“Si la valoració del Govern de coalició és positiva, arribat el moment tot és plantejable.” Així s'ha expressat el ministre de Presidència, Economia i Empresa i alhora president de Liberals, Jordi Gallardo, en ser preguntat per la possibilitat que en les pròximes eleccions la seva formació concorri de manera independent en les llistes nacionals, però en coalició amb DA en les territorials. Gallardo ha apuntat que falten “molts mesos”, però va deixar clar que “tots els escenaris estan oberts”.

I és que si una cosa ha valorat en una roda de premsa conjunta amb els altres dos ministres liberals al Govern, Judith Pallarés i Víctor Filloy, és la bona entesa i unitat de l’Executiu de coalició. “En fem una lectura molt positiva, estem molt contents dels resultats”, ha manifestat, i ha afegit que es considera que s’estan complint els objectius de “ser decisius i donar estabilitat”. Gallardo ha insistit que “treballem molt bé, molt units i en el si del Govern es desdibuixa el rol dels partits, i això ens dona força per afrontar un tram de legislatura difícil. Sense la confiança i aquestes maneres de treballar, no s’hauria aconseguit aquesta gestió”. Igualment, ha apuntat que “tot i que alguns no ens donaven molta durabilitat, en fem una bona valoració i per tant, podem dir que la decisió va ser encertada no només des de l’òptica del partit, sinó que també és bona per a la societat andorrana”.

Avançament electoral
En canvi, el que ha descartat ha estat un avançament electoral per reforçar la majoria aprofitant la bona nota que els donen les enquestes. “Les legislatures s’escapcen per motius importants i no per tacticisme polític”, ha afirmat, considerant que “si la valoració que es fa de l’acció de Govern és bona, no sé fins a quin punt la ciutadania ho entendria”. A parer de Gallardo una decisió en aquest sentit només “respondria al tacticisme dels partits i no al que el país necessita”, i ha assegurat que “no està a la nostra agenda” i ha negat que la possibilitat estigui sobre la taula ni en el partit ni en el Govern.

D’altra banda, i preguntat per la sortida de Verònica Canals de l’Executiu, ha remarcat que “no ho hem entès com una pèrdua de pes, sinó com un exercici de lleialtat i de confiança mútua que ens ha permès reforçar l’acció de Govern”. En aquest sentit ha destacat la tasca duta a terme per part de l’exministra al capdavant de la cartera de Turisme “en un moment molt complicat, amb molta pressió”. Segons Gallardo “va tenir visió per donar impuls a algunes accions que s’ha vist que eren una aposta molt encertada”.

El president dels liberals ha garantit que tots aquests canvis “no han generat cap esquerda en el si del Govern” i que se segueix treballant “sentint-nos importants per la nostra aportació personal i com a partit”, per la qual cosa “continuarem contribuint a fer que el país avanci, especialment en aquesta situació postpandèmia”.

Funció Pública, habitatge i e-sports, la petjada liberal 
En la compareixença davant dels mitjans els tres ministres liberals han fet repàs de les accions més destacades que han tirat endavant des de les respectives carteres. En el cas de l’actual ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, ha destacat la tasca duta a terme per tramitar el projecte de llei de Funció Pública durant el seu pas per la cartera de Funció Pública i Simplificació de l’Administració. Un treball que s’haurà d’acabar de tancar els pròxims mesos i que ha admès que “s’ha allargat massa” a conseqüència de la pandèmia.

De fet, la setmana que ve encara té reunions previstes amb els sindicats per tractar alguns serrells. Pallarés també ha destacat tots els avenços fets en la simplificació administrativa, amb la creació de l’oficina de processos, i es va comprometre a continuar amb el procés de digitalització i simplificació des del ministeri d’Afers Socials que ara lidera.

Precisament el seu predecessor, Víctor Filloy, ha destacat el fet d’haver estat “capaços d’impulsar polítiques socials per contenir les dificultats de les persones més vulnerables durant la pandèmia” a més de posar en relleu tot el treball fet en matèria de violència de gènere durant el confinament. “Vam instaurar mecanismes nous per alertar d’aquestes situacions”, ha recordat, i ha afegit també els canvis introduïts en diversos reglaments perquè “ningú es quedés al marge” de les prestacions socials. Una altra qüestió en què ha incidit ha estat en la situació de la gent gran, “que van viure un moment de molta tensió i delicat i vam donar respostes ràpides i encertades”. En aquest camp ha apuntat que se seguirà treballant per fomentar l’atenció domiciliària en comptes de la institucionalització. També ha citat projectes que estan en marxa com el CREI o el programa d’emancipació per a joves, que “tot i que no era el millor moment per marxar de casa, l’Administració havia d’estar al seu costat”.

Filloy ha explicat que manté les tasques en matèria d’habitatge i va insistir que “aquesta legislatura ha de ser un punt d’inflexió”. Ha posat molt èmfasi en la creació del nou Institut Nacional de l’Habitatge i el fons que hi anirà lligat per tenir “capacitat d’inversió i agilitat per crear infraestructures quan siguin necessàries”.

Per la seva banda, Jordi Gallardo ha remarcat que l’acció política dels liberals es fa pensant en el futur del país i per això s’inclouen projectes a llarg termini com ara la declaració del país Reserva de la Biosfera. El president del partit també ha citat la simplificació dels tràmits per a les empreses. “Era una demanda de la societat que calia assumir i ja hi ha alguns resultats”, ha dit.