Diari digital d'Andorra Bondia

Escaldes tanca l’exercici del 2014 amb un superàvit de 600.000 euros


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú d’Escaldes-Engordany ha tancat l’exercici pressupostari 2014 amb un superàvit de 600.000 euros. La consellera de Finances, Núria Gómez, va destacar que els ingressos han estat un 5% per sobre del previst (1 milió d’euros més que el 2013) gràcies a l’ITP (s’han rebut 700.000 euros pels canvis en la Llei de l’IGI) i l’augment de 300.000 en aparcaments, que han permès compensar la caiguda de l’impost de construcció. Per contra, les despeses s’han reduït un 7% (fet que suposa un estalvi d’1,2 milions d’euros) arran del control de les despeses corrents.
Gómez va defensar que aquest estalvi ha permès incrementar la partida d’inversió dels 900.000 pressupostats a 3,8 milions, dels quals se n’han liquidat 2,4, la xifra més elevada del mandat. Quant a l’endeutament, s’han amortitzat 2,8 milions (xifra que suposa una rebaixa del 10% respecte del 2013) i ara se situa en 26,6 milions d’euros, un 137% del sostre. Això implica que en tres anys s’ha eixugat un 20% del deute que hi havia a l’inici del mandat. Per tot plegat, la consellera va indicar que “la gestió rigorosa dels darrers exercicis ha donat fruits el 2014”.
L’oposició es va abstenir en l’aprovació dels comptes, tot i que considera que la situació pressupostària no és dolenta, perquè no han participat ni en l’elaboració ni en l’execució. El conseller del PS Aleix Mañosas va alertar, però, que la contenció de la despesa de personal pot anar en detriment del bon funcionament de l’administració i els serveis, com pot ser el de circulació. Al mateix temps va lamentar que el programa d’ocupació temporal per a aturats del Govern s’utilitzi com una forma de cobrir les mancances. Des de la minoria també es va recordar que ha ajudat a reduir la despesa la rebaixa del preu del carburant i dels interessos. En relació a la inversió, Mañosas considera que hi ha falta de previsió, tal com demostra la desviació del pressupost.
El Comú també va aprovar en el consell d’ahir dividir la unitat d’actuació en què està previst construir un aparcament de 600 places, entre el carrer Mossèn Guillem Adellach i la carretera de l’Obac. Això ha de facilitar la redacció del pla parcial, que els privats tenen previst entregar en les properes setmanes. La voluntat de la majoria és que les obres es puguin iniciar abans de la fi del mandat.
Per altra banda, l’oposició va lamentar la falta de transparència amb els pressupostos de la comissió de gestió de la vall del Madriu. Assenyalen que han sol·licitat en diferents ocasions els comptes del 2015 i la liquidació del 2014 però encara no els han rebut. “Deu ser una qüestió d’Estat o d’alta sensibilitat”, va ironitzar la cap de la minoria, Cèlia Vendrell. També es va donar a conèixer que va caldre destinar 30.000 euros extres al pressupost del 2014 per al centre d’acollida que s’ha habilitat a la capital. Així mateix, la majoria va informar que ja disposa d’una proposta d’estatuts per a l’ens publicoprivat que ha de gestionar Vivand i que finals de l’estiu podria fer una nova enquesta de valoració. El que no va voler contestar és la pregunta de l’oposició sobre els diners que el Comú té bloquejats a BPA.

Desestimada la demanda per la pòlissa mèdica

El Tribunal de Batlles ha desestimat la demanda presentada per la Unió Sindical de Treballadors del Comú d’Escaldes-Engordany (Ustcee) contra l’eliminació del complement de la CASS. Segons el president del sindicat, Miquel Sánchez, la sentència no considera vàlid l’argument exposat pel Comú que la demanda es va presentar massa tard, però conclou que la pòlissa és una prima que la corporació pot treure i posar. Els treballadors han presentat un recurs al Tribunal Superior perquè la sentència no demostra que el complement no formava part de la relació contractual.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte