El Consell General va donar ahir el vistiplau, en primera votació, al nomenament de Resma Punjabi com a cap de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), amb els vots favorables de la majoria parlamentària i de Terceravia i el vot contrari de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, i dels parlamentaris socialdemòcrates, que van posar en dubte que Punjabi compti amb la formació i experiència adequada per desenvolupar aquest càrrec. 

En aquest sentit, la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, que va voler deixar clar que el no a Punjabi “no té res a veure amb cap qüestió personal”, va recordar que precisament la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals està treballant la proposició de llei qualificada de protecció de dades personals, text que es votarà en les pròximes setmanes, una llei que exigirà una “titulació i formació específica” per als membres de l’APDA, inclòs per a la cap de l’agència, uns requisits que Punjabi “no complirà”. En aquest sentit, Salazar, que va lamentar també el fet que la candidatura de Punjabi s’hagi presentat “sense consens”, va incidir en la importància que el cap de l’APDA tingui formació i experiència en l’àmbit de la seguretat informàtic i en l’àmbit jurídic.

El president del grup liberal, Ferran Costa, va defensar el nomenament de Punjabi, i després de retreure a Montaner que afirmés que “no tenia cap competència en l’àmbit de la protecció de dades”, va repassar-ne el currículum destacant que al marge de dues llicenciatures, en magisteri i psicologia, i dos màsters, en direcció d’empreses i gestió de qualitat, comptava amb experiència en protecció de dades per la seva trajectòria laboral ens els àmbits financer i educatiu. Per això, Costa es va mostrar convençut que Punjabi és la persona idònia per estar al capdavant de l’APDA en estar “altament capacitada” i que “supera amb escreix els requeriments de la nova llei”.

El ple, en aquesta ocasió amb els vots de la majoria i dels consellers socialdemòcrates i l’abstenció dels parlamentaris de Terceravia i de Montaner, va procedir als nomenaments de Francesc Pons, Núria López i Carles Sansa com a president i membres del Tribunal de Comptes, respectivament.


Modernitat o “chaplinada” amb la històrica figura del sometent

Per assentiment de tots els grups, que van coincidir a remarcar la “importància” d’aquesta llei tenint en compte els riscos inherents a l’orografia i les característiques del país, el Consell General va aprovar la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de protecció civil, un text que ordena les polítiques públiques en aquesta matèria i a la vegada actualitza també la figura del sometent. I és precisament la recuperació d’aquesta figura la que genera més controvèrsia. En aquest sentit, la consellera general demòcrata Ester Molné, que va defensar la modernització del sometent, que passarà de ser una institució armada a un grup voluntari de suport amb la formació corresponent, va mostrar la disposició de la majoria a “millorar qualsevol aspecte” relacionat amb la regulació del sometent, mentre que des del grup socialdemòcrata, Jordi Font mostrava el seu desacord que “es faci una chaplinada amb una institució històrica”, i demanava deixar aquesta figura en la història i fer “una llei moderna”.

També per assentiment, la cambra va donar llum verd  al projecte de llei de les taxes d’intercanvi aplicades a les operacions de pagament amb targeta i a la modificació de la Llei de fundacions.

Ratificat el CDI amb San Marino i a punt el d’Holanda

La cambra parlamentària, per assentiment de tots els grups, va aprovar la ratificació del conveni amb San Marino per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l’evasió i l’elusió fiscals, el novè CDI ratificat, com va recordar el titular de Finances. Eric Jover, que va agrair el suport de tots els parlamentaris, va incidir en la importància d’anar incrementant la xarxa de CDI, ja que són un “element essencial” per a la diversificació econòmica, per atreure inversió estrangera de qualitat i per facilitar la internacionalització de les empreses del país. En aquest sentit, i responent a una intervenció del president del grup socialdemòcrata, Pere López, que instava el Govern a signar CDI amb els països del G-7, Jover va anunciar que en breu es tancarà l’acord amb Holanda i que aviat s’iniciarà la negociació amb Itàlia.

Vistiplau a la comissió especial per les pensions

El ple va donar el vistiplau al dictamen de la Comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS, on es recull els resums executius de les diferents compareixences dels experts i les propostes d’aquests i es planteja la creació d’una comissió especial que és la que haurà de completar la segona part de la proposta de pacte d’Estat per les pensions i definir el pla d’actuacions així com fer-ne el seguiment. En aquest sentit, el president demòcrata, Carles Enseñat, va destacar l’ampli ventall de propostes plantejades pels experts, algunes coincidents, i que podran servir de base.