El ministeri de Salut ha iniciat aquesta setmana la inoculació de terceres dosis de la vacuna contra la Covid-19 als col·lectius considerats més vulnerables com són el dels residents dels centres sociosanitaris que no han patit la malaltia i les persones en procés de diàlisi, immunodeprimides o en trasplantament.

Així ho ha anunciat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que ha detallat que ahir es van administrar 30 terceres dosis als residents de la Salita i que avui s'han inoculat els vaccins als padrins i padrines de Sant Vicenç d’Enclar i del Cedre. A partir de demà serà el torn dels residents a Clara Rabassa i en els propers dies es procedirà a vacunar amb terceres dosis les persones incloses en l’altre col·lectiu considerat vulnerable, segons ha precisat Mas, que ha apuntat que en total rebran aquesta tercera dosi de reforç entre 170 i 200 persones. 

Quant al vaccí que se’ls subministra, Mas ha recordat que s’inocula en funció de les vacunes de què es disposa, és a dir, en aquests moments, AstraZeneca i Moderna.

Pel que fa a la vacunació dels joves d’entre 12 i 15 anys, Mas, que de moment ha descartat una generalització de la tercera dosi de la vacuna i ha recordat que és l’equip del pla de vacunació i el comitè qui avalua els col·lectius que podrien ser més vulnerables, ha explicat que ja s’han començat a convocar per rebre la primera dosi el 9 de setembre i la segona el 9 d’octubre. En aquest sentit, Mas ha detallat que fins ara s’han inscrit a la plataforma fins a 801 joves d’aquesta franja d’edat, xifra que representa un 30% del col·lectiu.

Quant al global de la campanya de vacunació, la secretària d’Estat de Salut ha explicat que el total de vacunes administrades és ja de 95.946, de les quals 50.924 en primera dosi, 44.992, en segona, i 30, en tercera. Amb aquestes xifres, el percentatge de la població vacunable que compta amb la primera dosi del vaccí és ja del 76,2%, mentre el corresponent a segones dosis arribar al 67,3%.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha valorat positivament aquestes xifres i ha considerat els percentatges assolits fins ara de “força elevats”.  Malgrat tot, ha reiterat la crida als ciutadans que no s’han vacunat encara perquè ho facin ja que “la vacunació és útil i l’única barrera a la propagació del virus”. En aquest sentit, i malgrat que les dades epidemiològiques són bones, tant Jové com Mas han apel·lat a la “prudència” i han considerat “crucials” les properes tres o quatre setmanes “amb el retorn a les escoles i a l’activitat després de les vacances” ja que “suposen un plus de perillositat”.

Tretze nous contagis
Pel que fa a les dades sanitàries, Mas ha informat que en les darreres 24 hores s’han diagnosticat 13 casos nous de coronavirus a la vegada que s'han donat 8 altes. Així, des de l’inici de la pandèmia s’han diagnosticat fins a 15.046 casos de coronavirus, dels quals en continuen actius 54, cinc més que dimarts. Fins a 14.862 persones han superat la malaltia i les defuncions es mantenen en 130. Quant a l’hospital, es manté la mateixa situació que els darrers tres dies, és a dir, tres persones amb coronavirus resten ingressades a planta i una es troba a la unitat de cures intensives.

Pel que fa a la taxa de reproducció, Mas ha explicat que es manté estable per sota de l’1, avui és del 0,8, així com també el de la mitjana de casos nous per dia, inferior a 10, o el de la mitjana setmanal de casos de persones de més de 50 anys.

D’altra banda, en la sessió del consell de ministres s'ha abordat l’actualització de les mesures de prevenció en les activitats extraescolars, que s’han d’organitzar d’acord amb les unitats de convivència i com a màxim amb 25 persones. Caldrà mantenir els registres dels participants i els infants que presentin símptomes no podran prendre-hi part fins que portin el certificat mèdic corresponent.

Així mateix, el Govern ha fixat una quarantena preventiva de 14 dies per a aquelles persones de fora de la Unió Europea i assimilats que arribin al país sense estar immunitzats, període que es podria reduir a 10 si fan una prova diagnòstica al país.


Prorrogades les ajudes a l’oci nocturn i agències

El consell de ministres ha acordat també prorrogar durant el mes de setembre les ajudes específiques per minimitzar l’impacte de les despeses de lloguer o les quotes hipotecàries en els seus negocis als locals d’oci nocturn, que continuen tancats, i a les agències de viatges, segons ha destacat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha precisat que els que ja tenien aquest ajut a l’agost se’ls ha prorrogat automàticament.

A la vegada, el Govern ha prorrogat també per al setembre el decret que estableix que el sector de l’oci nocturn i les agències de viatges poden continuar acollint-se a les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i a les reduccions de la jornada laboral (RJL).