen tenen fins al 18 de novembre per presentar les seves obres.

El conseller de Cultura i Afers Socials, David Cruz, ha explicat que "la resposta, any rere any, és tan bona que ens encoratja a seguir convocant aquest premi per contribuir a la preservació de la llengua catalana i a la participació ciutadana en l'àmbit de la cultura".

Pel que fa a les bases del concurs, l’extensió dels treballs escrits, que han de ser narracions inèdites i correctament escrites en català, ha d’estar compresa entre 3 i 6 pàgines per una sola cara, a doble espai, amb mida 11 i tipus de lletra ‘Times New Roman’, i s’admetran un màxim de tres relats per persona. Hi haurà tres categories, infants -de 6 a 11 anys-, joves -de 12 a 17 anys-, i adults -a partir de 18 anys.

Les narracions s’han de presentar en un sobre tancat amb el títol del treball, que al seu torn contindrà un sobre més petit amb les dades personals de l’autor (nom i cognoms, edat, adreça i parròquia, telèfon i correu electrònic). Els treballs s’hauran d’entregar al Departament de Cultura, al carrer de la Valireta número 2, a la Biblioteca Comunal d’Encamp, al passeig de l’Alguer s/n, a la Biblioteca Comunal del Pas de la Casa, a l’avinguda del Consell General s/n, o bé per correu electrònic a biblioteca@encamp.ad o bibliotecapas@encamp.ad, adjuntant dos arxius, un amb l’arxiu del treball, i l'altre amb les dades del participant (nom i cognoms, edat, adreça i parròquia, telèfon i correu electrònic). No s’admetran arxius que no es presentin en format PDF.

Totes les obres seran publicades al web del Comú d’Encamp i tothom qui ho desitgi podrà puntuar-les. Aquests vots tindran un percentatge del vot final juntament amb el del jurat, que estarà format per tècnics del Comú d’Encamp i personalitats en l’àmbit cultural del país, concretament Iñaki Rubio, Núria Gras i Elisabet Zorita. El jurat podrà declarar desert algun dels premis si, al seu criteri, no s’assoleix la qualitat convenient.

Quant als premis, en categoria infants els tres relats guanyadors obtindran un lot de llibres. Els joves seran premiats amb 350 euros per al primer premi i 250 i 100 euros per al segon i el tercer. Finalment, en la categoria d’adults, hi haurà un primer premi de 600 euros, i un segon i un tercer de 350 i 200 euros.

El premi de narrativa fantàstica i de terror té una dècada llarga de trajectòria, i arriba enguany a la XII edició. L'any passat es va publicar el segon recull d'obres premiades des del 2015 al 2019 amb les il·lustracions de Xavier Casals, una de les quals il·lustra el cartell de la convocatòria de l'edició 2021, coneguda com 'Alosa' igual que el conte que il·lustrava.

 


+Cultura

Visites a la fàbrica de xocolata Xocland

Dissabte 27 de febrer del 2021 - Dissabte 25 de desembre del 2021, La Massana

 

La primera fàbrica de xocolata d’Andorra és a la Massana, on es donen les millors condicions per fer-la: un clima generalment fred i sec de muntanya que ens permet produir una xocolata intensa i pura amb ingredients 100 % naturals.A Xocland ens ocupem del procés integral de fabricació de la xocolata: seleccionem les millors faves de cacau del món i les processem amb una tecnologia d’avantguarda per produir xocolates i bombons frescos, de qualitat excepcional. Tot fet al Principat.Les visites guiades són unifamiliars i és imprescindible reservar.


Exposicions

Exposició virtual ‘La discoteca de “pedra”. Els discos antics de Ràdio Andorra’

Dissabte 13 de febrer del 2021 - Divendres 31 de desembre del 2021, Andorra la Vella

 

Exposició virtual ‘La discoteca de “pedra”. Els discos antics de Ràdio Andorra’

A partir del dia 13 de febrer i per celebrar el Dia mundial de la ràdio, al web de l’Arxiu Nacional d’Andorra. 

Us convidem a visitar l’exposició virtual La discoteca de “pedra”, que hem organitzat per fer valer la recuperació del fons discogràfic de l’antiga Ràdio Andorra.

Volem acostar el visitant a la complexitat de la conservació d’aquest singular patrimoni i explicar com es cuina als fogons de l’Arxiu de Ràdio Andorra. És una mostra que se centra especialment en el tractament dels discos més antics, els de 78 revolucions, que van des de 1913 a 1954.

