Un Govern al qual a l’exterior li falten “contactes internacionals” i que frontera endins està “tancat en banda” a tot diàleg i poc preparat –aquí, amb una al·lusió als ministres d’Economia i de Finances, Jordi Gallardo i Eric Jover. Aquest és l’executiu que han dibuixat Pere López i Pere Baró, president del grup parlamentari socialdemòcrata i secretari d’organització del PS, en el balanç polític de l’any que acaba presentat en roda de premsa.
  
López assegura que “tenim un Govern a qui falten contactes internacionals” i que “no ha apostat mai per la multilateralitat i les relacions internacionals”, cosa que “estem pagant de manera molt greu” en aquests moments de crisi sanitària i econòmica. Particularment sagnant li sembla al socialdemòcrata com s’ha gestionat de malament la informació respecte a l’arribada de turistes catalans per Nadal: “setanta-dues hores després de la publicació del decret de la Generalitat” impossibilitant l’entrada al Principat per fer turisme, el cap de Govern, Xavier Espot, continuava alimentant expectatives, lamenta. “El que està publicat està publicat i no es pot persistir en afirmacions que porten a confusió”, insisteix, perquè genera perjudicis a les empreses, que han de prendre mesures per posar-se o no novament en marxa.
    
A banda, considera López, és un Govern “que no està preparat” i al qual “li falta lideratge i capacitat de gestió”. Apunta de manera directa a Gallardo i Jover, “dues persones que no tenen cap trajectòria, ni reconeguda ni no reconeguda” en els seus àmbits i això, adverteix, “tindrà conseqüències sobre el PIB i altres paràmetres” econòmics.
    
S’hi suma, continua López en aquest balanç de l’any que acaba i perspectives sobre els que arribaran, “la manca de diversificació del model econòmic” del país. Els governs de DA i els liberals precedents “van insistir en preservar un model que s’anava tornant caduc i van rebutjar la diversificació econòmica”. Unes decisions de llarg recorregut, assegura, que “acabaran passant factura perquè tot apunta que la crisi econòmica i social serà més forta a Andorra que en altres països de l’entorn”.

López detalla el que, en opinió seva, han estat exemples d’incomunicació de l’executiu amb els diferents agents socials, des dels representants empresarials, en particular els de l’hoteleria. Exemples que “només en les darreres dues o tres setmanes mostren de manera molt clara que hi ha un Govern tancat en banda i que no parla pràcticament amb ningú”.
    
El PS presenta un “balanç negatiu tant a nivell sanitari com econòmic”, resumeix Baró, qui recorda que el grup parlamentari socialdemòcrata no va donar suport a un pressupost que consideren que “en setmanes o mesos s’haurà de revisar perquè no s’ajusta a la realitat”.