Les cases pairals podran tornar acollir els padrins del país a partir del proper 1 d'abril. Així ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença que ha fet aquesta tarda davant la comissió legislativa de sanitat, explicant que la decisió s'ha treballat conjuntament amb la Federació de la Gent Gran. La previsió és que dimecres de la setmana que ve es publiqui el decret al BOPA que inclourà les condicions que s'hauran de complir, una flexibilització que se segueix treballant entre la Federació i els ministeris de Salut i Afers Socials.


Benazet ha detallat que la reobertura es vol fer amb la màxima seguretat i per tant, es preveu una "incorporació progressiva". D'entrada, hi podran anar els padrins a qui s'hagin vacunat com a mínim, la primera dosi de la vacuna 3 setmanes abans perquè "cada cop tenim més informació que el nivell de protecció dels vacunats és molt alt". El ministre va reconèixer que la volunat del president de la Federació de la Gent Gran és que "es pugui tornar amb la màxima llibertat" i per tant, es preveu també que el servei de menjador estigui disponible, mantindran els mateixos horaris que abans de la pandèmia i es podran reprendre les activitats sempre que els participants estiguin vacunats o disposin d'un certificat del metge referent conforme han passat la malaltia fa menys de sis mesos i tenen anticossos. "Volem que pugui fer una vida el més normal possible, amb mesures de protecció com la higiene de mans, ventilar o utilitzar mascareta fins que no tinguem més seguretat. Tot i que estiguin vacunats volem ser prudents i demanarem que portin mascareta", ha indicat.


Amb tot, Benazet ha deixat clar que el procediment d'acreditació es vol que sigui "quelcom molt lleuger", i després que la consellera general del PS, Susanna Vela, s'hagi interesat per la protecció de dades, el titular de Salut ha remarcat que la informació del certificat de vacunació o del metge referent no té perquè registrar-se enlloc. Amb tot, ha apuntat que demanar aquest tipus de requisits serà "la norma general per anar obrint els centers sociosanitaris" i quan les famílies estiguin vacunades, permetre la pernoctació fora de la residència.

Farmacèutiques

Tot i que encara no se sap si caldrà revacunar ni quan seria, el ministre ha avançat que al marge de les converses habituals amb diferents companyies farmacèutiques, s’estan fent contactes perquè tan bon punt l’OMS aixequi l’estat de pandèmia i les companyies puguin vendre directament als estats, tenir capacitat per abastir-se directament de vacunes. Amb tot, ha remarcat que si no s’aixeca l’estat de pandèmia el subministrament està garantit a través de Covax i de la UE.

Lligat amb les vacunes, Benazet ha insistit en la seguretat del vaccí d’Oxford-AstraZeneca i ha reiterat que s’ha ajornat la vacunació per prudència, en espera de disposar d’un pronunciament més contundent de l’Agència Europea del Medicament (EMA) que pugui aportar, si és que es etecta quelcom, noves informacions. Avui mateix, però, l’EMA insistia que no veu motiu per aturar l’ús d’aquesta vacuna pels pocs casos de trombosi que s’han donat, encara que serà dijous quan emetrà el comunicat oficial.

Finalment el ministre també s'ha referit al treball per poder disposar d’un passaport sanitari a través d’una app. Es mantenen els contactes amb la UE per poder complir els seus requisits i si l’app no arribés a temps es faria un certificat en paper.