Seguim treballant per la conservació i la difusió d’aquest singular patrimoni.


Exposicions

Exposició virtual “Un país, set parròquies. L’Arxiu de les Set Claus”

Dimecres 9 de juny del 2021 - Divendres 31 de desembre del 2021, Andorra la Vella

 

A partir del dia 9 de juny, al web de l’Arxiu Nacional d’Andorra us convidem a visitar l’exposició virtual “Un país, set parròquies. L’Arxiu de les Set Claus” que hem organitzat per celebrar el Dia internacional dels arxius.

En aquesta exposició explicarem què conté el fons documental de l’Arxiu Set Claus (ASC) declarat bé d’interès Cultural (BIC) l’any 2020, repassarem la història d’un dels fons més importants de l’Arxiu Nacional i en destaquem alguns documents segons la seva temàtica (justícia, economia, ordre públic, etc).

Esperem que us agradi i que us endinseu en la història imperdible del nostre país.

No us la perdeu!

 

 


Exposicions

'Dessine-moi l’écologie'

Dijous 17 de desembre del 2020 - Divendres 31 de desembre del 2021, Encamp

 

MW Museu de l’electricitat acull l’exposició 'Déssine-moi l’écologie', creada per l’associació Cartooning For Peace.

L'exposició pretén obrir els ulls sobre l'estat del nostre planeta i les conseqüències de la nostra activitat sobre àmbits com la biodiversitat, la salut, la pol·lució, etc.

L'objectiu és implicar-nos i convèncer-nos que l'ecologia la dibuixem tots i cadascun de nosaltres.

Amb contingut enriquidor i un to informal i directe, podreu descobrir dibuixos de premsa de dibuixants de tot el món.


Exposicions

Les Escaldes: Pioners de l’hoteleria 1900 – 1960

Dilluns 16 d'agost del 2021 - Dissabte 8 de gener del 2022, Escaldes-Engordany

 

Un passeig històric pels hotels escaldencs més emblemàtics que ens rememoren temps passats en què els beneficis de l’aigua termal passen a ser un reclam per atreure un turisme de banyistes.

L'exposició, amb nostàlgia, recorda la història d’aquests establiments però també la dels seus propietaris. 

Les Escaldes: pioners de l’hoteleria 1900-1960 es presenta amb diversos àmbits formats per reproduccions fotogràfiques, imatges, objectes i records cedits per particulars.L’exposició es complementa amb un recorregut pels carrers de la Part Alta, des del CAEE a l’Espai Caldes amb diversos panells fotogràfics que donen testimoni de les múltiples activitats comercials que van transformar l’economia de Les Escaldes i del país.

Activitats

Visites guiades per a escolars, particulars i grups a l’exposició. Rutes: Itinerari de l’aigua el dimarts 21 de setembre a les 20 h, ruta dels comerços dissabte 2 d’octubre a les 17 h i ruta dels pioners el dissabte 6 de novembre a les 17 h. A la tardor, menús d'abans amb el toc dels xefs d'avui als restaurants d'Escaldes-Engordany.

Places limitades, reserves al tel.: 890 879 o espaicaldes@e-e.ad


Exposicions

'Talents amb denominació d'origen: de Rigalt a Puigdengolas'

Divendres 12 de febrer del 2021 - Diumenge 9 de gener del 2022, Escaldes-Engordany

 

L'exposició 'Talents amb denominació d’origen: de Rigalt a Puigdengolas' disposa d’una selecció de quadres d’artistes catalans que la col·lecció d’art de Crèdit Andorrà ha anat forjant des del 1989. Casas, Urgell, Mir o Meifrèn són alguns dels protagonistes de la mostra. L’exposició es complementa amb algunes obres procedents de la col·lecció Carmen Thyssen que comparteixen autor. Entre les pintures seleccionades, coneixerem l’obra d’artistes especialitzats en diferents tipus de paisatge i en el retrat, i d’altres polifacètics que plasmen la seva expertesa sobre la tela.L’exposició fa un recorregut per l’obra d’artistes catalans de la fi del segle XIX i el principi del segle XX, pintors que van coincidir en la seva formació o que van crear escola pròpia. La selecció d’obres exposades pretén mostrar la similitud i les divergències entre pintors catalans d’aquesta època, els estils més singulars i les afinitats en el seu treball. Gràcies a la contribució de la col·lecció d’art de Crèdit Andorrà, el Museu Carmen Thyssen Andorra obre les portes a una nova exposició que recopila pintures dels grans mestres catalans que formen part de la col·lecció andorrana.


Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic