L’excònsol del Comú d’Escaldes-Engordany Trini Marín va jurar ahir com a nova ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, en un acte que completa la remodelació de l’executiu anunciada al maig pel cap de Govern, Xavier Espot, i on també van jurar novament els tres ministres que canvien de cartera, Jordi Torres (Turisme i Telecomunicacions), Víctor Filloy (Territori i Habitatge) i Judith Pallarés (Afers Socials, Joventut i Igualtat) i el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina.

Marín, que interpel·lada per les diferències entre el comitè demòcrata escaldenc i l’executiva nacional pel pacte amb Liberals va assegurar que “no em vinculen”, va destacar que afronta el càrrec “amb molt de respecte i responsabilitat i amb molta il·lusió”, i va repassar les diferents àrees d’una cartera molt “enfocada cap a la ciutadania”. Així, la nova ministra va refermar la seva intenció de “treballar anant sempre a buscar el millor i donar el màxim servei a la ciutadania”.

D’aquesta manera, Marín, que va precisar que dilluns va fer “tot el traspàs amb la ministra Pallarés” i que està “absorbint tota la feina que hi ha darrere d’aquest ministeri”, va explicar que ja s’ha començat a reunir amb directors i caps de departament perquè és “la millor manera de poder veure-ho tot i poder modificar el que calgui modificar”, i va avançar també que es vol trobar pròximament amb els presidents dels diferents sindicats de la Funció Pública.

Entre els reptes més immediats, la nova ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, va situar la reforma de la Llei de la Funció Pública, text que ja s’està “revisant”, així com “millorar la gestió dels tràmits per donar el millor servei”. En aquest sentit, Marín va apuntar que arran de la pandèmia a Tràmits “han passat moments complicats”, i va destacar que tot el tema de les cites prèvies “han estat un canvi complicat per a totes les administracions”, i no només per a aquestes, sinó fins i tot “també per al sector privat”. Per això, la ministra vol incidir en aquesta qüestió. “El que vull és millorar-ho, donar el màxim servei, i on hi hagi petits errors, arreglar-los i fer-ho el millor possible”, va sentenciar.

Pel que fa al vessant més institucional de la cartera, la relació amb els comuns, Marín va avançar que vol “fer una ronda” amb cada un d’ells per exposar-los els seus plantejaments. La ministra, que es va mostrar “contenta” que la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, hagués estat present a l’acte de jurament fet al carrer dels Veedors, just davant del Prat del Roure, va apel·lar al “treball conjunt”, ja que la situació “no entén de colors polítics”, i va expressar el desig que les relacions amb les corporacions comunals “sigui fàcil”.

Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, es va mostrar convençut que Marín farà una molt bona tasca al capdavant d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, ja que és una persona “que conec des de fa molts anys i que, com a ministre, he pogut veure com gestionava els afers públics des de la corporació comunal d’Escaldes-Engordany”. A més, Espot va destacar també que Marín és una persona “que té un tarannà de mà estesa i diàleg amb els col·lectius”, motiu pel qual “la cartera de Funció Pública està ben pensada per a ella”, a la vegada que “tota la paret de relacions institucionals la farà millor que ningú perquè coneix molt bé el món dels comuns”. També, en el cas del vessant de participació ciutadana, “un repte clar de legislatura”, Espot considera que la nova ministra la “pot escometre d’una forma modèlica i exemplar”.

Així mateix, el cap de Govern, que va admetre que la remodelació de l’executiu “potser s’ha allargat una mica més del que ens hauria agradat”, malgrat que ja es va dir que Marín no es podria incorporar fins al juliol,  es va mostrar “molt satisfet amb la tasca  que els ministres que han canviat de cartera estan escometent”, i en aquesta línia va assegurar que “aquests dos mesos de recorregut que portem ja han començat a certificar que aquests canvis van ser encertats”.

Així, en el seu discurs una vegada pres el jurament a Marín i als ministres que han assumit noves carteres, Espot es va dirigir a tot l’equip ministerial, de qui va destacar que “són les persones adequades per ocupar els nous càrrecs”, per encoratjar-los a tirar endavant la seva tasca en el que queda d’una legislatura “marcada per la pandèmia”, i  a complir els objectius que s’ha marcat l’executiu, entre els quals va citar la transformació digital, l’impuls del comerç i el turisme, l’emprenedoria, el disseny d’una política cultural pròpia o l’acord d’associació amb la Unió Europea, entre d’altres. Així mateix, el cap de Govern, que va agrair als ministres el “compromís, la vocació de servei públic i la valentia”, va instar-los també a “construir una societat on totes les persones se sentin partícips”.